5 divathóbort, mely az életedbe kerülhet

Minden kornak megvan a maga divathóbortja, ám nem is hinnénk, sokszor milyen veszélyes szokásokról van szó. Megmutatjuk, melyek azok a ruhadarabok, melyek viselése akár végzetes is lehet.


Tűsarkak

A 21. század divatőrülete több évszázaddal ezelőtt alakult ki. Régebben kizárólag az arisztokraták hordták, hogy ne kelljen az utca mocskában taposniuk, mivel a háztartási hulladékok, beleértve az emberi ürüléket is, gyakran a városok utcáin folytak keresztül. Bár a viselet kezdetben praktikus volt, ma már esztétikai okok miatt hordják a hölgyek, nem törődve a fájó lábukkal és kialakuló bütykökkel.


Fűző

Mindenki ismeri a 19. század legnépszerűbb ruhadarabját. A keskeny derék a nőiesség egyik legfontosabb jellemzője volt, amit a szorosra kötött fűzővel értek el. A viktoriánus korban úgy tartották, minél szorosabbra van fűzve valakinek a fűzője, a személy annál erkölcsösebb, míg a ruhadarabot mellőző hölgyek csakis laza morálúak lehetnek.  A viselet a nehéz lélegzés mellett belső vérzést és ájulást is okozhatott.


Kalap

Az angol „as mad as hatter” sültbolond kifejezés (szó szerint: bolond, mint a kalap) onnan származik, hogy a kalapkészítők gyakran az életüket kockáztatták munkájuk miatt. A filcből készült fejfedők elkészítésekor ugyanis higanyt használtak, mely mérgezést okozott. Tünetei a végtaggyengeség és látászavar voltak.


Organtin ruhák

Az organtin merevített, ritka szövésű pamut, melynek az a hátránya, hogy könnyen meggyullad. A 19. században felettébb veszélyesek voltak a belőle készült ruhák, mivel ekkor még jórészt gyertyákkal világítottak, nem is beszélve a kandallók által jelentett veszélyről. Egy aprócska parázs is elég volt, hogy lángra kapjon az egész ruha. Így járt az amerikai költő, Longfellow felesége is.


Merevített gallér

A keményített, levehető gallér azért jött divatba a 19. században, hogy ne kelljen a férfiaknak mindennap inget cserélniük. Nos, a gallér annyira szorosan vette körül a nyakukat, hogy nemcsak a fejük forgatása közben okozott nehézségeket a viselőjüknek, de az ereket is elszorította a kiegészítő. Olyannyira, hogy néha el is ájultak tőle a férfiak.