Az 5 legjobban várt külföldi szerző a Margó Fesztiválon

 A hazai szerzők legjobbjai mellett a külföldi művészekről sem feledkeztek el a Margó Fesztiválon.

Francia, lengyel, olasz, szlovén és román szerzők mutatják be személyesen köteteiket az októberi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron, október 12-16. között. Olyan külföldi műveket ismerhet meg a magyar nagyközönség, amelyek hazájukban, illetve Európában már nagy sikert arattak. A kortárs irodalom legjavát bemutató Margó Fesztivált idén ősszel könyvvásárral kiegészülve, új helyszínen, a Tesla Budapestben rendezik meg.


Jean Mattern

Dragomán György lesz a beszélgetőtársa a francia Jean Matternnek, akinek negyedik, magyar nyelven a harmadik megjelent regénye a Szeptember. Az 1972 szeptemberének tragikus müncheni olimpiai eseményeit egy hajdani tudósító szemszögéből bemutató kötet nem csupán személyes hangvételű beszámoló a szerencsétlen izraeli sportolókról, hanem egy megdöbbentő és felkavaró kaland története is, amelybe az elbeszélő a túszdráma közepette sodródik egy ismeretlennel. Az 1965-ban született Mattern a Sorbonne-on tanult összehasonlító irodalmat, majd a nagy múltú Gallimard kiadó szerkesztőjeként kortárs világirodalommal foglalkozott, a Margóra pedig a Balassi Intézet fellowship programjának keretében érkezik.

 


Drago Jančar

Itt lesz a Margón Drago Jančar, a legismertebb és magyarra a legtöbbet fordított szlovén író is. 2010-ben megjelent regénye, a Ma éjszaka láttam őt a II. világháború alatt nyomtalanul eltűnt és legyilkolt szép fiatalasszony sorsát öt elbeszélő szemszögéből mutatja be. Az olvasmányos könyv olyan emberekről szól, akik a háború idején az események peremén éltek, nem is értették a történteket, viszont a békeidők törvényei szerint akartak élni: Beethovent hallgatni, társas életet élni, lovagolni. A regény 2011 tavaszán az év könyve lett Szlovéniában, és Jančar harmadszor vehette át érte a Kresnik-díjat, 2014 őszén pedig Franciaországban elnyerte a Prix du meilleure livre étranger-t – a legjobb külföldi könyv díját.

 


Radu Ţuculescu

A román sikerszerző, Radu Ţuculescu a Margón bemutatandó kötetében egy kalotaszegi magyar falu múltja, buja titkai és a kötődések keszekusza szálai elevenednek fel. Az Öregmama történetei szerzője jellegzetesen erdélyi író, regényeiben gyerekkorának vidéki és ifjúságának kolozsvári színtereit idézi fel, szereplői életszerű figurák, prózavilága a mágikus realizmus mestereinek világával rokon.

 


Margóra Alessando Mari

Milánóból érkezik a Margóra Alessando Mari, aki nagyívű regényt írt a test, az elme és egy nemzet fiatalságáról, Túlságosan is emberi remény címmel. Az 1840-es évek Olaszországában négy fiatal keresi a boldogabb jövőt: egy árva fiú, egy kifinomult nő, egy festő, valamint Garibaldi ezredes, az érzéki Aninha szerelmes tekintetével láttatva. A 36 éves szerzőnek ez az első regénye, amellyel más fontos díjak mellett 2011-ben elnyerte a Viareggio Rèpaci-díjat, illetve kedvező fogadtatásra talált a kritikusok és a közönség körében egyaránt.

 


Joanna Bator

Az őszi Margó pénteki napján lép fel Joanna Bator, generációjának egyik legizgalmasabb lengyel szerzője, aki korábbi regényeihez (Homokhegy; Homokfelhő) hasonlóan ismét a sziléziai Wałbrzych városába kalauzolja olvasóit. A Szinte éjsötét című regényben egy varsói újságírónő visszatér szülővárosába, hogy tényfeltáró riportot készítsen a városban rejtélyes módon eltűnt gyerekekről. A helybéliek elképesztő történeteinek mozaikdarabkái alapján a nő számára a bűnténysorozat mellett lassanként összeáll saját tragikus gyermekkorának mozaikképe is. A regényért Bator 2013-ban megkapta a lengyel irodalmi élet legrangosabb díját, a Nikét.

 

További információkat itt és itt találsz.