Gerillakertész: goji bogyó

Az acerola mellett a goji lehet a C-vitaminbombák királynője. Igazi kihívás a gerillakertész számára.Kezdetnek máris ott a dilemma: a neten kétféle növény létezik: a Lycium Chinensis és a Lycium Barbarum latin néven fellelhető két növény. A források élénken vitatkoznak arról, hogy melyik a mérgező – bár mérgezéses esetet egyik növénynél sem említ senki.  Ráadásul a legtöbb forrás keveri is a kettőt

Mi fán terem?

Cikkünk tárgya nem más, mint a két növény közül a Lycium Barbarum, amelyet magyarul csal farkasbogyóként, Lycium gyümölcsként, ördögcérnaként  – vagy egyszerűen goji bogyóként – emlegetnek. A világon a második legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcs nagyszerű B-vitaminforrás, és az antioxidánoskért sem kell a szomszédba mennie. Eredetileg Ázsiából származik, ám viszonylagos igénytelensége miatt eléggé elterjedt – egyes országokban egyenesen sövénynövényként tartják a lombhullató cserjét, amely ha jól érzi magát, 2-3 méteresre is megnő.  A burgonyafélék családjába tartozik, így  – természetesen a krumplin kívül – többek között a paradicsom és a padlizsán rokona is.

Mire jó?

Kis túlzással: mindenre. Antioxidáns hatása miatt immunerősítőnek használják, az őszi-téli időszak elengedhetetlen része. Ha piacokon körülnézel, találsz olyan standokat, ahol szárított gyümölcsöket és magvakat lehet kapni – néhányaknál már goji is van a „repertoáron”. A legegyszerűbb felhasználási módja (amely egyébként Kínában a mai napig dívik), hogy az elkészült zöld teába dobnak bele néhány szemet, ezzel ízesítve és vitaminbombává varázsolva az italt. Nagyon fontos, hogy ne forrázd, elveszik a vitamintartalom!

És akkor felsorolásszerűen: milyen hatásokat tulajdonítanak a gojinak?

-jó hatással van a szemre

-táplálja a vesét és májat

-lassítja a természetes öregedés folyamatát

-erősíti a szervezet immunvédelmét

-csökkenti a szabad gyökök okozta veszélyt

-pozitívan hat az egészséges koleszterinekre

-segít a testsúly megtartásában, illetve kontrollálásában

-lassítja az őszülést és hajhullást

-pozitív hatással van a vérnyomásra, a vércukorszintre, az agyra és a véredényekre

-rákmegelőző hatása van

-a felnőttkori cukorbetegség megelőzésében lehet nagy szerepe

-a kínai orvoslás női és férfi terméketlenség ellen is használja

Hogy állj neki?

A növény otthon is termeszthető, de fontos megjegyezni, hogy mivel nem őshonos, az itthon termelt növények összes hasznosanyag-tartalma meg sem közelíti az ázsiait. Talán egy napfényes kertben több esélyed van a kísérletezésre, de akkor sem lesz az igazi… A növény faiskolákból beszerezhető palántákról szaporítható, ha nagypályás vagy, akkor megpróbálkozhatsz a magról termesztéssel – igaz sok kitartás és homokos földkeverék kell hozzá.