1956 arcai – az egyetemista

A Hosszúlépés ismét izgalmas programot eszelt ki a hétvégére. Most az 1956- os forradalom különböző alakjainak a bőrébe bújva fedezheted fel Budapestet. Az ’56-os események jellegzetes karaktereit bemutató sorozatunk utolsó részét olvasod, melyben az egyetemistát mutatjuk be..

Vidéki munkáscsaládból származó elsőgenerációs értelmiségi. Míg édesapja akkor sem látszott ki a szénporból, amikor csillésből felvigyázóig vitte, ő már divatos, buggyosan hordott fehér ingben és bőszárú pantallóban tevékenykedik a Dolgozó Ifjúság Szövetségének (DISZ) tagjaként az egyetemen. Az ELTE Bölcsészettudományi karának hallgatójaként hisz a szocializmusban, amely felemelte.

A Rákosi-rendszerben tanulással harcol a békéért, olykor még vas- és fém gyűjtésével is védi azt. A sztálinizmus bűnei után is sokáig úgy tartja, hogy csak a szocializmusban valósulhat meg „gyönyörű képességünk: a rend.”


A kezdeti elhivatottság helyét azonban hamarosan átveszi a csalódottság. Az egyetemen szembesül a szabad, kritikus légkör hiányával, az oktatás torzításaival, a mindennapokban megtapaszalja az  ÁVH kegyetlenségét. A sorozatos csalódások hatására egyre radikálisabbá válik, reformokra vágyó, a harcokban aktívan résztvevő fiatal lesz belőle.

forrás: forrás: Fortepan.hu, orig.: NAGY GYULA