Amikor a Sangría hiányzik a legjobban – expat interjú

Sok magyar diák gondolja úgy, hogy külföldön is szerencsét próbál, és kipróbálja a többiország egyetemeit is. Most egy olyan történetről írunk, mely pont ennek az ellentettje: egy Magyarországra tévedt spanyol fiú élményeiről számolunk be.

Gyakran hallunk olyan magyar diákokról, akik új tapasztalatok és tudás-horizontjuk kiszélesítése reményében a külföldi tanulmányok fájába vágják fejszéjüket, de legalább ugyanennyire megszokott dolog ugyanennek a fordítottjával találkozni: Magyarország külföldi diákok ezreinek ideiglenes otthona, akik az itt megszerzett tudást hazatérve kívánják kamatoztatni. Vannak azonban kivételek is, akik a diploma után döntöttek úgy, hogy Magyarországon kezdik el karrierjüket építeni. Ide tartozik Rafa Díaz is, a spanyolországi Malagából származó ambiciózus tudós, aki elárulja, mennyire tetszik neki az országunk!

Név: Rafa Díaz

Származási hely: Malaga, Spanyolország

Itt élt még Magyarországon kívül Csak Malagában.

Magyarországon tartózkodik: Két és fél éve

Mi hozott ide?

A QuantFung projekt. A francia Curie Institute gyakornoki hálózatáról van szó, aminek célja a fonalas gombák által előállított vegyületek megtalálása és legyártása.

Mit csinálsz nálunk?

A fonalas gombák mélyebb megértése és a Debreceni Egyetemen megtalálható fermentálók segítségével különböző, újfajta antibiotikumok és bonyolult ipari vegyületek gyártásán dolgozom.

Bor vagy pálinka?

Mindkettő! Igazából teljesen az alkalomtól függ. Én magam a szilvapálinkát részesítem előnyben, de az Unicum is jöhet minden mennyiségben.

Melyik magyar szóval gyűlt meg a legtöbb bajod?

Egészségügy.

Mik voltak az első benyomásaid Debrecennel kapcsolatban?

Hogy egy nagyon otthonos, barátságos város. Nagyon szeretem benne, hogy minden olyan közel van, és hogy a kulturális háttér sem annyira eget rengetően más, mint ami otthon van. Nagyon tetszik a város hangulata. Mivel elég sok külföldi diák tanul itt, soha nem okozott gondot beilleszkedni vagy új barátságokat kötni. Egy nagyon kozmopolita város, különböző nemzetségek olvasztótégelye.

Mi hiányzik a leginkább Spanyolországból?

A családom és a barátaim, természetesen. Na meg a jó öreg Sangría!

Mi volt a legfurább dolog, ami Magyarországon történt veled?

Egyszer éppen vonattal utaztam, és a kocsiban pont velem szemben ült egy nő. Elkezdett beszélni hozzám, de mivel nem tudok magyarul, egy szavát sem értettem, fogalmam sem volt róla, mit akar mondani. Mielőtt leszállt volna, odanyújtott nekem egy almát és megpuszilta a homlokomat. Elakadt a lélegzetem! Bárcsak tudnám, miről beszélt nekem.

Mit üzensz az újonnan érkezőknek?

Azt, hogy érdemes megtanulni magyarul, így nagyobb fokú függetlenségre tesz szert az ember, és nagyban megkönnyíti az életét.


Ha kíváncsi vagy, milyen kalandjai vannak a Mainzba tévedt magyar diáklánynak, olvasd el ezt az interjút, ha pedig még a Németországban rátámadó félelmeire is kíváncsi vagy, ide kattints.