Amit a török időkben széthordtak, azt most egybegyűjtötték

Rendhagyó történelmi-régészeti kiállítás nyílik Szentendrén.

Sokak szerint a Pilisben van a „szívcsakra”, ott nyugszik Atilla és Árpád – az ezekkel kapcsolatos tárgyi emlékeket hosszú ideje keresik amatőr régészek, de mindeddig nem akadtak olyan leletre, amely alapján az akadémiai tudomány is megerősítette volna az elméletüket. A középkorból viszont nem akármilyen rekvizitumok vannak erről a területről – ezeket mutatja be a terület régészeti felügyeletét ellátó Ferenczy Múzeumi Centrum a Debreceni Egyetem MTA Kutatócsoportjával és az MTA BTK Régészeti Intézetével közösen rendezett legújabb kiállítása, a Pilisi gótika.

De a május 19-én nyíló kiállításon nemcsak régészeti leleteket láthatunk – megnézhetjük például az Aranybullát is, mégpedig kifogástalan minőségben, mert II. András függőpecsétjét – amivel ellátta híres oklevelét (minden magyar alaptörvény ősét) – erre az alkalomra 3D-nyomtatóval újra elkészítette a múzeum. A tárlaton különböző pecsétek mellett kőfaragvány és épületszerkezeti-rekonstrukciókkal, 11-13. századi technológiai fortélyokkal és történeti emlékekkel is találkozhat a nagyközönség. De kiállítják Aba-Novák Vilmos festményeit is – ezek a Magyar-francia kulturális kapcsolatok 1000 éve című híres történelmi pannóhoz készültek, mellyel a festő aranyérmet nyert Párizsban, az 1937-es Világkiállításon.

Uralkodása idején II. András kancelláriáját és prelátusi karát Párizsban egyetemet végzett, s részben francia származású szakemberek töltötték meg, akik a kor modern műveltségét hozták el Magyarországra, de a hatás kölcsönös volt: a francia irodalomba is bekerültek magyar királyok és királynék. A keresztény kultúra virágzása, a francia kapcsolatok, II. András sikeres külpolitikája, majd pedig a ciszterciek magyarországi betelepedése eredményeként virágzásnak indult a hazai építészet és kultúra. E meghatározó jelentőségű időszak magyar-francia kapcsolatainak hatásait tükröző régészeti emlékeit mutatja be többek között a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítása. A tárlat rendhagyó módon hozza közel a látogatókhoz és teszi élethűvé, olykor kézzelfoghatóvá – sőt kézzel is meg­foghatóvá – a középkor, a pilisi gótika művészetét, annak megtalált, fennmaradt leleteit, hétköznapi vagy épp rituális szertartásokhoz, királyi ünnepekhez kötődő eszközeit, dísztárgyait.

A 3D nyomatokként elkészített középkori pecsétek, a pilisi ciszter monostor idáig soha be nem mutatott kőfaragvány-rekonstrukciói, a korabeli monostori belsőépítészet remekei mellett most először tekinthető meg a monostor kerengőboltozatának egyik záróköve úgy, ahogyan II. András maga is láthatta – amit a törökkorban széthordtak, azt a kiállításra a szakemberek igyekeztek összeszedni.

A kiállítás – amely az MTA Lendület Program támogatásával jött létre –  tekinthető meg, a Ferenczy Múzeum Barcsay termében.


Mikor?

2016. május 19. – július 31.


Hol?

Ferenczy Múzeum

2000 Szentendre, Bogdányi út 32.

Barcsay terem