Donald kacsa, cukor baba, sült puding – Kedvenc ételek a nagyvilágból

Emlékeztek még az ABC csokira, a Donald rágóra vagy a színes pezsgőporra? Tudtátok, hogy Magyarországon leggyakrabban rántott ételeket fogyasztunk? Hallottatok már az Amerikában közkedvelt Reuben szendvicsről vagy a Jelly Babies nevű angol cukorkáról? A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet megvizsgálta, hogy mik Magyarországon a legemlékezetesebb gyermekkori édességeink, és hogy milyen ételeket fogyasztunk a leggyakrabban. A TÁRKI eredményeit összehasonlítottuk más országok eredményeivel, hogy meg tudjuk, mik a világ kedvencei.

Magyarországon a legemlékezetesebb gyermekkori édesség a Dunakavics (a TÁRKI felmérése alapján, a megkérdezettek 79%-ának válasza szerint), ezt követi a Piros Mogyorós (77%) és a Macskanyelv (76%).

A Dunakavics 1964 óta változatlan receptúrával készül és szinte minden üzletben a mai napig megtalálható. A színes cukormázzal bevont földimogyorókat megszületésük óta kék színű csomagolásban gyártják. A piros mogyorós csoki különlegessége volt, hogy szeletekben lehettet törni. Hasonló, egész mogyorószemeket tartalmazó csoki más kiszerelésben, de ma is kapható. A macskanyelv feltalálása a híres Gerbeaud Emil cukrász nevéhez fűződik. A macskanyelvre emlékeztető csoki rúdnak fehér-, tej-, és étcsokoládé változata is kapható.

A felmérésben a Donald rágó, mely mini képregényt tartalmazott (41%) és az ABC csoki, amely még ma is kapható (39%) a lista végére került.

Angliában kedvelt tradicionális édesség a Jelly Babies, amit George Bassett 1918-ban „Peace Babies” néven (az első világháború végének megünneplésként) dobott piacra. A Jelly Babies baba formájú, zselés állagú, gyümölcs ízű, színes cukorka. A Beatlemánia idején ezzel dobálták meg a Beatles együttes tagjait, miután George Harrison egy interjúban elmondta, hogy mennyire kedveli ezt a cukorkát. A népszerű Doctor Who – Ki vagy, Doki? sorozatban is többször megjelent ez a cukorka.

Szintén kedvelt a Gobstopper nevű kemény cukorka, mely fénykorában, a két világháború között nagyon sok fogtörést okozott. Érdekesség, hogy Roald Dahl Charlie és a csokigyár című művében említ egy cukorkát, melyet Everlasting Gobstopper-nek nevez. A Nestlé, a The Willy Wonka Candy Factory márka alatt hozta létre, a könyvben említettekhez hasonló, szín- és ízváltoztatós cukorkát, mely óriási népszerűségnek örvend.

A legtöbbet eladott édesség a világon az M&M’S, ezt követi a Cadbury’s Dairy Milk, a Milka majd a Brazíliából származó Trident.

Az M&M’s 1941 óta a világ egyik leghíresebb cukorkája. Külföldön tejcsokoládés, földimogyorós, fekete csokoládés, mogyorós fekete csokoládés, mogyorós, mandulás, mogyoróvajas, pereces és kókuszos változatban is kapható. A csokoládé gyártója, a Mars vállalat a mai napig családi kézben van, Magyarországon 1990 óta van jelen. A Cadbury’s Dairy Milk 1905-ben került piacra és azonnal óriási sikereket ért el. A Milka márkanév 1901-ben került nyilvántartásba. Neve a német Milch (tej) és Kakao (kakaó) szavak kombinációjából jött létre. Magyarországon a Milkát 1991-ben kezdték el forgalmazni majd 2014-től a székesfehérvári üzemben a Milka&TUC és a Milka&LU termékeket kezdték el gyártani.
 

Amerika kedvenc csokoládéja szintén az M&M’s, második helyezett a Reese’s Peanut Butter Cups, harmadik pedig a Snickers.

A Reese’s Peanut Butter Cups nem más, mint mogyoróvajas kosárkák mogyoróvajjal és csokoládéval töltve. A Snickers, a világ legnépszerűbb csokoládé szeletének gyártója szintén a Mars vállalat. A csokoládé mogyoróval, karamellel és nugáttal töltött.

