Szelektív világ

Nem csak a Föld napján illik figyelni környezetünkre, hiszen rengeteg lehetőségünk van tenni a bolygó védelméért. Már az is nagy segítség, ha átgondolva, tudatosan dobjuk el a hulladékot…

A Föld napja


Április 22-én a világ 175 országában tartják meg a Föld napját, melyet különleges módon ettől függetlenül az ENSZ csak 2009 óta jegyez hivatalosan. Holott hála Denis Hayesnek, már  1970-es indulásakor is 25 millióan csatlakoztak a mozgalomhoz, mára pedig valóban az egész világ megpróbálja kisebb-nagyobb kezdeményezésekkel és rendezvényekkel felhívni a figyelmet arra, hogy anyabolygónk is sérülékeny. Éppen ezért a legapróbb esélyt vagy alkalmat is érdemes megragadni, s tenni valamit környezetünkért.

A szelektív hulladékgyűjtés


Erre pedig tökéletes lehetőség a szelektív hulladékgyűjtés, hiszen bármelyik háztartás kiveheti belőle a részét és szerencsére már Budapesten sem nehéz találni olyan szelektív szigeteket, ahol külön dobhatjuk el a papír, üveg vagy éppen műanyaghulladékunkat. Sok esetben már a lépcsőházban találkozhatunk a különböző színű kukákkal, ám ha lakóközösségünk számára még nincs biztosítva, hogy közvetlen környezetünkben helyesen járjunk el, néhány perc gyaloglás után biztosan találunk megfelelő tárolókat.

A jelzések


Budapesten általában kerületenként több mint harminc szelektív sziget áll rendelkezésünkre, összesen pedig 650 – ez a szám folyamatosan bővül, melyről az fkf.hu weboldalon tájékozódhatunk. Az önkormányzatok majd 40 helyen külön gyűjtőszigeteket is létrehoztak, ahol csak és kizárólag üveggyűjtő konténereket találhatunk – ezekből kétféle van: a fehér színűekbe a fehér üvegeket, a zöldekbe pedig a színes üvegeket kell dobnunk. Ezeken felül a szelektív szigeteken másfajta konténerek is vannak: a kék színűek a papír, a sárgák a műanyag és fém, a szürkék pedig a fém- és műanyagdobozok tárolására hivatottak.

A különböző termékeken lévő jelzések elhelyezése országonként változó lehet. A műanyag termékeken az újrahasznosítható jelleget egymásba futó három nyíl jelzi, ám ezek nem mindig térnek ki pontosan a műanyag fajtájára, holott azok külön-külön hasznosíthatók újra.