Készíts hálaadásnapi menüt, újragondolva!

Mivel Amerikában ma ünneplik a hálaadást, korábban pedig már 10 érdekességet is elárultunk róla, könnyen előfordulhat, hogy neked is kedved támad valamiért hálát adni. Ha így van, mi szolgáltatjuk hozzá a recepteket is, hogy egy pontosan olyan hálaadást tudj rittyenteni, mint amilyet a filmeken látni.

Chilis tőzegáfonyaszósz


Hozzávalók

  • 1 doboz friss áfonya
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 csokor friss koriander (ha nem lehet beszerezni, ez elhagyható)
  • 2 friss jalapeno paprika vagy bármilyen más chilipaprika jó
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 zöldcitrom leve
  • ¼ csészényi mogyoró (helyettesíthető mandulával)

Elkészítés


Pirítsuk meg a mogyorót egy vastag aljú, lehetőleg vasból készült serpenyőben, olaj hozzáadása nélkül, majd vágjuk fel apróra.  Aprítsuk fel a zöldhagymát, a koriandert és a jalapeno paprikát.  Helyezd az áfonyát turmixgépbe vagy robotgépbe, és aprítsd fel, de ne teljesen, inkább csak apró darabokra.  Ekkor add hozzá a mogyorót, az apróra vágott újhagymát és koriandert, a felaprított jalapeno paprikát, az olive olajat és a zöldcitrom levét, és turmixold össze a keveréket.  Tedd a keveréket egy befőttesüvegbe, és tartsd a hűtőben.  Egy hónapig áll el.

Dél-floridai narancsos-citromos sült pulyka


Hozzávalók

  • 2 ek. só
  • 240 ml frissen facsart narancs leve
  • 1 ek. őrölt római kömény
  • 240 ml frissen facsart citrom leve
  • 1 hámozott, negyedelt narancs
  • 1 hámozott, negyedelt citrom
  • 1 marék friss, durvára összevágott oregánó
  • 60 ml extra szűz olívaolaj
  • 2 ek. őrölt bors
  • 2 fej, megpucolt és feldarabolt fokhagyma
  • 1 kis hámozott, negyedelt vöröshagyma
  • 5-6 kilós, nyak és belsőségek nélküli egész pulyka

Elkészítés

1. Öblítsük le a pulykát hideg víz alatt, és töröljük szárazra papírtörlővel.

2. Készítsük el a pácot: keverjük össze a fokhagymát, római köményt, sót, borsot, és egy evőkanál fejének hátsó oldalával próbáljuk még jobban összezúzni a hozzávalókat, hogy egy pépet kapjunk. Keverjük bele a narancslét, a citromlét és az olívaolajat, majd adjuk hozzá az oregánóleveleket. 1,2 decit tegyünk félre a pácból későbbre.


3. Tegyük a pulykát egy akkora tepsibe, ami a hűtőnkbe is belefér, öntsük rá a pácot, és dörzsöljük bele a pulykába, hogy a hajlatokba és a belsejébe is bőven jusson. Fóliázzuk le, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Ha nincs ennyi időnk, néhány órára is elég. Párszor locsoljuk meg közben a félretett a páccal.

4. A sütéshez melegítsük a sütőt 230 fokra, vegyük ki a pulykát a pácból, öntsük le a pácot, és tisztítsuk meg a tepsit. Tegyük vissza a tiszta tepsibe a pulykát, a szárnyakat toljuk be a madár teste alá, és sózzuk-borsozzuk meg alaposan. A negyedelt narancsot, citromot és hagymát dugjuk be a pulyka belsejébe, majd kötözzük össze szorosan a lábát. Tegyük be a sütőbe és pirítsuk fedetlenül 30 percig.

5. Vegyük vissza a sütőt 160 fokra, locsoljuk meg újra a pulykát a páccal, és a maradékot öntsük mellé. Pirítsuk tovább a pulykát még nagyjából 2 és háromnegyed, három órát, amíg meg nem puhul. Közben locsolgassuk 30 percenként, és csak akkor borítsunk rá alufóliát, ha már kezd túlságosan megbarnulni. Ha kész, vegyük ki, és még 30 percig pihentessük, mielőtt felvágnánk.

Sütőtökös pite


Hozzávalók

Tészta

  • 155 g liszt
  • 1,5 tk. cukor
  • fél tk. só
  • 115 g kockázott vaj
  • 60 ml nagyon hideg víz

Töltelékhez

  • 130 g cukor
  • fél tk. só
  • 3 db tojás
  • ⅛ tk. őrölt fokhagyma
  • 315 ml zsíros tejszín
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • kevéske reszelt szerecsendió
  • 425 g pürésített sütőtök
  • fél tk. őrölt gyömbér

Elkészítés


Melegítsd elő a sütőt 180 fokra! Mosd meg a pulykát hideg folyó vízben és papírtörlővel szárítsd meg. Tedd a fűszereket a pulyka belsejébe, és szórd meg sóval, borssal. Sózd, borsozd a pulykát kívülről is. Tedd a zöldségeket egy nagy tepsibe vagy sütőedénybe, és helyezd rá a pulykát. Süsd egy órán át az előmelegített sütőben. Locsolgasd meg a szaftjával, vedd lejjebb a hőmérsékletet, 160 fokra, majd süsd még másfél-két órán át (15-20 percenként locsolgatva), vagy amíg át nem sül (ha van húshőmérőd, akkor a belsejének 72 fokosnak kell lennie a legvastagabb húsos részen). Ha megsült, tálalás előtt pihentesd sütőn kívül legalább 20 percen át. Merd le a zsiradékot a tepsis zöldségekről, és használd a zöldségeket és a szószt gravy szószként.

Ha nincs kedved a sütéshez, de bele szeretnél kóstolni az amerikai hálaadásba…


Menj el az Arribába, a mexikói konyha fellegvárába, ahol különleges, hálaadásnapi sült pulykás burritóval várnak! A pulyka mellett az ünnepi menü több szereplőjével is találkozhatsz a tányérodon, például az édesburgonyával vagy a vörösáfonyával. A különleges fogásokat egészen november végéig próbálhatod ki éttermeikben!