Németországban 2014-ben a legkedveltebb édesség a Böhme gyümölcs karamella volt és csak második helyezést ért el a világhírű Haribo márka új terméke, a Bärchen-Pärchen.

A Böhme márkájú gyümölcs karamella egyenként csomagolt, citrom, cseresznye, narancs és málna ízű édesség. A Bärchen-Pärchen egy édes és egy savanyú ízű gumimaci egymás kezét fogó párosából jön létre. Az aranyos pároknak három íz kombinációja létezik: savanyú citrom édes cseresznyével, savanyú narancs édes almával és savanyú ribizli édes áfonyával. A klasszikus Haribo Goldbären csak 11. helyezést ért el a listán. Említésre méltó azonban, hogy ha állítólag egy egész éves Goldbären gyártásból láncot formáznánk, a lánc négyszer körbeérné a földgolyót.


Érdekes tény, hogy Svájcban 12 kg körüli az egy főre jutó csokoládéfogyasztás. A svájci csokoládégyártás története a 19. században kezdődött és olyan híres személyekhez köthető, mint Suchard, Nestlé, Tobler és Lindt. Az egyik leghíresebb és legnépszerűbb svájci csoki, a Toblerone 1908 óta ismert. Theodor Tobler és unokatestvére Emil Baumann kísérletezte ki a mézes-mandulás, tejcsokoládés nugát receptjét. A csokoládé háromszög alakja a svájci hegyekre emlékeztet.

(A magyarországi felmérést a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet végezte a Food Network megbízásából, 2015. július-augusztusában, 1001, 18-69 éves személy megkérdezésével.)

A TÁRKI nem csak az édességek témakörében tett fel kérdéseket, hanem megvizsgálta, hogy milyen menzaételeket szerettünk a 70-es, 80-as években valamint, hogy manapság mely ételeket fogyasztjuk a leggyakrabban.  (Ezt a felmérést csak a 30-50 év közöttiek körében végezték).

A 70-es, 80-as évek menzakosztjának legsikeresebb étele a piskóta csoki öntettel volt. ( A TÁRKI felmérésben a megkérdezettek háromnegyede ezt választotta). Második helyen a lekváros bukta, harmadik helyen az ábécé tésztás paradicsomleves áll.

A leggyakrabban rántott ételeket fogyasztunk (a megkérdezettek 91%-a, ezt az ételt említette a legtöbbet). A válaszolók 74%-a csirkepaprikást, 61%-a túros csuszát eszik legtöbbször.


Az angol lista élén nem meglepő módon a legkedveltebb étel a Fish and Chips. Második helyzet a Roast dinner with Yorkshire pudding, harmadik pedig a méltán híres Full English breakfast.

A Fish and Chips Londonból származik, először az 1860-as években árusították. Az étel sörtésztába burkolt tőkehalból és burgonyából áll. A Roast dinner with Yorkshire pudding sült marhából és egy sült tésztaféléből készül. A Yorkshire pudding maga úgy készül, hogy a tojás alapú tésztát először hűtőben állni hagyják, majd sütőben barnára sütik. A Full English Breakfast legfontosabb alapanyagai: szalonna, tojás, kolbász és a paradicsomos bab.

A németek kedvenc ételei között megtalálható a curry-s kolbász, a fasírt, és az almás rétes.

A curry-s kolbászt Herta Heuwer találta fel 1949-ben. Az étel sült sertés kolbászból valamint paradicsompüré és curry keverékéből készült szószból áll.


Amerika legjobb étele a hálaadásnapi vacsora, ezt követi a sajt burger és a Reuben szendvics. A hálaadás napi vacsora nélkülözhetetlen eleme a pulyka. Érdekesség, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöke minden évben megkegyelmez egy hálaadásnapi pulykának, aki így nem kerül felszolgálásra, hanem elnyeri a  “Nemzeti Hálaadásnapi Pulyka” címet. Az első sajtburgert az 1920-as években, Amerikában alkották meg és az óta is töretlen sikernek örvend. A Reuben szendvics, olyan meleg szendvics, aminek az alapja rozskenyér, a feltét pedig besózott marhahúsból, svájci sajtból, savanyú káposztából és orosz mártásból készül.


Összességében elmondható, hogy minden ország változatos, különleges ételekkel és édességekkel büszkélkedhet. Szerencsére a külföldről származó édességek közül a legtöbb hazánkban is kapható. Ha kedvünk támadt valamelyik étel elkészítéséhez, az interneten számos külföldi étel receptje magyarul is elérhető.