A legmegrendítőbb világháborús emlékművek a városban

Biztos, hogy ismered Budapest emlékműveit? Biztos tudod, hogy hol vannak? Tudod, hogy hová zarándokolnak el a háborús menekültek leszármazottai? Segítünk, és mutatunk pár kevésbé ismert szobrot is.Cipők a Duna-parton emlékmű

Bármilyen évszak is van, szinte egész nap láthatsz turistákat a pesti alsó rakparton, a Kossuth tér és a Széchenyi tér között. A nemrég elhunyt Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész és Can Togay 60 pár, az 1940-es évekből való cipőt öntött vasba az innen a Dunába lőtt zsidó budapestiek emlékére – nagy szégyen, hogy a szoborcsoportot a színesfém-tolvajok rendszeresen megrongálják.

Id. Antall József rakpart

 

Raul Wallenberg emlékmű

Ez az a szobor, amely a cipők mellett a második legismertebb Budapesten. Tudtad, hogy pontos mását Tel-Avivban is felállították? Ott azonban más anyagból készült a kőtömb, amelyet a svéd diplomata vékony alakja szétrobbant… Sajnos ez az alkotás sem kerülte el a viszontagságokat: szinte félévente történik vele valami…

Szilágyi Erzsébet fasor – Nagyajtai utca sarok

 

Carl Lutz emlékmű

A Dob utca elején, az egykori Zsidónegyed „kapujában”, egy beugróban kapott helyet az egykori svájci főkonzul emlékműve. A főkonzul felesége, Gertrude Lutz hiteles nyilatkozatából egyértelműen kiderül: Carl Lutz hatvanezernél is több ember életét mentette meg munkatársaival közösen az általa „feltalált” kollektív és védőútlevelek segítségével. Később Raul Wallenberg és a Vöröskereszt is az ő módszereit utánozták saját harcuk során.

VII. kerület, Dob utca 10.

 

I. és II. világháborús emlékmű – Csillaghegyi Jézus Szíve Plébánia

Kevéssé ismert, alig egy méteres nagyságú szobor a III. kerületben, a Csillaghegyen, mégis érdemes elmenni a Jézus Szíve Plébániáig érte: az ismeretlen alkotó szobra a templom előtti aprócska téren áll, egy éppen halálos sebet kapott katonát ábrázol, megrendítő hitelességgel.

III. kerület, Lehel utca 14.

 

I. világháborús hősi emlékmű – Tanoda tér

A 4. kerületi Tanoda téren látható szobor az első világháború halottainak állít emléket, és elég kalandos sorsa volt. Zala György szobrát 1944-ben, a II. világháború tombolása alatt emelték a Nemzeti Kaszinó épületében, majd nagyon gyorsan, az épület lebombázása után átkerült a Nemzeti Galériába. Jelenlegi helyén 1993 óta áll. A halott katona felé a magyar koronát viselő Mária szobra magasodik.

IV. kerület, Tanoda tér

Fotók: köztérkép.hu, wikipédia