Feltalálók napja

Hedy Lamarr november 9-i szülestésnapján ünnepeljük nemcsak a köztudatban élő, de az elfeledett feltalálókat is. Hedy amellett, hogy gyönyörű nő volt, három gyermeket nevelt, közben pedig színésznőként és feltalálóként is maradandót alkotott.  Sosem találnád ki, melyik mára létszükségletté vált eszköz feltalálása fűződik a nevéhez! Hedy Lamar alkotta meg a ma oly népszerű Wifi-technológia elődjét. Hozzá hasonlóan sok magyar feltaláló neve is feledésbe merült, ezért említsünk meg párat közülük, akik kevéssé népszerűek, mégis valami olyat fejlesztettek ki, amivel a mindennapjainkat teszik könnyebbé vagy épp egy tudományos mérföldkövet fektettek le.

A 18. században Kempelen Farkas feltalált egy beszélő gépet, ami a duda elvét követve utánozta az emberi hangot.  Ennél még népszerűbb volt a Török nevű találmánya, vagyis az az emberszerű robot, ami képes volt sakkozást imitálni. Bár ez csupán a sakkozni tudás illúzióját keltette azzal, hogy egy sakkmester  elbújt a tábla alatt és így irányította a robot lépéseit, mechanikailag páratlan találmány volt a maga idejében.


 

Gábor Dénes feltalálta a plazmalámpát, a katódsugárcsövet, tökéletesítette a fotóobjektíveket, és még egy kommunikációs elméletet is kidolgozott, de elsősorban neki köszönhetjük a holográfia kifejlesztését.  A hologramok számos terülten alkalmazhatóak,  mint például nagy sűrűségű adattárolók, amik lehetővé teszik a meteor kráterek, robbanások, atomok aprólékos megfigyelését. A bankjegyek, bankkártyák, könyvek, DVD-k hamisítást megakadályozó hologram címkék sem létezhetnének a magyar fizikus munkássága nélkül.

Losonczi Áron 2001-ben kifejlesztette az átlátszó betont. Losonczi szürreális találmánya hamar népszerűvé vált, belsőépítészek és lakberendezők is előszeretettel alkalmazzák, hiszen ötvözi a beton erejét és az üveg fényáteresztő képességét.


Két magyar matematikus, Domokos Gábor, Várkonyi Péter, elsőként hoztak létre egy olyan konvex háromdimenziós testet, aminek egyetlen stabil és egy instabil pontja van. Bármilyen pozícióban helyezzük a tárgyat sík felületre, addig mozog, míg vissza nem áll a nyugalmi helyzetbe. Az úgynevezett Gömböc segít megmagyarázni bizonyos teknősfajták páncéljának felépítését, segít megérteni, hogy képesek talpra állni miután a hátukra fordították őket.

Bár felsorolást most befejezzük, a sor hosszú oldalakon keresztül folytatható lenne, hiszen kis országunk számos feltalálót adott a világnak.