BDW 2015 – PLEASE TOUCH THE ARTWORK

Pörög a Design Hét Budapest, és mi is pörgünk vele!


Képzeljünk el egy – ízlés szerint klasszikus vagy kortárs – képzőművészeti kiállítást! Mit látunk magunk körül? Kisebb-nagyobb csoportokba rendeződött műkedvelők vonulnak fegyelmezett csöndben, teremről-teremre, arcukról mély áhítat és hozzáértés sugárzik. Néhány pedáns teremőr alig észrevehetően kíséri őket, a kiállított művektől biztonságos, még éppen kivehető távolságban. A nyugalmat legfeljebb csak néhány halk, igenlő suttogás, és sokatmondó bólintás zavarja.Ha egy látogató mégis túl közel hajolna, hogy elolvassa a tőle szintén tisztes messzeségben elhelyezett „PLEASE DO NOT TOUCH THE ARTWORK” feliratot, megszólal a riasztó, és ideges teremőrök hada indul meg felé látványos manőverben, a kiállítótér legváratlanabb pontjaiból. Majd rövid, udvariaskodó tájékoztatás következik a látogatói szabályzat megsértésével járó súlyos szankciókról – és kínos magyarázkodás a korral járó látásromlásról – míg végül mindenki elnézést kér, és minden folyik tovább a maga zavartalan medrében.

Most pedig képzeljük magunkat egy olyan kiállításra, ahol nemcsak, hogy nem jár rettenetes következményekkel, ha egy kicsit közelebb lépünk a kiállított művekhez, de meg is érinthetjük, és szabadon alakíthatjuk azokat! Vajon képesek vagyunk eldobni berögződéseinket, és hozzá merünk érni – adni – a kiállított alkotásokhoz?A kérdés immáron nem csak elméleti síkon létezik, ugyanis Kiss Anna Júlia és Pásztor Teodóra szeptember 25-én nyílt közös kiállítása épp ilyen módon feszegeti közönsége határait. Méghozzá a lehető legindokoltabb helyen és időben: a kortárs desig élet egy színfoltja, az alkotói társuláson alapuló Paloma a 2015-ös Design Hét Budapest keretében izgalmas programsorozatot indított „A MÁSODIK OTTHONUNK – csoportos designaktivitások” címmel. A hangsúly pedig esetünkben a „csoportoson” van.

Anna Júlia automatique” címet viselő kísérleti projektje rendhagyó módon zökkenti ki a nagyvárosi embert az ego mindenhatóságának alárendelt világából. Méghozzá éppen azzal, hogy saját énjének legzsigeribb darabjait osztja meg vele, egy kreatív kiadvány formájában. Munkájának alapja a nagy hagyományra visszatekintő automatikus írás technikája, annak legcsupaszabb megnyilvánulásaitól – akár a tényleges írástudást is nélkülöző gyermekkori „jegyzetektől” – egészen a vallási szinten kapcsolódó jelenségekig.
Minden oldal egy nagy, befejezetlen lélek-kollázs része, melyet Anna a kiállítótér falán végigfutó fonalra fűzött fel, s melyet bárki, bárhol, bármilyen formában felvehet, alakíthat és továbbadhat. Alkotói kollaborációra hív mindenkit, életúttól függetlenül – elvárások és belső szorongások korlátai nélkül.A kiállítás másik alkotója, Pásztor Teodóra deesigner különböző állatfajok jellegzetes és kevésbé ismert képviselőit mintázta meg, a tradicionális orosz fajáték, a matrjoska formáját véve alapul. A már Thejoska babákká átlényegült, kézzel festett figurák sorozatai egyfajta kortárs evolúció elmélet-kritika benyomását sejtetik. Teodóra ugyanis elmondta, hogy kollekciói között több olyan darab is akad, melyhez valamilyen módon nagyon is személyes élmény, emlék kapcsolja. Tehát az egyes állatfajták közti szelekció, azaz hogy melyik kerül be az adott sorozatba és melyik nem, -túl a darabszám és a méretek adta variációs lehetőségeken – nagyon is sajátos.Ezek az apró, személyes jellegű utalások az egymásból egymásba, és főleg egymás által épülő elemek között elrejtve, Anna projektjének tükrében új jelentésréteggel gazdagodnak: egy közös nagy egész részeként gondolkozni és alkotni, az egyéni jellegzetességek feladása, vagy az önelvesztés veszélyének görcsös érzése nélkül. Együtt kísérletezni, ha kell, változtatni, felülírni, elvenni, vagy épp hozzáadni valamit saját magunkból. Egyszerűen csak beleszólni.

SZÓLJATOK BELE!Kiss Anna Júlia és Pásztor Teodóra közös kiállítása 2015. október végéig megtekinthető a Paloma Galéria és Room 4 alatt.
További infók a kiállításról:


További infók a művészekről:


 

A Budapest Design Week 2015 programjairól és nyerteseiről ITT olvashatsz!

Olvasd el interjúnkat Osvárt Judittal, a Budapest Design Week 2015 projektvezetőjével ITT!

Olvasd el a Budapest Design Week 2015 nyerteseinek sorát ITT!

Rekontextualizált találkozások – Beszámolo a conTEXTről ITT!

 WAMP a design héten ITT!


 

További információk ITT!

Facebook-oldal ITT!


 

Szerző: Nagy Zsóka