A nagy pezsgőteszt

Pár nap múlva 2013, így a májkárhoztató bulik közeledtével érdemes megfontolnunk, mivel is koccintsunk éjfélkor. Ha te is könnyedén elvesznél a pezsegők buborékos labirintusában, íme, egy kis útmutató! 

Tudod egyáltalán, mi van a palackban?

A pezsgő alapvetően szénsavas bornak felel meg, amelynél a második érés már a palackban történik, nem pedig a hordóban. És hogy mitől buborékol az ünnepi nedű? Az első érés után, a bort tirage-likőrrel keverik össze (élesztő és cukor) – ettől pezseg a pezsegő. Az erjesztés idő minimum másfél év, de ideális esetben ennek duplája.

Kinek jár a hála?

Dom Pierre Perignonnak, a hautvilliersi, Szent Benedek-rendi apátság pincevezetőjének. Bár az angol Christopher Merret is kínálgatta pezsgő kísérleteit 40 évvel Perignon előtt, a sikert mégis a sajtevők tudhatják magukénak. Franciaország Champagne tartományában akkoriban már ismert volt a szénsavas bor (1600-as évek elején), ám ez mindössze a véletlennek volt köszönhető, hiszen nem tudatosan készült el a pezsgő – a hűvös időjárás alkotta azt és sokáig egyszerű selejtként tekintettek rá. Dom Perignon elsőként készítette el a parafa dugót, amit viaszba mártott drótkengyellel erősített az üveg nyakára – a feltalálás azért számított kulcsfontosságúnak, mert a pezsgőgyártás e piciny fortélynak köszönhetően indulhatott útjára. A széndioxid egészen az erjedés végéig a palackban maradhatott, így a tökéletességre fejlesztett itóka sokkal nagyobb közkedveltségnek örvendhetett, mint valaha. A Dom Perignonból márka név lett és a mai napig a világ egyik legdrágább pezsgője (a szintén francia Cristal után) – gyakran bukkan fel amerikai rapperek videóklipjeiben, illetve puccos sorozatok éttermi jeleneteiben. Itthon is megvásárolható, ha valaki hajlandó lelkesen kifizetni a potom 44500 forintot egy üvegért.

Magyarországon Esch és Tsa készítette az első hazai pezsgőt, őt követte Littke az 1800-as évek végén, majd a budafoki, mindmáig töretlen sikkerel működő Törley cég – itt gyártják a hazai pezsgők legjavát és a legnagyobb kitermeltséggel büszkélkedhető kompánia.

Mifélék az affélék?

A pezsgőfajták elnevezéseinek listája nem rövid, de mivel küszöbön a szilveszter éjszaka, ajánlatos megismerkedned velük – ne bízd az éjjel nappaliban dolgozó zöld fülűre a választást.

  • „brut nature”, „naturherb”, „bruto natural”, „pas dosé”, „dosage zéro”, „dosaggio zero”: kevesebb, mint 3 g/l
  • „extra brut”, „extra herb”, „extra bruto”: 0-6 g/l
  • „brut”, „herb”, „bruto”: kevesebb, mint 15 g/l
  • „extra dry”, „extra trocken”, „extra seco”: 12-20 g/l
  • „sec”, „trocken”, „secco”, „asciutto”, „medium dry”, „semi seco”, „meio seco”: 33-50 g/l
  • „doux”, „mild”, „dolce”, „sweet”, „dulce”, „doce”: több, mint 50 g/l


Amit még érdemes elolvasnod a palackon: Crémant – csökkentett habzású bor, Blancs de blancs – fehér szőlőből készült, Blancs de noirs – színes szőlőből készült fehér pezsgő. Illetve ha a palackon nincs feltüntetve, hogy „méthode traditionelle”, vagy “palackban erjeszett” vagy “hagyományosan erjesztett“, akkor a bent rejtegett ital nem valódi pezsgő, hiszen nem beszélhetünk kétszeres erjesztésről. Ugye, hogy így már van értelme a címkéknek?

Jó, jó, de melyiket vegyük?

Az év nagy részében a családok mindössze 3-5%-a fogyaszt pezsgőt hazánkban, míg karácsony és szilveszter táján e szám megtízszereződik. Ha a szezonális italnál a minőség és a luxusos sikk a lényeg, akkor a spanyol vintage Cava vagy a francia Crémant, esetleg a Veuve ajánlott – harmad annyiba kerül, mint a legdrágábbak, ám mégis felér egy limuzin puccos imázsával. A fiatalok kedvence a hazai Törley, abból is általában az édes, félédes vagy félszáraz – az ízvilág kifogástalan, pénztárcakímélő hatása bizonyított, másnaposságra való tapintata egyszerűen nem létezik. A Törley demi sec már 1000-1600 forintért megvásárolható, viszont ha akad édesszájú is a társaságban, érdemes kipróbálni a Törley Tokaji pezsgőjét, ami Tokaji Furmintból készült. Ha valaki esztelenül bevállalja az éjszakai sofőrködést, annak is jut a jóból: mind a Törley, mind pedig a BB is gyárt alkoholmentes pezsgőket, amely esetben a valódi alapborból egy vákuumos eljárással távolítják el az alkoholt. A külföldi pezsgők közül felkapottnak számít még a Cinzano és a Duval (ezekkel bármelyik após levehető a lábáról), viszont a középszerű kategóriába sorolható a Voilá, a Szent István és az olcsó Walton (ezeket a céges bulin meg se említsük!).

Hol tehetsz rá szert?

Az éjjel nappalik elkerülendők, a hipermarketek árai viszont oly vonzóak, amik valóban megérnek egy rövid kiruccanást a külvárosba pár üveg pezsgő meghódítása érdekében. A Bortársaság kínálata csábító, az ínyencek buborékos édenkertje – itt minden peszgőt megtalálsz, ráadásul még szakemberek tanácsát is kikérheted. Az Alle és Mammut áruházban fellelhető Vinopolis szaküzlet szintén jó választás, ha a tökéletességre törekszünk, illetve a 12. kerületben található Decanter Borszaküzlet szintén hatalmas pezsgő kínálattal vár minden lelkes jó hangulatra vágyót. Ha nincs időd rohangálni, rendeld be gyorsan kiválasztott palackot az italshop.hu-ról, a berugok.hu vagy a delicatezza.hu oldalról. Az arukereso.hu tökéletesen alkalmas site arra, hogy összehasonlítsd a legkülönbözőbb pezsgők árait és kiválaszd a számodra legtetszetősebbet.

Jó tudni: A pezsgőt 7-9 fok között szabad tárolni, hűvös helyen, nem hűtőszekrényben! Afrodiziákum jellege miatt a bódulat garantált, illetve a pezsgő a legkalóriaszegényebb alkoholos ital – alakjukat féltőknek ideális alkalom a szilveszter éjszaka a bűnmentes élvezetre! Ha már pezsgőről van szó, érdemes kipróbálni néhány koktél különlegességet is, mint például a Black Velvetet: csapolt Guiness és pezsgő, fele-fele arányba. Üdvözlet légy bolondéria, kegyelemteljes 2013!
Tetszett a cikk? Akkor csekkold az alábbiakat is!
A legjobb szilveszteri bulik
Gozsdu Manó Klub Szilveszter
X. Stagediving Fesztivál a Dürerben