Ifj. Figula Mihállyal beszélgettünk vörösről, fehérről és a bio-irányzat hozadékáról

A Figula nevet anno a reduktív, könnyű fehérbor szinonimájaként aposztrofálták – hogy állnak a vörösborokhoz az ilyen jellegű kijelentések után?

 

Nemrég új, tájba illő épülettel bővült a birtokközpont, külön pincét emeltünk a vörösbornak, mely fölött két szinten kóstolótermeket találhatnak a látogatók. Harmincfős terek alul-felül, hidegkonyhai előkészítővel.

Százötven darab trustos hordóban érlelődnek a vörösborok. A bérelt kékszőlő területek egy része Tihanyban található, a Cserhegy-, és a Farkasverem-dűlőben. A vékony termőréteg alatt andezit tufa, hamus üledék. Balatonszőlősön és Pécselyen van kékszőlőik másik része. Fűszeres, friss piros és erdei gyümölcsös, kedves-savas. A 2009-es Tihanyi Merlot és Cabernet Franc szinte testvérek. A merlot kerekebbnek tűnik, gyorsabban érik, teljesen kész van. A franc már jól iható, de még van hova fejlődnie. Két tartálymintát is kóstolunk a balatonszőlősi Öreghegyről. Út szeli ketté a dűlőt, egyik az út alatti, másik az útfölötti terület termése. Az első könnyebb, gyümölcsösebb, utóbbi tömör, félelmetesen mély ízekkel. Közös bennük az elegancia és a vörösbort oly izgalmassá varázsoló ásványiság.

 

Mely fehérborokat hozta a 2011-es év?

 

Chardonnay-t, szürkebarátot, több sauvignon blanc-t, majd a dűlőszelektált különleges tételeket. Vastag, krémes, sűrű, zamatos anyagok. Egy ilyen évjáratban szinte nincs alapbornak való.

 

Mostanság egyre terjedőben van az úgynevezett „bioborászat” – ez mennyiben érinti a Figula pincészetet?

 

Nehéz kielégítő válasszal szolgálni, mivel a gyakorlatban csak akkor lenne hiteles a történet, ha egész borvidékek dolgoznának ebben a szellemben. Egy olyan országban, ahol az elmúlt hatvan évben intenzív vegyszerezés folyt, nem lehet egyik napról a másikra átállni bióra vagy biodinamikára. Mi kizárólag zöld szerekkel dolgozunk, a természetességre törekvő szemlélet számunkra életfilozófia. Sokkal inkább az apai örökség része. Aputól tanultam mindent. Sokszor kapacitált, menjek külföldre tapasztalatot szerezni, de erre mindig azt válaszoltam, mit tanulhatok én Burgundiában a Balatonfüred-Csopaki borvidékről? Számomra minden idő, amit nem a borvidéken töltök, időpocsékolás.

 

Figula Pincészet Kft.
Levelezési cím: H-8230 Balatonfüred, Siske u. 44.
Pincészet: H-8230 Balatonfüred, Meleghegy
Fax: +36 87 343 557, +36 87 481 661
Mobil: +36 30 662 4332, +36 30 359 5451
E-mail: figula@figula.hu

Web: www.figula.hu