Már mindent kipróbáltál, de az izomfájás csak nem akar múlni? Itt az ideje, hogy beszerezz egy üvegcse rozmaringolajat!
Mi fán terem?
Örökzöld cserje, nálunk nem őshonos, de cserépben átteleltetve, konyhakertbe tavasszal kiültetve szépen használható sokféle célra. Könnyű szaporítani, a magról szaporítása nehézkes, de dugványozással sikeresen próbálkozhatsz.
Hogyan és mire használd?
A rozmaring – sok más növénnyel együtt – nemcsak a főzésnél, hanem gyógynövényként is jól jöhet, többféle tünetre is használhatod főzetét vagy olaját, sőt, illóolaját a kozmetikai ipar is használja. Manapság nagyobb szupermarketekben bárhol vehetsz cserepes rozmaringot, akár a lakásban, az ablakban, akár a kiskertben tartod, hasznos lehet. A rozmaring szárítva, ételekhez keverve fokozza az étvágyat. Ha grillezést tervezel vagy vadhúst készítesz otthon, nem árt, ha a húst sütés vagy főzést előtt átdörzsölöd szárított rozmaringporral, így könnyebben emészthető lesz. Persze csak vigyázva, a túl sok rozmaring minden egyéb ízt elnyom…
Olaja nagyszerű görcs- és gyulladáscsökkentő, így izomláz esetén az izmokat, a feldagadt – netán reumás – ízületeket bedörzsölve csökkentheted a fájdalmaidat. Elnehezült vádli, kezdődő visszér fájdalma ellen is érdemes megpróbálnod a bedörzsölést, de idegzsába ellen is alkalmazza a népi gyógyászat gyógyfürdőként. Utóbbira a szárított és a friss növény is tökéletesen megfelelő: a fájdalomcsökkentés mellett az illóolaj illata még kellemes közérzetet is biztosít.
Nálunk a 17-18. században készítették a Magyar Királyné Vizét, amely egész Európában elterjedt: Árpádházi Szent Erzsébet nevéhez köthető az első magyar gyógykölni, amely illata mellett azzal a kellemes tulajdonsággal is szolgált, hogy halántékra dörzsölve csökkentette a fejfájást. Sokan a kölnivíz elődjének is tekintik, hiszen a sikeren felbuzdulva dugták össze a fejüket a profit reményében a kor kémikusai…
Egyes középkori források szerint a rozmaring-virágnak van a legjobb méze, bár ezt többen vitatják – mindenesetre jelen pillanatban nehéz lenne ellenőrizni, hogy így van-e…
Szintén több forrás említi, hogy a rozmaringból készült főzet menstruációs és kezdődő klimaxos tünetek enyhítésére is megfelel – görcsoldó hatása miatt ez kétségtelen…
Emésztést elősegítő hatását próbálták már teában is hasznosítani, de önmagában nem szokás használni, inkább csak teakeverékekben fordul elő, de ott előszeretettel.
Régi gyógyászati könyvek „füstjének” belélegzését tüdőgyulladás és más megfázásos betegségek kezeléseként említik, amiben lehet valami – bár elképzelhetetlen, hogy a tömény rozmaringfüst nem kergette inkább ki a pácienseket a szobából…
Kiskertemben…
És ha már a fertőtlenítésnél tartunk: konyhakertben érdemes más haszonnövények mellé ültetni. Ha tetvességre hajlamos rózsafajták vagy sárgarépa mellé ülteted, a kártevők messze elkerülik még az ágyást is…
Már megint az ital…
Ha gyógynövényről van szó, előbb-utóbb valakinek eszébe jut, hogy milyen lenne az illetőt némi – vagy sok – alkoholba keverni, és megnézni, és ha valaki megkóstolja az eredményt, az túléli-e. Nos, a rozmaring is sikeresen vette az akadályt: vörösbort ízesítenek vele, és vadhúsos ételekhez ajánlják.