Egy helyen a magyar filmtörténet

Melyik a kedvenc  magyar filmed? Az Ózdon megnyílt Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban a magyar filmgyártás leghíresebb és legjelentősebb alkotásaival találkozhatsz.

Az egykori ózdi kohászati üzem törzsgyárának területén oktatási, kutatási, módszertani központot nyitottak, de óriási méretű közösségi teret és kiállító helyi­ségeket is kialakítottak, a hajdani Fúvógépházban filmstúdió várja a filmek szerelmeseit közel 7000 m2-en.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár jelentős kulturális és turisztikai fejlesztésnek nevezte az ózdi beruházást a megnyitón, amely valódi élményt nyújt a látogatóknak és megőrzött mindent, ami a magyar filmekhez, a filmgyártáshoz az utóbbi évtizedek során fűződött.


“Ózd a szocialista nagyipar egyik fellegvára volt, ma pedig ezen a területen a kultúra dominál majd, a magyar kulturális fejlesztés jelentős beruházása valósult meg. Hozzátette: a hátrányos helyzetű régiókban is szükség van az értékteremtésre, az életminőség javítására” – nyilatkozott a politikus.

„Hiszünk abban, hogy a kultúra eszközeivel ezt a cél hatékonyabban tudjuk szolgálni” – tette hozzá Hoppál.

Majd hozzátette, hogy az ózdi project azért is nagy jelentőségű, mert segíti, hogy ne csak a fővárosban legyen könnyen elérhető a kultúra és kulturális programok, hanem a kisebb vidéki várásokban is. A teljesítendő céljuk az, hogy a kultúra mindenki életében hétköznapi szereplővé válhasson.

Hoppál Péter szólt arról is: fontos, hogy mindenkinek bemutassák, milyen kincsei vannak ennek az országnak. A politikus több magyar filmalkotást is kiemelt beszédében, többek között Hajdu Szabolcs filmjét, az Ernelláék Farkaséknál című alkotást, amely szombaton Kristály Glóbuszt nyert Karlovy Varyban, valamint Nemes Jeles László Saul fia című Oscar-díjas produkcióját.


“Hinni kell abban, hogy hazai és külföldi látogatók, fiatalok ezrei jönnek el megnézni, hogyan, miképp készültek a magyar filmek” – utalt az ózdi helyszínre az államtitkár.

Az ózdi központ egyebek mellett digitális tanórák készítéséhez nyújt segítséget mind a tanároknak, mind a diákoknak, az alkalmazás okostelefonon, tableten és asztali számítógépen is működik,és alkalmas a digitális táblák használatára, mögé pedig komoly adatbázist alakítottak ki. Ennek segítségével a tanárok ki tudják választani a nemzeti alaptanterv kategóriáinak megfelelően azokat a digitális objektumokat, amelyeket felhasználhatnak óráikhoz, bármely tantárgyban.

Az adatbázisban szerepelnek mozgóképek, hanganyagok, forgatható 3D modellek, szöveges és képi dokumentumok, így élővé képes varázsolni a tananyagot, a diákok pedig maguk is tudnak tanulni a segítségével. A létesítmény alkalmas lesz olyan OKJ-s képzésekhez, amelyek távmunkára adnak majd képesítést.

(MTI)