Három hónap a pokol és a mennyország között

Ha a google-be elkezded bepötyögni a 90-es számot, a 90 napos diéta az első találat. Mi sem hagyhatjuk ki sorozatunkból…Az egyik leggyakrabban követett fogyókúra világszerte. Sikere első sorban abban áll, hogy csak kevéssé szól az önsanyargatásról – bár egyes elemeit boldogan elhagynák követői. A szétválasztó diéták csoportjába tartozó 90 napos alapelve egészen egyszerű: minden nap csak egyfélét, meghatározott sorrendben. Délelőtt minden „normális” kaja tiltott, csak gyümölcsöt ehetsz, de érdemes kerülni az olyan magas szénhidrát tartalmú gyümölcsöket, mint a szőlő, de messziről kerüld el a kajszifát is. További tiltás vonatkozik a kávéra: a legjobb, ha egyszerűen elhagyod, de ha nem tudsz a tejeskávénak ellenállni, akkor a kávé és a reggeli gyümölcs között tarts legalább két órát, ennyi idő kell, hogy a tej „átmenjen rajtad”.

Az alapok tehát: minden nap másfajta ételcsoportot szabad csak enni, de ne ess kétségbe: 4 naponta ismétlődhet a menü, ha vannak egy- vagy két adagos edényeid, a legjobb, ha egy hétre előre lefőzöl mindent, és bedobod a mélyhűtőbe őket. Ha nem vagy házitündér, akkor sincs baj, ha van élelmiszerbolt a közelben, akkor minden megoldható. Gyümölcsök közül elviekben minden megengedett, egész délelőtt, ebéd előtt egy órával már nem, de a fogyás mértéke nagyobb, ha a figyelsz a fentebb leírtakra.

Ha belevágsz, íme a program:

1. nap: fehérje. Ezen a napon ebédre és vacsorára is bármilyen húst, tejterméket fogyaszthatsz, a hús, illetve sajt/túró maximum 20 dkg lehet. Ha úton vagy, a legegyszerűbb venni egy darab sajtot vagy egy ivójogurtot. Ezen a napon bármilyen nyers salátát is tehetsz a hús mellé. ha nagyon kívánod, egy szelet kenyeret is tehetsz mellé, de így egy kicsit lassabban indul be a fogyás. Ebéd után kötelező egy pohárnyi leves, tészta nélkül, akár leveskockából. Ha elhagyod, akkor sem történik semmi. vacsorára ugyanazt eheted, amit ebédre, csak kisebb mennyiségben.

2. nap: keményítő. Bármilyen zöldség sütve, főzve, párolva megfelelő. A rizs és a gomba is zöldség. Ízesítésre a paradicsompüré megfelelő. Ezen a napon is ehetsz ebédhez salátát nyersen (joghurtos dresszing nélkül…) és egy szelet kenyeret is. Ha úton vagy vagy nincs időd főzni, vegyél egy doboz vegyes konzervet, amihez csak egy kanál kell, és ma már olyanokat is kell kapni, amelyekhez nem kell magaddal cipelni egy konzervnyitót…

3. nap: szénhidrát. Ezt a napot szokták a legjobban kedvelni a fogyókúrázók: bármilyen sós tészta megteszi ebédre, amelyhez valamilyen zöldséges szószt pillanatok alatt összedobhatsz: A vacsora a dőzsölésé: két szelet tortát, esetleg három gombóc fagyit enged a fogyókúra, de fontos, hogy másnapra jól feltankolj gyümölccsel. Esetleg egy szörbetet összedobhatsz este, reggelre elkészül…

4. nap: gyümölcsnap. Ezen a napon szokták a legtöbben feladni. Nyáron változatos a kínálat, de télen eléggé szegényes, így különösen erős a kísértés. Ilyenkor nyáron egy szörbet (gyümölcs+citromlé+édesítőszer+kicsi víz, be a mélyhűtőbe) jól jöhet, és ma már több konyhai eszközgyártó felkészült arra, hogy házi jégkrémgyártó szettet (műanyag edénykéket és spatulás fogót) bocsásson a konyhaművészet és a házi édességek szerelmeseinek rendelkezésére. Próbáld meg esetleg mirelit gyümölccsel is, de a legjobb mindig a friss alapanyag!

Ezek a napok ismétlődnek 3 hónapon át, és ha ez alatt az időszak alatt nem érted el a várt súlyt, legalább egy hónapot ki kell hagynod, mire újabb 90 naposba kezdesz. Ha megáll a fogyás, itt is érdemes némi – vagy több – mozgást beiktatnod a napjaidba.

Hetente egy folyadéknapot érdemes tartani – ekkor a különféle gyógyteák, az alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvíz a napi menü – akármilyen mértékben.

A 90 napos diétánál is fontos, hogy nagy súlyfölöslegnél érdemes előre egyeztetni egy orvossal. Ha magas a vérnyomásod, cukorbeteg vagy vagy máj-, vesebeteg, akkor mindenképpen, akármennyit is akarsz fogyni. nem győzzük eleget hangsúlyozni a folyadékbevitel jelentőségét: minél többet iszol, annál gyorsabb működésre ösztökéled a szervezetedet.