6 bizarr karácsonyi szokás a világ 6 különböző pontjáról

Nem mindenhol a bejgli és a halászlé körül forog a karácsony. Sőt, valahol nem is a karácsonyfa az ünnep legfőbb éke, hanem egy levágott lófej. Összegyűjtöttük a legbizarrabb, legextrémebb karácsonyi szokásokat szerte a világból. Miután a listánk végére érsz, egész biztosan hálát fogsz adni az égnek, hogy Magyarországon, és nem máshol születtél.

Spanyolország

A spanyoloknál nem a karácsonyfa a legnagyobb durranás, hanem a betlehemi jászol, amit az esetek többségében ők maguk készítenek el. A karácsonyi menü is másképp néz ki náluk: ők inkább a malacra, a pulykára és a tenger gyümölcseire szavaznak. Az ünnep fő napja 25-e, melyet a családtagok együtt töltenek. Az ajándékozásig egészen következő évig várni kell, ugyanis január 6-án, a Háromkirályok ünnepén adják át meglepetéseiket egymásnak.

bet

Katalónia

A katalánoknál még bizarrabb a karácsony. Ők december 8-án egy farönköt visznek be a lakásba, akit elneveznek Tiónak, feldízsítik és december 24-ig minden nap nagy gonddal vigyáznak rá. Szenteste a gyerekek egy pálcával megütögetik, fát és édességeket kérnek tőle. Miután a fatönk teljesítette a kérésüket, tűzre vetik szegény Tiót.

tio

Wales

A brit sziget délnyugati csücskén egy ló koponyája áll az ünneplés középpontjában, mely egy Mari Lwyd nevű kelta hagyományból ered. Hiába, ahány ház, annyi szokás. A döglött állat csontjaira csengettyűket és díszeket aggatnak, végigvonulnak vele az utcákon, betérnek minden kocsmába, és obszcén szidalmakkal tarkított verseket üvöltenek az italozóknak. Meghitt, ugye?

wa

Venezuela

A Dél-Amerikában nagyon fontos a vallás, főként a katolikus egyház fő ünnepekor, karácsonykor, amikor szinte mindenki a templomban kezdi az ünneplést. Persze fiatal hívők is szép számmal akadnak, akik görkorcsolyán vonulnak a templomba. A szokás annyira elterjedt, hogy 24-e reggelén még az utakat is lezárják, hogy könnyebben gördülhessenek az istenfélők a misére.(1)BRITAIN-LONDON-CHRISTMAS-SANTA SKATE

Japán

Bár a keleti országban a lakosság mindössze 1%-a keresztény, mégis megünneplik a karácsonyt. Persze ők is saját ízlésük szerint formálták az ünnepet, méghozzá grillcsirke ízűre, ugyanis ezt fogyasztják az ünnepi lakomán. Mindez a KFC bravúros marketingjének köszönhető.A gyorséttermi lánc a ’70-es években ismertette meg legendás fűszerezésű szárnyasát a szigetlakókkal, akik azóta is imádják az ételt – különösképpen karácsony tájékán.

jap

Ukrajna

Hiába szomszédos ország, a karácsonyi szokásaik egészen földöntúliak. A karácsonyfát nem aranyalmákkal és boákkal díszítik, hanem hatalmas műanyag pókokkal és pókhálókkal. A legenda szerint egy öregasszony annyira szegény volt, hogy nem tudta feldíszíteni a karácsonyfáját. Amikor az ünnep reggelén felébredt, egy pók díszeket szőtt a fára, aminek az asszony olyannyira megörült, hogy rájött, a csillogó-villogó dekorációk teljesen feleslegessé váltak.

xma