Az igazi Disney-hercegnők és ami… rajtuk van

Egy Shoomlah nevű devianart-felhasználó fogta a Photoshopját és újrarajzolta a Disney-hercegnőket. Persze, ezt már számtalan ember megtette számtalan alkalommal, de Shoomlah kicsit megspékelte a dolgokat – gondos kutatás után olyan ruhában ábrázolta hölgyeket, melyek történelmileg is hitelesek.. Mi pedig néhány információt is elcsepegtetünk a képek és Shoomlah sorai mellé az eredeti mesékről és persze a legendás filmstúdió produkcióiról. Nem titkoljuk, meglehetősen érdekfeszítő kis összeállításunknak célja is van – az egész Budapestet megrengető FUNZINE Farsangon a mesefiguráké, királylányoké, tündéreké, szuperhősöké lesz a főszerep és sose árt tudni, hogy pontosan kinek a bőrébe bújunk… Azt például tudtátok, hogy az egyik királylány megölte az anyját?

Belle – A szépség és a szörnyeteg

A Szépség és szörnyeteg Belle-je  franciaként mi mást viselne, mint a mindennél elegánsabb és kifinomultabb francia divatot? Az eredeti történetet a 18-ik század végére szokták elhelyezni és a művésznő Belle Disney-féle szerelésében is inkább az 1770-es court divatot látta, igaz felfedezett egy bakit is – hölgyek ilyen kesztyűket valójában az 1800-as évekig nem viselték, de egy ilyen okos lány miért is ne láthatott volna kicsit előre az időben?

Az eredeti Disney-film elkészítését már a harmincas években eltervezték, de végül csak 1991-ben valósították meg – ez volt a stúdió 30-ik alkotása, továbbá az első olyan animációs film, melyet jelöltek Oscarra a legjobb film kategóriában. Bár ezt a díjat nem nyerte meg, 1992-ben zenéje két díjat is besöpört. Az alkotást producere és dalainak szerzője Howard Ashman volt, aki a bemutató előtt néhány hónappal halt meg AIDS-ben – a kész művet az ő emlékének ajánlották. A rajzfilm eddig körülbelül 425 millió dollárnyi bevételt hozott világszerte.


Demóna – Csipkerózsika

Az egyik leggonoszabb Disney-boszorkány – akit nemsokára Angelina Jolie fog alakítani – leginkább óriási, kissé idegen szarvai miatt éghetett bele elménkbe, holott az ilyen fajta hajviselet a 15-ik századi Németországban igencsak menőnek számított. Demónáról viszont meg kell jegyeznünk, hogy kicsit idejétmúltan öltözött, hiszen juhászbundára emlékeztető ruhája és előbb tárgyalt szarvai az 1450-es évek környékén voltak sikkesek, a sztori pedig 1480 körül játszódik. De ezen nem kell csodálkoznunk – mint tudjuk sok partira nem hívták el, ahol láthatta volna, hogy mi a módi…

Az eredeti Csipkerózsika sztori már a Grimm-fivérek előtt létezett ismert tündérmeseként és a meseíró testvérpár is csak apró változtatásokat csempészett bele. A Disney 1952-ben kezdett el dolgozni saját kiadásán, amit 1959-ben mutattak be, olyan minimális változtatásokkal, mint hogy náluk Aurora végül túlélte a gonosz tündér átkát. Grimméknél a rokka szúrásától azonnal meghalt. A film az arányokat tekintve máig a Disney egyik legnagyobb és legdrágább vállalkozása.


Hófehérke – Hófehérke és a hét törpe

Bár a Disney-rajzfilm nem éppen akkurátus, a művésznő egy kis kutakodás után egy-kettőre rájött, hogy Hófehérke öltözete a német 16-ik századot idézi, majd még mélyebb kutakodás után pontosan be tudta lőni az 1500-1530-as évek közti periódust. A korszak jellemzői voltak a puffos karok.

A középkorból származó tündérmesének több mint 700 verziója maradt fent, többségükben pedig az elbujdosott királylány nem hét törpével, hanem hét rablóval él együtt, arról nem is beszélve, hogy létezik olyan változat is, melyben megöli saját anyját. A Grimm-testvérek tették igazán népszerűvé, majd néhány évszázad múlva, pontosabban 1937-ben a Disney is felfedezte magának.

A Hófehérke és a hét törpe a 11-ik Oscar-gálán megkapta a legjobb zenéért járó szobrocskát, illetve egy tiszteletbeli Oscart is kapott, néhány évtizeddel később pedig beválasztották a 100 legjobb amerikai filmalkotás köze. Hófehérke volt az első Disney-hercegnő és fikciós személy, aki saját csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en.


Pocahontas

Az alkotó szerint Pocahontas alakját volt a legnehezebb megidézni, hiszen a Disney-ábrázolásra nagy hatással voltak az európai képzetek és néhány nem éppen kor- és kultúrhű részlet. Kis utánajárással kiderült, hogy Pocahontas minden bizonnyal a Powhatan csoport tagja, így az ábrázolás is ehhez lett igazítva, egyenesen a 17-ik század végéből, ami mondjuk a sztorit nézve nem a legszerencsésebb időpont, de emellett a baki mellett most szép halkan menjünk el. A művésznő megjegyzése szerint a nyaklánc a valóságban lila lenne, nem türkiz színű.

Az 1995-ös Disney-alkotás a filmstúdió első olyan animációs filmje volt, ami mögött valós történelmi alak állt, ám később ezt a készítők valószínűleg megbánták, hiszen rengeteg kritikus és történész kongatta a vészharangot a téves történelmi ábrázolások sora miatt. Az a vád is elhangzott, miszerint nem kezelték megfelelően az amúgy mélyen tisztelt Pocahontas emlékét, szerelmes fruskaként ábrázolva őt. Három Oscart azért bezsebelt és legalább rávilágított a fiatalabb korosztálynál is arra, hogy a betelepülők nem a legszebb módon bántak el az őslakosokkal.


Hamupipőke

Bár a Disney meséje körülbelül 1890-ben játszódhat, Hamupipőke ruhájának tojásdad formái és abroncsszoknyája inkább az 1860-as évek jellemzőit mutatja magán – erre jó bizonyíték az is hogy Anasztázia is hasonló darabokat hordott, holott teljesen más korban élt, ezen felül a Hamupipőke körül lévő emberek viseletei is inkább az előbb említett korszakot jellemzik.

A világon körülbelül 400 Hamupipőke-változat terjeng, hasonló történetet találtak már az ókori Egyiptomban, de még az indiánok között is. A legismertebb verziókat a francia Charles Perrault vetett papírra, illetve a Grimm testvérek.

A Disney-film története legalább olyan izgalmas, mint maga a film. Disneyék a második világháború után elég komoly bajban voltak, próbálkozásaik, mint a mára klasszikussá vált Bambi vagy Pinokkió, korántsem hoztak annyi a pénzt a stúdiónak, mint remélték, holott pénz az bizony kellett, tudniillik ekkor már négy millió dollárnyi tartozásuk volt. Végül 1950-ben kiadták a 3 millió dollárból készített Hamupipőket, ami ha nem lett volna akkora siker mint amekkora lett, a cég biztosan csődbe megy. A Hamupipőke viszont a Disney történelmének egyik legnagyobb sikerévé vált, mind pénzügyileg, mind pedig kritikailag. Egy egész filmstúdió lélegezhetett fel, hála egy elhagyott üvegcipellőnek.


Te kinek a bőrébe bújsz február 28-án az Iskolában?