Apai becsület kontra családon belüli erőszak: Zámbó ringbe hívja Puzsért

Nekünk itt nagy kedvencünk Puzsér Róbert újságíró-kritikus-média esztéta, egyrészt mert szókimondása nem csak szórakoztató, hanem elgondolkodtató is, másrészt pedig mert véleményét, lett légyen az bármennyire is megosztó, meg tudja indokolni, hivatkozásokkal alátámasztani, erkölcsi kinyilatkoztatásai pedig kellemes fenékfájást okoznak a megsértődésben jól képzettek számára. 

A HírtTv-n pár hete futó megmondó-műsora, a Sznobjektív múlt heti adásában Robi Dinnyés Gergely barátja szaktudását segítségül hívva vesézte ki egy tízes lista keretén belül az általuk leghitványabbnak megítélt magyar slágerek értéktelenségét. Valljuk be, a magyar pop sok évtizedes történelme során több szemetet termelt ki, mint becsülendő értéket, egy tízes lista pedig rendkívül véges keretek közé szorítja a kritikust, így hát nem érdemes csodálkozni a lista hiányosságain:


10. UFO : Napolaj
9. NOX : Szászszor ölelj még
8. Erica C. & Robby D. : Mr Hóember
7. Sipos F. Tamás : Nincs baj, baby!
6. Emberek : Tábortűz
5. Zámbó Jimmy : Egy jó asszony mindent megbocsát
4. Hooligans : Királylány
3. Republic : Szállj el kismadár
2. Carpe Diem : Álomhajó
1. Szandi : Jódli-dili

A legnagyobb port a Zámbó Jimmy-sláger helyezése kavarta, fia, Zámbó Krisztián ugyanis a Facebook-oldalán kérte ki magának, hogy a „beszédhibás, tenyérbemászó, vízfejű” Puzsér apja dalát az „egyik legpusztítóbb” jelzővel kritizálta a negyven perces műsorban: ám mivel Krisztián saját bevallása szerint sem a szavak embere, internetes szájkarate helyett a boxringet ajánlotta nézeteltérésük megvitatása eszközéül, felhívva Puzsér figyelmét az eredmény értékmérő természetére.

Ám a Király fia itt még nem állt meg, bár kommentelői biztosították feltétlen támogatásukról (van, aki téglával hajítaná be az ablakát, más pacekba beleállna Puzsér szájába, Zámbó Krisztián öccse pedig Puzsér púzóját fenyegeti), a magyar média már nem volt ennyire segítőkész, úgyhogy az X-faktorból is ismert Krisztián megkérte őket, hogy szálljanak le végre az apjáról.

A családon belüli erőszak nem tréfa, akár férfi akár nő követi el, Krisztián bizonyos fokig érthető felháborodása végső soron pedig azon csúszik el, hogy a dalszöveget, miszerint egy jó asszonynak házastársi kötelessége a végtelenségig tűrnie az átmulatott éjszakák következményeként jelentkező rendszeres erőszakot, azonosítja saját apja emlékével, így tehát előbbi kritikája fejében automatikusan egyet jelent apja lejáratásával és szellemének meggyalázásával.

Puzsér tőle megszokott módon válaszolt Krisztián érzelmi kitörésére, a végén feltéve Krisztiánnak a nagy kérdést. Alább idézzük válaszát:


A kappanhangú énekes, Zámbó Krisztián, aki apja hírnevén élősködve küzdötte le magát trash-celebritássá, verekedni óhajt velem, mert úgy véli, megsértettem az apja emlékét a Sznobjektív című tévéműsor legpusztítóbb magyar slágereket ismertető adásában.

«Neked üzenek, te beszèd hibàs, tenyèrbe màszó, vìzfejű Puzsèr!!! Az, hogy engem is próbàltàl annó lejàratni, le pereg rólam, de Èdesapàmat hogy merted vàdolni, aki a szerelem ès hit hírnöke volt, ezèrt èn fogom megvèdeni, mivel ő sajnos már nem tud védekezni, viszont èn kicsit agreszìvebben. Èn nem a szavak embere vagyok ès nem olyan nyugodt ember mint apu, ezert ki hìvlak egy boxringbe, bebizonyìtva hogy csak a szàd jàr, de ferfikènt egy FORINTOT sem èrsz!! Ja ès mèg valami, mint kritikus jobban kellene tàjèkozódnod, ugyan is, A jó asszony című dalt Pàsztor Làszló írta!!!»

Nos, Krisztián! Apád slágere, ami szerint „Egy jó asszony mindent megbocsájt”, ízléstelen és alávaló, soviniszta, cinikus szennyirodalom. A jó asszonyt nem onnan ismerjük fel, Krisztián, hogy mindent megbocsájt. Aki mindent megbocsájt, az a túsz. Az áldozat. A jó asszony szeret és gondoskodik, aztán vannak olyan esetek, amikor megbocsájt, meg vannak olyanok, amelyekre nincs bocsánat. Például ilyen az erőszak. Meg a részeg hadonászás az éles fegyverrel. Tanárként és bölcsészként úgy gondolom, hogy mindenki felelős a kimondott szóért. Ezt kértük számon a HírTV-ben. Persze biztosítalak, hogy ha létezik olyan stúdió-változat amelyen apád arról énekel, hogy „Bizonyos dolgokat már egy jó asszony sem bocsájt meg”, azt is örömmel feldolgozzuk a műsor keretében.

Az pedig, hogy boxolni akarsz egy olyan alakkal, aki nyilvánvalóan nem a ring bajnoka, hanem egy puhos és puhány filosz, nem azt mutatja, hogy férfi vagy, legfeljebb azt, hogy eléggé gyáva. Biztos vagyok abban, hogy ha rendesen felkészülsz, és mindent beleadsz, nem csak engem, de Stephen Hawkingot és Kepes Andrást is meg tudod verni. Gratulálok ehhez, Krisztián! Sajnálatos, hogy a tehetségedet nem ugyanazzal a precizitással méred fel, amellyel az ütőerődet – akkor bizonyára nem traktálnál egy országot a nyomasztó életeddel meg a még nyomasztóbb énekhangoddal. Ha pedig ennyire aggódsz apád emléke miatt, vess egy pillantást a saját előadó művészetedre: vajon melyikünk hoz rá szégyent?