Budapesti Nyári Fesztivál – Budapest a kultúra pezsgésében

Két fő helyszínen, több mint 100 programjával a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át ünnepli a kultúra minden szegletét. Júniusban indul az ország leghosszabb rendezvénysorozata. Ahogyan azt Csomós Miklós főpolgármester is kihangsúlyozta, a Budapesti Nyári Fesztivál remekül jelzi a főváros kulturális életének sokszínűségét, ez a nagyszerű pezsgés pedig szerencsére egész évben jellemzi a fővárost. A kultúra három hónapon keresztül viszont most két helyszínen összpontosul, a Margitszigeten és a Városmajorban. Idén leginkább Shakespeare és Dózsa Györgyre emlékeznek, de fontos lesz a Holokauszt emlékezete és az orosz-magyar kapcsolatok erősítése is Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója és művészeti vezetője elmondása szerint.

Jöhetnek a turisták


Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezetője is kiemelte, hogy Budapest az utóbbi években kulturális élete miatt is kiemelkedően teljesít Európában, ezt remekül bizonyítja a számtalan külföldi elismerés és díj. Miután a Budapesti Nyári Fesztivál fő hívószava a kulturális turizmus és olyan nemzetközi színvonalú intézmények is részt vesznek benne, mint a Müpa, a Vigadó vagy az Operaház, a fesztiválnak sikerült egy olyan programsorozatot összeállítania, melyek újabb és újabb turistákat vonzanak majd az országba, tovább erősítve Budapest kulturális szerepét Európában.

Margitszigeti  Szabadtéri Színpad


A fesztivál egyik legnagyobb büszkesége egyik helyszíne, a Margitszigeti  Szabadtéri Színpad, mely jelenleg felújításának második szakaszában tart, új pompájában pedig június 13-án mutatkozik be a nagyközönség előtt. A szervezők szerint Európa egyik legszebb szabadtéri színháza lett, a képeket nézve pedig ezt teljes egészében el is hisszük nekik, a háttérben álló víztorony várhatóan a fesztivál szimbólumává növi ki magát.

Margitsziget kimaxolva


A színházi előadásokhoz színházi hajójáratok is kapcsolódnak, ezekkel oda-vissza tudunk közlekedni a szigetre, ez persze igazán különleges élményt éjszaka jelent, mikor Budapest két kivilágított partja között úszunk el a hajóval.

A szervezők ezzel teljes egészében kimaxolják Budapest lehetőségeit – margitszigeti nyugalom, előadás a szabadtéren, a Víztorony tövében, aztán hajókázás este a Dunán… Jobbat ki sem lehet találni.

Vagyis mégis – az Aludjon Budapesten színházi jegycsomagokkal együtt budapesti szállás is jár, mely akár a Margitszigeten is lehet – a csomag a fővárosi lakosoknak is erősen ajánlott. Egy éjszaka a Margitsziget romantikájában biztosan nem árthat.

Éljen Shakespeare


A fesztivál egyik főszereplője az idén 450 éve született William Shakespeare lesz – ünneplésével a rendezvénysorozat ismét csak azt bizonyítja, hogy tökéletesen oldotta meg azt, hogy becsatlakozzon a nemzetközi kulturális vérkeringésbe. A nagy angol drámaíróra június 21-22. között két kiállítással, meseszínpaddal,  tánc- és színház előadásokkal, különleges, alternatív szonett esttel (itt többek között Sena és Ónodi Eszter varázsol el minket) és a Szentivánéji Slam Komédia bemutatójával fognak emlékezni.A legnagyobb esemény a világhírű londoni Globe Színház világkörüli turnéjának előadása lesz. A Globe To Globe turné keretein belül a budapesti közönség a Hamletet nézheti meg – különleges módon: a színészekre szerelt kamerákkal arcuk minden rezzenését láthatjuk majd, az pedig csak hab a tortán, hogy a kivetítők egy teljesen új képet varázsolnak egy estén keresztül a színházban.

Az egyik kulcsszó: sokszínűség


Az orosz-magyar kapcsolatokat a Moszkvai Klasszikus Balett Tavaszi áldozat és Tűzmadár című Sztravinszkij-balettjével erősítik,  Dózsa György emlékezete a Honvéd Együttes és Novák Péter által fog megelevenedni, a legmodernebb, küzdelmekkel, érzelmekkel teli – és szerelmes – Dózsa képében, míg a Kossuth-díjas, világhírű Snétberger Ferenc nyitókoncertjével a Holokauszt Évhez kívánnak csatlakozni a szervezők.Nagy szerepet kap a fesztivál során az opera is. Rendhagyó módon, a szabadtéren mutatják be a világ legtöbbet játszott operáját, a Carment, mely egyben hagyományteremtő előadásnak ígérkezik – a tervek szerint mostantól minden évben megajándékozza az Operaház a Margitszigetet egy-egy premierrel a nyár során. Ugyancsak színpadra került a Titkos házasság és az Aida.Aki kicsit könnyedebb műfajokra kíváncsi, az sem fog csalódni. Filmzenéket hallgathatunk a világ minden tájáról Veres Mónika Nikával, Gájer Bálinttal és a Budapest Symphony Orchestrával, koncertet ad Lajkó Félix, az Orquestra Buena Vista Social Club, a Boban & Marko Markovics Orkestar, Fenyő Miklós és a Magna Cum Lauda – és természetesen csak néhány példával éltünk.A Víztoronynál a Jazzy Towerben az InFusion Trio, a Váczi Eszter & the Quartet, Boggie, a Balkan Fanatik és a Bin-Jip fogja uralni a színpadot egy-egy este erejéig.

A Városmajori Színpad – Magyarország találkozóhelye


A Városmajori Színpadon Magyarország színpadjainak igazi garmadája képviselteti magát vendégelőadásaival – a Miskolci Nemzeti Színházból érkezik A tanító, a szombathelyi Weöres Sándor Színházból a Mágnás Miska, az Újvidéki Színházból az Opera ultima, a kaposvári Csiky Gergely Színházból A király beszéde és a Hippolyt, a lakáj, a Győri Nemzeti Színházból A kripli, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházból a Parasztopera, a Pécsi Nemzeti Színházból a 39 lépcsőfok, a veszprémi Petőfi Színházból az Adáshiba és a Kávéház, a székesfehérvári Vörösmarty Színházból az Indul a bakterház és a Pillangó, de az Orlai Produkciós Iroda, a Pinceszínház és a Hadart Művészeti Társulás is vendégeskedik a helyszínen. Budapesti Nyári Fesztivál

Margitsziget, Városmajor

Június – július – augusztus

További információk, részletes programok és jegyek ITT!