Ezért figyeld ma éjjel az eget: meteorraj közeleg!

A városi éjszaka rengeteg programot rejt azoknak, akik nyitott szemmel járnak, de nem csak az utcákat, az eget is érdemes figyelned! Holnap például az Orionidák meteorraj hullócsillagai tarkítják az éjszakai égboltot.

Vasárnap, hajnali 2 óra körül lesz az Orionidák meteorraj maximuma, vagyis ilyenkor láthatod majd a legtöbb hullócsillagot az égen – feltéve, hogy egy mesterséges fénnyel kevésbé szennyezett helyen figyeled meg a jelenséget.

A meteorraj a Halley-üstökösből származik. Ily módon, amikor egy ilyen meteor „lángra lobban” bolygónk légkörében, valójában a Halley-üstökös egy-egy darabkáját látjuk elégni. A Halley üstökös egyébként évente kétszer is metszi a föld pályáját, ennek köszönhetően látható tavasszal az Orionidák meteorraj párja, a májusi Éta Aquaridák.

Az Orionidák meteorrajt 1839-ben fedezte fel Edward C. Herrick, de csak egy 1911-es tanulmány vetette fel az Éta Aquaridákkal való kapcsolatát.

Mivel a meteorraj üstökösből származik, ennek anyaga pedig általában lazább, így a meteorraj tagjai a légkörbe kerülve látványosan fognak elégni, fényes csíkot húzva maguk után. A meteorraj maximuma idején, azaz 21-én, hajnali két óra körül óránként 10-20 fényes, látványos hullócsillagot is megfigyelhetsz, de az ezt követő napokban is el lehet még kapni néhány szerencsét hozó fénycsóvát.

Ha szereted figyelni a csillagokat, olvasd el összeállításunkat a Top5 csillagfigyelő helyről!