Hollywood Budapesten

Magyarország sok kiváló filmest adott már a hollywoodi álomgyárnak, így csak természetes, hogy Hollywood is vissza-vissza csepegtet valamit Adolph Zukor és William Fox szülőhazájába. Bár Budapest nem mindig önmagát alakítja, emiatt pedig sokszor éppen Moszkva vagy München imázsához járul hozzá szeretett fővárosunk, fiskális oldalról így is megéri az a pár héten át tartó zűrzavar, amivel egy utcai forgatás jár, arról a büszkeség-érzetről nem is beszélve, ami akkor tölti el az embert, mikor a filmvásznon egy-egy ismerős utca vagy épület képe jelenik meg.

Az alábbiakban összeszedtünk számos Budapesten forgott hollywoodi nagyágyút, meg hozzádobtunk még egy-két nem-hollywoodi mozit is, ezzel bizonyítván a főváros egyetemes vonzerejét.


Underworld (2003)

Kate Beckinsale vámpírlányként igyekszik megbosszulni szülei halálát a vérfarkasokon, de idő közben összetalálkozik Michael Corvinnal, Corvin Sándor, egy ötödik századi magyar nemes (???) leszármazottjával, aki nem mellesleg egyszerre volt az első vámpír és az első vérfarkas. A vérfarkasok célja elfogni Michaelt és segítségével egy vámpír-vérfarkas hibrid fajt létrehozni, hogy sötét tervüket végre véghezvihessék. Az Eötvös utca, a Ferenciek tere, a metró és a Klotild palota tornya mellett megjelenik a filmben Görög Zita is, bizonyítva a legendaként kezelt tényt a külföldieknek, miszerint nem csak az épületeink szépek itt Budapesten, de a nőink is.


Én, a kém (2002)

Eddie Murphy és Owen Wilson is még bőven Budapest reneszánsza előtt látogatták meg városunkat egy kis kémes kalandozás erejéig. Bár nagyon igyekeztek összehozni egy kellemes James Bond paródiát, a végeredmény minőségben igen távol áll a 007-es ügynök sorozatától, ettől függetlenül imázsfilmnek egészen kiváló az Én, a kém: van itt rakpartos autósüldözéstől kezdve Lánchidas bunyón keresztül Gellért hoteles magyar nyelvű szobafoglaláson át, díszmagyarba öltözött főgonoszig minden.


Bel Ami (2011)

Guy de Maupassant karrierregénye a 19. század Párizsában játszódik, az olasz-angol koprodukcióban készült filmet mégis felváltva forgatták Londonban és Budapesten. Az Andrássy út egy-egy szakaszat annak idején többször került lezárásra a külső jelenetek felvétele miatt, amit aztán szerelmes tinilányok százai használtak ki, csak hogy élőben is megpillanthassák szívük tárgyát, a modellből lett színész Robert Pattisont.


Suszter, szabó, baka, kém (2011)

John Le Carré 1974-es könyve még megjelenése évtizedében kapott egy minisorozatot a nagyszerű Alec Guinesszel a főszerepben (ő játszotta Obi-Wan Kenobit a régi Star Wars filmekben), az ezüstvásznas adaptációra azonban egészen 2011-ig kellett várnia a kémtörténetek szerelmeseinek. A hosszú várakozással teli böjt meg is hozta eredményét, a Suszter, szabó, baka, kém egy nagyon feszült, zseniális alakításokkal teletömött politikai kém-thriller lett, amelynek több jelenetéhez is Budapest szépsége szolgáltatja az alapot: így például megjelenik a hófehér halászbástya, a háttérben az Országházzal, a film egyik kulcsjelenete pedig a meseszép Párizsi udvarban játszódik le.


München (2005)

Steven Spielberg 2005-ös filmje az 1972-es müncheni olimpiai mészárlást követő izraeli bosszúhadjárat történetét meséli el. Budapest nem csak a címadó München városát alakítja, de Párizsnak és Londonnak is fityiszt mutat.


