2016 – A kütyük forradalma

2016 a kütyük éve lesz. Hála a Kickstarternak manapság már rengeteg egyedi es innovatív ötlet kaphatja meg a kezdőfinanszírozást ahhoz, hogy a piacra kerülhessen. Jövőre például már nem kell laptopot magatokkal cipelnetek, elég lesz, ha nálatok van a pendrive méretű számítógépetek, beléphettek a játékok világába és a telefonotokat is úgy alakíthatjátok, ahogy csak akarjátok.

Intel© Compute Stick

Melyik a legkisebb hordozható számítógép? A laptop? A tablet? Az okostelefon? Egyik sem! A legkisebb számítógépek manapság akkorák, mint egy pendrive. Es hogyan működnek? Egyszerűen csak be kell őket dugni a tévé HDMI portjába és máris egy teljes értékű Windows fog ránk visszapislogni a képernyőről. Az Intel által fejlesztett stick PC-ben – vagyis a Compute Stickben – van természetesen wi-fi is és USB-n vagy Bluetoothon keresztül tudunk egeret es billentyűzetet is hozzácsatlakoztatni. A kütyü játékra nem alkalmas, és nem tárolhatunk rajta korlátlan mennyiségű filmet vagy zenét sem, de netezni, dolgozni és tanulni tökéletesen megfelel.

Oculus Rift

2016-ban lehetőségünk lesz a játékokat is egy új szintre emelni. Jövőre tervezi a piacra dobni a Facebook virtuális valóság szemüvegét, az Oculus Riftet. A project eredetileg Kickstarteren indult es mára olyannyira kinőtte magát, hogy már más cégek is belekezdtek a saját eszközük fejlesztésébe.

A kütyü lényege, hogy fejünkre helyezve két szemünkbe külön-külön képet vetít, így teljes 3D-s hatást elérve. Az eszköz képes követni fejmozgásunkat, így tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha a játékban lennénk. Sajnos egyetlen hátránya, hogy a két kép megjelenítéséhez nagyon erős gépre van szükség.


Belty

Ki nem találnátok, hogy minek lesz okos változata 2016-ban! Talán a fejhallgatónak? Nem! Akkor a billentyűzetnek? Nem-nem! 2016 egyik talán legfurább kütyüje az okosöv lesz. Bar elsőre kicsit viccesen hangzik, mégis nagyon innovatív es hasznos fejlesztéssel állunk szemben.

De mitől lesz okos egy öv? A francia találmány, a Belty, a saját méretét mindig a derekadhoz igazítja. Nem fog többet bevágni az öv egy kiadós ebéd után, és le sem fog csúszni a nadrágod, mikor felnyúlsz a legfelső polcra a nagyi lekvárjáért.

Phoneblocks

Hamar lemerül a telefonod? Jó lenne, ha lenne benne egy nagyobb akku? Szoktad használni a Bluetoothot? Ha nem, akkor a Phoneblocks telefonjában csak ki kell pattintanod a modulját es máris mehet a helyére egy második akku!

A jelenleg fejlesztés alatt álló telefonnal nem kell nézned, hogy milyen kamera van beépítve, vagy van-e benne GPS. Egyszerűen venned kell egy alaplapot, amire neked kell összeválogatnod az alkatrészeket. Tehetsz rá óriási kijelzőt, tűéles képeket készítő kamerát, napokat kibíró akkut vagy akár magasságmérőt is. A telefon felszereltségének csak a kreativitásod szab határt!

Microsoft HoloLens

A redmonti óriás kütyüje hasonló lesz a Facenbook Oculus Riftjehez. Ugyanúgy a fejünkre kell tenni és ugyanúgy egy képernyőn fog számunkra valamit megjeleníteni. Azzal ellentétben viszont itt nem egy játékba csöppenhetünk be, hanem a valóságot terjeszthetjük ki. Hogyan? A HoloLensen keresztül ugyanúgy látni fogjuk a valós világot, mint azt, amit a számítógép mutat nekünk. Lehetőségünk lesz 3D-s modelleket létrehozni, melyeket körbejárhatunk a szobában, vagy akár monitort hátrahagyva gépünk képernyője fog előttünk lebegni a levegőben. Ez a kütyü leginkább azoknak lesz hasznos, akik gyakran szoktak virtuális modelleket készíteni, ugyanis az eredmény itt azonnal látható lesz.

Prynt

Hiányzik néha, hogy a képekben megörökített emlékek már csak virtuálisan léteznek? Ha igen, akkor ezzel a kütyüvel pillanatok alatt kinyomtathatod a fényképedet. De ez miért is nagy szám? A Prynt egy tokként csatolható hozzá telefonodhoz és a benne tálalható kis nyomtató már a kép elkészülte után azonnal adja is ki papírlapon a megörökített pillanatot. Hasonlóan, mint anno a Polaroid fényképezői!