A legmenőbb csajok és kocsik – fél évszázados a James Bond sztori

Ian Flemming – aki egyes források szerint maga is ügynök volt – éppen 50 éve alkotta meg a 007-es alakját. A legenda filmes karrierje a Skyfallal a 23. mozihoz ér október végén – itt az ideje az összegzésnek.A legjobb csajok

A legtitkosabb ügynök leghűségesebb társa kétségkívül Lois Maxwell volt, aki tizennégy filmben és több mint húsz éven keresztül alakította Ms. Moneypenny-t. Persze itt most nem róla van szó, hanem a James Bond-lányokról. Ursula Andress bikinije a legelső Bond filmben, a Dr. No-ban egy egész iparágat alapozott meg. A mai napig az egyik legnézettebb filmes jelenet, hogy sellőszerű alakja kiemelkedik a habokból, fehér falatnyi ruhadarabban – ezt csak Halle Berry narancssárga bikinije közelíti meg, mintegy filmes idézetként, a Halj meg máskorban.

Ursula Andress 26, Halle Berry 36 évesen volt James Bond lány. Jó hír:  az egykori húszasok a mostani harmincasok. A legfiatalabb Bond-lány címéért Jane Seymour, Martine Beswick, Talisa Soto, Eva Green és Gemma Arterton kaphat elismerést: mindannyian 22 évesen domborítottak, s közülük nem egy színésznő alapozta karrierjét erre a tényre. A legidősebb mégsem Halle Berry volt: Maud Adams 38 évesen alakította Octopussyt – további érdekesség, hogy ugyanő közel tíz évvel korábban Andrea Anderst játszotta Az aranypisztolyos férfiben – ő volt az egyetlen, aki két James Bond filmben is volt Bond-lány…

A legjobb pasik

Gondoltad volna, hogy a legendásan nem James Bond alkatú David Niven is a 007-es bőrébe bújt – igaz, csak a Casino Royale szatírájában?

De persze ő is a hagyományt táplálta: James Bond=brit színész. Vagy legalábbis brit származású. Még akkor is, ha az idők során volt szó amerikaiakról – akik persze nem váltak be…

A pasik számokban: Sean Connery, az első 007-es 7 filmben játszott. Eleinte úgy tűnt, hogy 6 lesz belőle, de aztán egy sikertelen próbálkozás után, amelyet George Lazenby-vel követtek el az Őfelsége titkosszolgálatában című filmmel, még sikerült visszacsábítani a sármos skótot a Gyémántok az örökkévalóságnak-ra.

A csúcstartó mégis Roger Moore, aki hétszer bújt öltönybe a karakter kedvéért: ha nem lett volna Az angyal sorozat, mondhatnánk, hogy a figura alapozta meg a karrierjét, de nem tudjuk megmondani, melyik volt előbb: Bond vagy az Angyal, a folyamatos átjáróház miatt…

 

 

A lágyabb vonalat képviselte Timothy Dalton: egy mosolyáért lányok dobták volna el a férjüket, mégiscsak kétszer láthattuk a nagyvásznon 007-esként, hogy aztán Pierce Brosnannek adja át a helyét négy fim erejéig.

 

 

Az elegánsan sármos vonalat követő brit színész után pedig Daniel Craig következett – akit már előre utáltak, de egy fricskával a legendás bikinis jelenet reprízeként, icipici fehér fürdőnaciban ugrott be a szerepbe, és birtokolja is a karaktert azóta is.

 

Zene nélkül mit ér az egész?

A filmtörténet során a James Bond-sztorikhoz a legjobb zenék társultak – és a legnagyobb visszatérések. Itt van például a Goldeneye, amely 1995-ben az éppen hanyatlóban lévő karrierű Tina Turnert repítette magasba. A Thunderball Tom Jones karrierjét alapozta meg 1965-ben, de még olyan képtelennek tűnő ötletek is megvalósultak, mint James Bond és az a-ha párosítása, az 1987-es The Living Daylightsszal.

A legújabb film főcímdalát Adele – ki más? – énekli majd, hallgasd meg premier előtt!További képekért nézd meg összefoglalónkat a jubileum alkalmából tartott vetítéssorozatról!