9 érdekes tény a Balatonról

9 érdekes tényt gyűjtöttünk össze a legnépszerűbb belföldi vakációhelyszínről, a Balatonról.

A tó 15.000 éve keletkezett, azelőtt a Pannon tó állt itt, mely gyakorlatilag az egész Magyarország területét elfoglalta. Már a római telepesek is élvezték a tó adottságait, sőt, ők voltak az elsők, akik szabályozni kezdték a vízszintjét.

A Balaton szó a szláv „balto” szóból származik, mely lápot, sarat jelent. A  szlávok megjelenése előtt, a rómaiak „Lacus Pelso”-nak hívták, ami sekély tavat jelent.  Ma a legmélyebb pontja a Tihanyi kútnál van, 12,5 méter mély. Ha nem is éppen bővizű, 594 négyzetkilométernyi felületével Közép-Európa legnagyobb tava .

A tó partján 179 település található, amit összesen 155.000-en laknak. A turisták miatt nyáron kétszer ennyien vannak itt.

Keletkezéséhez egy monda is kapcsolódik. Egykoron két óriáscsalád élt ezen a területen, akik nagyon rosszban voltak egymással. Egyszer annyira összevesztek a családfők, hogy összeverekedtek, és mindketten meghaltak. Feleségeik értük elhullajtott könnyeiből jött létre a Balaton.

A tihanyi visszhang az apátság megszületésével egyidős. Ha a Visszhang dombon elkiáltjuk magunkat, a 700 méterre lévő apátság faláról csapódik vissza a hangunk.

A térség bővelkedik a természeti értékekben. Nem hiába van itt az ország egyik nemzeti parkja, a Balaton Felvidéki Nemzeti Park, amelyet 1997-ben alapítottak. Ennek része a Tihanyi-félsziget is, amely 1952-ben lett hazánk első tájvédelmi körzete.

A Balaton felvidék leghíresebb növénye a Rákóczy fa, melyhez a legenda szerint Rákóczy kikötötte a lovát. Az biztosan tudható róla, hogy az 1532-es kenesei országgyűlés alatt említést tettek róla, vagyis már majdnem 500 éves a fa. Igaz, a Balatonakarattyán található növény az 1960-as években kiszáradt.

Bár a mostani telek elég enyhék, régebben akár méternyi vastagságú jégréteg is takarhatta a Balaton jegét. A múlt században 1928-29 telén volt a leghidegebb, ekkor 75 centiméter vastag jégtakaró fedte a tavat.

A második világháború utolsó hónapjaiban nemcsak Budapest szenvedett hatalmas sebesüléseket. A szövetséges erők a Balatont is bombázták, hogy megsemmisítsék a magyar hajóhadat.