2016/2017-ben Magyar Évad vár az Operában

Az Opera 133. évadában számos külföldi sztár érkezik Budapestre. A szeptemberben induló szezonban 28 színpadi bemutatót és több ezer eseményt tartanak, megrendezik az eddigi legnagyobb tematikus fesztivált, a világon egyedülálló hatalmas apparátussal hat játszóhelyen várják a közönséget.

Ha valaki nem ismeri napjaink nemzetközi operasztárjait, érdemes megnézni, meghallgatni a neten, hogy énekel például Jonas Kaufmann, Elīna Garanča, Renée Fleming vagy Charles Castronovo – többek közt őket várhatjuk Budapestre. A következő operaévadban Magyarországon először lép fel a világ egyik legkeresettebb basszistája, René Pape, a legszexibb Don Giovanniként számon tartott Erwin Schrott pedig visszatér. A külföldi sztárénekesek mellett nemzetközi hírű hazai művészeink is színpadra lépnek, köztük Rost Andrea és Miklósa Erika is.

A kínálatban rendkívül gazdag 2016/2017-es évad előadásait a világon is egyedülálló apparátus szolgálja ki: 210 tagú szimfonikus zenekar, akár 200 főre is duzzadó énekkar, gyermekkar, 120 tagú klasszikus balettegyüttes, statisztagárda, százfős színpadi műszak, 9 üzemből álló díszlet, jelmez- és kellékgyár, 200 további magyar művész, énekes, karmester, rendező, koreográfus és tervező működik együtt a produkciók megvalósításán.

A 133. évad az Opera ötödik tematikus szezonja, amely a 200 éves magyar operakultúra előtt tisztelegve a Magyar Évad nevet viseli. Az elnevezés további jeles apropója még a 2016-os Bartók-év, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója, illetve Arany János születésének bicentenáriuma és A fából faragott királyfi operaházi ősbemutatójának 100. évfordulója. Az Opera mindegyik jeles jubileumról külön nagyszabású rendezvénnyel emlékezik meg. A szeptemberben induló egyéves időszakban hat játszóhelyen 28 bemutató, 63 féle produkció, 431 opera- és balettszínpadi előadás, 37 hangverseny és gálaest, 2.000 egyéb program és minden eddiginél nagyobb tematikus fesztivál, a MagyarFeszt 48 darabbal várja a közönséget. Kodály A székely fonó című művétt Magyarországon először viszi színre külföldi rendező, a darabot a lengyel Michał Znaniecki elgondolásában láthatja majd a közönség, és ugyancsak a e rendezés kapcsán játszik először autentikus népzenekar az Opera színpadán, az előadásokat Pál István Szalonna és Bandája vezeti fel.

A barokktól a kortársig, klasszikustól a modernig, monodrámától háromszáz fős produkcióig megannyi színrevitel szerepel a műsorban mind az opera, mind pedig a balett műfajában.  A hazai alkotók közül a lendületes, fiatalos munkáiról ismert Almási-Tóth Andrástól át Zsótérig tart a sor. Vidnyánszky Attila tíz év után tér vissza rendezni az Operaházba, ahol egykor főrendező volt – 2017-ben a Bánk bánt viszi színre. A bemutatók között lesznek slágerdarabok, így például a Lammermoori Lucia, melynek eredeti verzióját dirigálja Szabó Máté rendezésében Kocsár Balázs, az intézmény új főzeneigazgatója. A Don Giovanni Sven-Eric Bechtolf 2014-es Salzburgban bemutatott produkciójának magyarországi premierjén ismét Erwin Schrott alakítja a címszerepet. A Pillangókisasszonyt Székely Kriszta színrevitelében láthatja új változatban a közönség. Wagner Ring-ciklusának következő darabjával, a Siegfrieddel folytatódik a tetralógia az Oscarra is jelölt M. Tóth Géza nevével fémjelzett építése. Eötvös Péter Szerelemről és más démonokról című operájának budapesti változatát maga a szerző dirigálja, rendezője pedig Silviu Purcărete, aki nagysikerű prózai alkotásai után több operát vitt színre Essenben, Bécsben, Bonnban és Skóciában is. Poulenc A kármeliták című darabja először kerül az Opera műsorára, Anger Ferenc állítja színpadra, és ugyancsak először játszik az Opera finn operát finnül: Rautavaara A bánya című művét októberben tűzik műsorra, ahogyan a Makk Károly-film alapján készült Szerelem című Varga Judit-opera ősbemutatóját is.

A Magyar Nemzeti Balett népszerű repertoárdarabjai mellett műsorra veszi a Don Quijote 2012-ben Szentpéterváron bemutatott változatát. Az Adam zenéjére koreografált A kalóz című darab még soha nem szerepelt teljes egészében az Opera műsorán, a művet Anna-Marie Holmes és Solymosi Tamás koreografálja. Újra jelentkezik egész estés magyar balettpremierrel is a társulat: Dés László zenéjére készül A vágy villamosa, a táncmű alkotója Venekei Marianna. Ugyancsak különleges bemutatónak ígérkezik A fából faragott királyfi Frenák Pál színrevitelében. A darab az egyedülálló Bartók TáncTriptichon része lesz, amelyben a modern produkció mellett az Opera balettegyüttese bemutatja még a Táncszvitet, melyet ezúttal a néptáncos Juhász Zsolt koreografál, és a legendás Seregi László alkotta A csodálatos mandarint. A mester életművéből hosszú évek után a Magyar Évadban tér vissza a Spartacus – a látványos balettet a társulat fiatal szólistáival mutatják be.

A bérletváltás június 30-ig tart, az Opera Értékesítési Centruma 21. századi kényelemmel várja a vásárlóit.