Budapest emlékszik 1956-ra – véres csütörtök

61. évfordulójához érkezett az 1956. október 23-i szabadságharc. A szocialista rendszer ellen fellázadó magyarok legvéresebb harcait Budapesten vívták. Számos tér a mai napig őrzi a több évtizeddel ezelőtti harcok sebeit. Megmutatjuk, hol élnek tovább 1956 eseményei a városban.

Az októberi forradalom legvéresebb fővárosi ütközetére a Kossuth téren került sor, 1956. október 25-én, csütörtökön. A tüntetők az Astoria felől érkeztek a Kossuth térre, hogy választott küldöttségük átadja követeléseit a Parlamentnek, vagyis a téren összegyűlő tömeg békés szándékkal, fegyvertelenül vártak az Országház válaszára.

A szovjet csapatok már a tüntetők előtt, reggel fél 8-kor körbeállták az Országházat, felkészülvén az esetleges támadásra. A Szovjetunió vezetése ezen a napon, 25-én hajnalban döntött arról, hogy további katonákat küld Magyarországra, mivel a szovjet befolyás alatt álló ország egyedül képtelen megbirkózni a forradalommal. A két fél nyugodtan állt szembe egymással a Kossuth téren, sőt, sok budapesti szóba is elegyedett a szovjet katonákkal, együtt cigiztek és várták, hogy a politikusok reagáljanak a téren összegyűlt tömegre.

 Késő délelőtt a Földművelődésügyi Minisztérium tetejéről lövések dördültek el, melyre a Kossuth téren álló tankok tűznyitással feleltek. A téren összegyűlt több ezer ember hiába próbált a Minisztériumba menekülni, az intézmény őrei felsőbb utasítást követve nem engedhették be a tüntetőket.  Az épület tetejéről indított lövések közül nagyon sok az Országház épületébe csapódott. Ezeket a nyomokat az épület felújításai alkalmával szándékosan nem tüntették el, mivel így akartak emléket állítani 1956 hősi halottainak.

 

 A kommunista politikai vezetés mindent megtett, hogy eltitkolja, hányan sérültek meg a 25-i vérengzésben, ezért a pontos számokat ma sem ismerjük. Kéri Edit feljegyzései szerint több mint 3000 ember sérült meg a lövöldözésben. A Kerepesi úti temetőbe a vérengzés 820 halálos áldozatát temették el.

Ma a téren egy 2014-ben felavatott műemlék emlékezik meg az 1956-ban itt történtekről.

 Forrás: rubicon