Brexit: Magyarország lesz a következő?

Németország szerint öt ország is követheti Anglia sorsát, és kiléphetnek az Európai Unióból.

Franciaország, Hollandia, Ausztria és Finnország mellett Magyarország is szerepel azon a listán, melyen a legszkeptikusabb EU tagok vannak. A múltheti angol referendumon a szigetország lakóinak 52%-a döntött amellett, hogy nem kíván többé az Európai Unió tagja lenni. Németország most attól tart, hogy további államok követhetik Anglia példáját, ezért a német politikusok most azon gondolkodnak, hogyan tudnák ezt a folyamatot megakadályozni.

Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke máris egy Brexithez hasonló szavazás kiírását tervezi. A hollandok szintén könnyű szívvel léphetnek a távozás mezejére, mivel a legnagyobb vehemenciával ellenezték az ukrán-EU megegyezésről szóló elképzeléseket.

Angela Merkel nem hiába fél a tagállamok kilépésétől. Anglia elpártolása miatt Németországnak 2,4 milliárd fonttal, azaz 907 milliárdnyi forinttal kell több pénzt az EU-ba tolnia évente.

A német Die Welt lap szerint Merkel legfőbb célja, hogy Angliával szoros gazdasági  együttműködési szerződéseket kössön, a közeljövőben pedig értekezéseket fog tartani az EU tagállamaival, hogy elejét vegye az Unió feldarabolódásának.

„Nem kérdéses, hogy az EU történelmének egyik mérföldkövéhez érkezett” – reagált a múlt heti szavazásra Merkel.


Felerősödtek az EU-ellenes hangok

„Brüsszelnek meg kell hallgatnia az emberek akaratát, ez a Brexit legfontosabb üzenete. Európa csak akkor lehet erős, ha meg tudja válaszolni azokat a kérdéseket, melyek az embereket foglalkoztatják. A migráns helyzet kezelésénél súlyos kudarcot vallott az EU” – nyilatkozta Orbán Viktor, mely kijelentése miatt Merkel aggódva figyeli a magyar belpolitikai folyamatokat.

A lengyel kormány hasonló nézeteket fogalmazott meg. Szerintük a Brexit ékes bizonyítéka annak, hogy az EU-nak  sürgősen reformokra van szüksége.


„Ügyesen és gyorsan kell a kialakult helyzetre reagálni, és új nézőpontok szerint kell irányítani az Európai Uniót, hiszen a jelen elvek bizonyítottan zsákutcába vezettek” – nyilatkozta Jaroslaw Kaczynski, volt lengyel államfő.

Politikai elemzők szerint az angol népszavazás fel fogja bátorítani az európai populista pártokat, és valószínű, hogy több ország is az angol szavazáshoz hasonló akciókat fog megvalósítani.

Jean-Claude Juncker, az európai bizottság elnöke szerint azonban nem kell az Unió felbomlásától tartani, mivel a szövetség már évtizedek óta sikeresen oldotta meg az eléjük háruló európai konfliktusokat.