Evita (1996)

Buenos Aires építészetével egy darab Európa Dél-Amerika szívében, de ki gondolta volna, hogy Budapest meg egy darab Dél-Amerika Európa szívében? Alan Parker és stábja mindenképpen, ugyanis 1996-ban Budapesten forgatták le az argentin first-ladyről szóló musicalt, hazánkba hozva Madonnát és Antonio Banderast is.


Amerikai rapszódia (2001)

Gárdos Éva önéletrajzi filmjében Scarlett Johansson játssza a 15 éves Suzanne Sándort, magyar emigráns szülők gyermekét, aki sehogy sem tud beilleszkedni a Los Angeles-i forgatagba, ezért is fogja magát és visszatér Budapestre, hogy kibékülhessen múltjával és megtalálhassa önmagát.


Kémjátszma (2001)

Robert Redford és Brad Pitt CIA-s kémfilmjében Budapest a hetvenes évekbeli Berlint alakítja, Szabadság híddal, Parlamenttel, Nyugati pályaudvarral, Georgia bérházzal (aminek a tetején már ugye Katy Perry is tüzijátékozott) és a klasszikus sárga villamosokkal.


Die Hard – Drágább, mint az életed (2013)

Az ötödik Die Hard film is a “Budapest mint más város” sértő gyakorlatát követi: a magyar főváros ezúttal Moszkva dublőrjeként biztosítja a hátteret az autósüldözésekhez, helikopteres hajszákhoz és dobhártya-rengető robbanásokhoz. Sajnos ez a néhány jelenet azonban nem elég ahhoz, hogy élvezhetővé tegyék a másfél órás játékidőt, de egy átpörgetést azért megér a film.


Vörös zsaru (1988)

Schwarzenegger és Jim Belushi akció-komédiáját a magyar-amerikai producer és filmpápa, Andy Vajna hozta el Budapestre, hiszen a magyar fővárosban sokkal egyszerűbb dolog volt egy amerikai szuperprodukciót leforgatni, mint a kommunizmus fellegvárának számító Moszkvában. A budai Királyi palota például a moszkvai rendőr főkapitányságot alakítja, de a Gozsdu udvarban, a Lukács és a Rudas fürdőkben is megfordul az osztrák kolosszus.


Mission: Impossible – Fantom protokoll (2011)

A Hihetetlen család és a L’Ecsó nevű zseniális animációs filmekkel ismertté vált Brad Bird első élőszereplős mozijának nyitójelenetéhez Budapest szolgált hátteréül, azon belül is a Keleti pályaudvar és környéke, ahol még egy neoreneszánsz óratornyot is “elrejtettek” a város szövetében.


A vér és méz földje (2011)

Az egész város Angelina Jolie-lázban égett, mikor is 2010-ben Brad Pitt-tel és gyermekeikkel együtt pár hónapra Budapestre költöztek, hogy addig se legyenek távol a színes család tagjai, míg anyuka a 90-es évek boszniai háborújáról szóló filmét forgatja. A Vér és méz földjén nem lett egy kimondottan jól sikerült alkotás, de arra legalább jó volt, hogy a Jolie-Pitt páros szerelembe essen Budapesttel. A filmben feltűnik többek között a Rózsák tere Szent Erzsébet temploma, a Kiscelli múzeum és a Városliget egyik hídja.


Spy (2015)

A nemes egyszerűséggel csak Spy néven futó film forgatási munkálatai már befejeződtek, bemutatására pedig majd májusban kerül sor. A rendező az a Paul Feig, aki a Női szervekkel és a Koszorúslányokkal már megmutatta, hogy a nők is tudnak ugyanolyan prosztó módra viselkedni, mint a férfiak. A Spy főszerepét is az előző két mozi szó szerint legnagyobb erőssége, Melissa McCarthy alakítja, aki egyszerű aktakukacból szempillantás alatt titkos ügynökké avanzsál, hogy megmentse a földet egy szörnyű katasztrófától. McCarthy mellett Budapesten akciózott még Jason Statham és Jude Law is, utóbbi rendszeres látogatója volt a belvárosi szórakozóhelyeknek, melyek közül az egyikben Zimány Lindával is lencsevégre kapták.