A Bánkitó arcai: Barta Edit

A Bánkitó arcai c. cikksorozatunkban megismerhetitek a fesztivál mögött álló elhivatott szervezőket. Ebben az epizódban a civil/kult/közélet szekció felelősével, Barta Edittel készült interjúnkat olvashatjátok.

Hogyan alakult ki a fesztivál koncepciója?

Szerintem a fesztivál már az elejétől kezdve megelőzte a saját korát. Reagálni tudott olyan igényekre, melyek már korábban megfogalmazódtak az emberekben, csak nem találták hozzá a megfelelő platformot. A Bánkitó azért unikális, mert szponzormentes, az embereket nem veszik körbe reklámfeliratok, és olyan típusú programokat kínál, melyeknek a fesztiválozók nem passzív, hanem abszolút aktív résztvevői. Például nem csak végigülnek egy színházi előadást, hanem valójában játszhatnak is benne.

Szerinted mitől különleges leginkább ez a fesztivál?

A programkínálat miatt mindenképp, mivel aktuális közéleti és társadalmi kérdésekkel foglalkozunk. Közel van Budapesthez, de mégis a természetben van, három nap, pedig nem egy hét. Szóval teljesen ideális paraméterei vannak ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat, de másként szórakozzanak, mint egyébként szoktak.  A három nap alatt interaktív programokban vehetnek részt, megismerkedhetnek különböző nézőpontokkal, megoszthatják a tapasztalataikat, feltehetik a kérdéseiket. De emellett az is nagyon fontos, hogy a Bánkitó tökéletes hely a kapcsolatépítésre is. Hasonló érdeklődésű embereket ismerhetünk meg, akik adott esetben ugyanolyan közegben és területen dolgoznak, csak a napi rutin, munka stb. miatt nincs idejük találkozni, kommunikálni. Idén először vidéki civilszervezetek is helyet kapnak a fesztiválon, ami szintén fontos része a Bánkitónak.

Miként álltak össze a programok? 

Idén egy picit változtattunk a szervezési koncepción, mindegyik területnek lett egy kurátora. Van egy színházi, zenei, sőt, képzőművészeti kurátorunk is, ugyanis idén olyan installációkkal bővülünk, amik térben is reflektálnak a fesztivál által felvetett problémakörökre. Ebben az évben a hívószavunk a határ, és ezen belül nemcsak menekültüggyel, hanema különböző társadalmi osztályok közötti határokkal is foglalkozunk, vagy épp a nemek közti különbözőségekkel. Idén minden eddiginél nagyobb számban lesznek jelen civil szervezetek, mert azt is feladatunknak érezzük, hogy alkalmat biztosítsunk nekik arra, hogy hallassák a hangjukat. Mi szervezők is talán picit máshogy működünk, Folyamatosan kommunikálunk, egyeztetünk a különböző területeken megjelenő programokról, hogy a végén egyben lássuk az egészet. Egy-egy témakört több oldalról, a különböző művészeti ágak és programok által szeretnénk bemutatni.


A szervezők mellett rengeteg önkéntes is segíti az esemény lebonyolítását. Őket hogyan készítitek fel a fesztiválra?

Az önkéntesekre is igyekszünk minél nagyobb figyelmet fordítani. Nálunk nem úgy működik, hogy kerek-perec kiadjuk a feladatokat, hanem leülünk, elbeszélgetünk velük, hogy mindenki a személyiségéhez, képességeihez passzoló feladatot kapja meg. Szerintem nagyon jó stábunk van minden évben, és rendkívül inspiráló együtt dolgozni. Innovatív, progresszív módon beszélünk társadalmi kérdésekről.  A másik, hogy nálunk megvan a gondolat szabadsága. Ha kitalálsz valamit, megvalósíthatod – és valljuk be, így van értelme élni! Ha átadhatsz értékeket, és dolgozhatsz másokért is.

Tartsatok velünk, hamarosan irány Bánk– mi ott leszünk!