1956 arcai – a pap

A Hosszúlépés hévégi interaktív, városfelfedezős, 1956-os eseményeiben elmélyedős programjában a forradalom különböző szereplőinek bőrébe bújhatunk. A karaktereket bemutató sorozatunk 3. részét  olvasod.

Szegény, vallásos falusi családból származik, fiatalon Horthy Miklós-ösztöndíjjal tanult, felszentelése után Kisoroszi katolikus plébánosa lett. Kevesen múlt, hogy nem halt meg, amikor 1944 decemberében a németek felrobbantották a tahitótfalui hidat, ettől kezdve meggyőződésévé vált, hogy küldetése van a „Sátán erői”, mind a „zöld”, mind a „vörös” bolsevizmus (a nyilasok és a kommunisták) elleni küzdelemben. Századának történetét a „kereszténység” és a „pogányság” végső küzdelmének korszakaként fogja fel, példaképe Mindszenty bíboros, a „géppisztolyos prímás”. Sosem hajlandó engedményeket tenni, mert meggyőződése, hogy minden kompromisszum a Sátán győzelme. Latin miséi kezdetekor kulccsal zárja be a templom ajtaját, hogy se ki, se be ne mehessen senki.

1949-ben azonban – a Mindszenty-per idején – helyzete egyre nehezebbé válik. Budapestre kerül, ahol az ötvenes évek alatt papi hivatása mellett fontosnak tartja, hogy híveinek is segítsen az egyre szűkösebb körülmények között. Átéli az államosításokat is, ennek során amit lehetett, igyekezett megmenteni, régi értékes iratokat és szentek ereklyéit, hogy nehogy illetlen kezek közé kerülve örökre elpusztuljanak ezek a néha több száz éves kincsek.

Az egyházi szociális háló fokozatos felszámolásával a hívek is egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, szegények és nagycsaládosok, akik a templomtól rendszeresen kaptak adományokat nem tudták, kihez fordulhatnának. Rajtuk is igyekezett segíteni, és a börtönbüntetést is kockáztatva a fekete piacról igyekezett élelmet szerezni nekik, vagy éppen a jegyrendszert kijátszva üzérkedni.

De mindezek mellett legfontosabb feladatának azt tartotta, hogy az országból, a katolikus egyház jelenlegi siralmas állapotáról és a Rákosi-diktatúráról szavahihető információkat juttasson ki a vasfüggönyön túlra.

A sorozat első részéért kattints ide,  a másodikért pedig ide.

Ha pedig az eseményről szeretnél többet tudni, kattints az esemény Facebook oldalára.

kép forrása: forrás: Fortepan.hu, orig.: NAGY GYULA