Boldog születésnapot, Budapest!

143 éve, 1873. november 17-én egyesült az 54 ezer lakosú Buda és a 200 ezer fős Pest, és született meg Budapest. 1991 óta ezen a napon ünnepeljük a főváros emléknapját.

Az 1873-as egyesítés előtt már sok politikus fejében megfordult a gondolat, hogy össze kéne kötni a Duna menti két települést, Budát és Pestet. Elsőként Széchenyi István vetette fel az ötletet, még az 1830-as években, a reformkorban. Ekkor az 1848-as szabadságharc, illetve a leverését követő osztrák megtorlás vette le napirendről a kérdést.

Bár a két települést csak 1873-ban egyesítették, a közgondolkodásban már az 1830-as években létezett Budapest. Ezt bizonyítják a korabeli sajtótermékek, például a Budapesti Szemle, a Budapesti Divatlap vagy a Budapesti Híradó.

Az első budapesti híd, a  Lánchíd megnyitása előtt Szemere Bertalan miniszterelnök ünnepi beszédében is az egyesülés fontosságáról beszélt:


„Miután a főváros csak úgy lesz hatalmas, ha benne egy igazgatóhatalom lesz, csak úgy lesz létében virágzó, ha törekvésében egy lélek, egy akarat által vezéreltetik, csak úgy lesz boldog, ha a külön érdekek egy közös érdekbe olvadnak fel.”

Az egyesítést követően Budapest sosem látott fejlődésnek indult. A fejlesztéseket koordinálandó, létrehozták a Fővárosi Közmunkák Tanácsát, mely 24 millió forintos állami kölcsönnel kezdte el működését.

A város infrastruktúrában betöltött fontos szerepéről árulkodik, hogy 1874-ben kezdte meg működését az első fogaskerekű, 1877-ben nyílt meg a Nyugati pályaudvar, 1887-ben pedig a Keleti Pályaudvar.

A kulturális élet fellendüléséről tanúskodik az Operaház 1884-es átadása. A megerősödő középosztály számára egymás után épültek a belvárosban a házak és bérpaloták, ekkor született meg a Palotanegyed is. Az államalapítás 1896-os millenniumát pedig olyan épületek tették grandiózussá, mint a Fővárosi Állatkert, Vígszínház, vagy a Műcsarnok. Ekkor épült még többek között a Szabadság híd és a földalatti is.


A főváros lakossága az 1890-es évekre 429 ezer főre nőtt, a századfordulóra pedig Európa 8. legnépesebb városa lett.


forrás: múltkor