5 kütyü, amire azonnal lecsapnánk

A menő technikai cuccokból és kütyükből sosem elég. Megkönnyítik életünk valamely aspektusát, tanítanak, vagy egész egyszerűen csak szórakoztatnak. Öt olyan tech újdonságról adunk számot, amelyektől garantáltan leesik majd az állatok.


Tálcán a reggeli kávé

Álmos reggelre ébredsz. Borús az idő. Kikelni sincsen kedved az ágyból. Elvánszorgsz a kávéfőzőig és félig még kómásan nekifogsz matatni a konyhapulton, hogy összeszerencsétlenkedj egy erős presszót. Na, ennek érhet most vége! Mivel napjainkban már nagyon nehéz olyan használati tárgyat találni, amiből nincsen okos verzió, így természetesen a kávéfőző gépek sem maradhattak ki a szórásból. A Mr. Coffe modellje, az ingyenes WeMo app, többek között pont a reggeli fáradság orvoslására kínál megoldást. A kávét a napirendünkhöz igazodva, akár már az ébredésünk pillanatában automatikusan elkészíti, hogy mire a konyhába érünk, már ott gőzölögjön ránk várva.


A játékmester

Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanánk, egy teljes értékű gamer számítógép erejével ruházhatod fel a laptopodat? Ez azonban nem a jövő, az Alienware technológiájának köszönhetően egy külső, teljes értékű videokártyát csatlakoztathatunk egyenesen a notebookunkhoz. Ennek eredményeképpen, akár a legújabb játékokkal is teljes pompájukban tudunk nyomulni. A konstrukció egyetlen komoly hátulütője – természetesen az árán kívül – hogy csak és kizárólag az Alienware játékosoknak készült, megadott típusú hordozható gépeivel kompatibilis.


A valósággá vált virtuális valóság

A virtuális valóság témaköre reneszánszát éli. Az egykori kezdetleges próbálkozások után manapság olyan lélegzetelállító masinákkal találkozunk, mint a HTC Vive vagy az Oculus Rift. A virtuális tér még realisztikusabbá tétele felé lépett egy nagyot a Dexta Robotics csapata is, akik a tapintás és az érintés élményét és érzését szeretnék a valósághoz leginkább konvergálni. A kiegészítő, amit létrehoztak egy Dexmo névre keresztelt, kézre boruló mesterséges külső váz. Ennek a precíziós szerkezetnek a segítségével hamarosan oda juthatunk, hogy a virtuális valóságban könnyedén meg tudunk különböztetni például egy puha gumikacsát egy kemény, érdes felülettől.


Házi mozi újratöltve

Mi történne, ha egy nap a TV a nappaliban nem egy állványon vagy bútorzatban, esetleg a falra szerelve helyezkedne el, hanem helyette egy papírvékony képernyő függne a falon, amit bármikor összecsavarhatunk és eltehetünk a fiókba? Az LG-nél ez már nem fantázia, valódi prototípusok is készültek ilyen kijelzőkből. Az organikus technológiának köszönhetően nincs szükség beépített háttérvilágításra, így megoldható a megjelenítő hajlítása. A projektnek megvannak még a maga gyermekbetegségei, mint a pixelhibák vagy csak a meghatározott irányba való csavarhatóság, de a készítők nagy lehetőséget látnak az ötletben, akár az üzleti felhasználás területén is.


Suhanj a jövőbe

Ki ne szeretett volna valaha, ha csak néhány pillanatra is a Vissza a jövőbe film szereplőjének, Marty McFly-nak a helyébe lépni, és száguldani egy kört egy lebegő deszkán, azaz a hoverboard-on. A Lexus mérnökei alapos tervezést követően megalkották az első igazi levitáló extrémsporteszközt, a SLIDE-ot. A folyékony nitrogén alapú járgány, ami egy mágneses felületen tud közlekedni, első ránézésre pedig valóban úgy tűnik, mintha épp most került volna elő a jövőből. A Lexus egy speciális parkot is létrehozott, hogy a nem mindennapi eszközt valódi környezetben is bemutassa. A próbakört egy profi gördeszkás hajtotta végre, aki szerint elképesztő élmény a hoverboard-on suhanni.

Szerző: Sipos Bence