10 színház, 10 kép a múltból

A századfordulót követően fellendült a magyar színjátszás, rengeteg színház épült. Az idők folyamán sok színházépület megrongálódott különböző konfliktusok, háborúk, bombázások következtében. A megfelelő restaurálások, felújítások következményeként azonban számos olyan épületet találhatunk Magyarországon, amely megőrizte egykori képét. Hogyan néztek ki régen a színházépületek? Összegyűjtöttük 5 budapesti és 5 vidéki színházépület egykori képét, a Fortepan fotóarchívumából.


Thália Színház

A színház 1913-ban, Jardin d’ Hiver néven jött létre, majd számos névváltoztatás után 1995-től Thália néven folytatja működését. Évente 4-5 saját produkciót mutatnak be a nagyszínpadon, olyan színészekkel, akik nemcsak szakmailag elismertek, hanem a közönség körében is igen népszerűek: Csányi Sándor, Molnár Piroska, Szabó Győző, Gubás Gabi. Világirodalmi vígjátékok, korábbi Broadway és West End sikerek valamint fanyarabb humorú darabok is bemutatásra kerülnek.


1971 – FOTO: FORTEPAN / Adományozó: Kotnyek Antal


Madách Színház

A mai Madách Színház 1961-ben nyitotta meg kapuit a Kaufmann Oszkár által tervezett épületben. A színházban a klasszikus darabok mellett nemzetközi sikernek örvendő musicaleket is előadnak. Társulatukban többek között olyan híres nevek is szerepelnek, mint Halász Judit, Psota Irén, Oroszlán Szonja, Gálvölgyi János és Kautzky Armand.


1971 – FOTO: FORTEPAN / Adományozó: Kotnyek Antal


Vígszínház

A mai napig az egyik legnépszerűbb budapesti színház. Itt született meg a korszerű magyar színjátszás és a modern magyar polgári dráma. Híres fellépői közt szerepelt Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Jávor Pál, Tolnay Klári, Kabos Gyula, valamint házi szerzőként Molnár Ferenc is itt dolgozott. Már a kezdetektől fogva változatos darabokat mutattak be. A színház célja az, hogy megőrizze a modern 21. századi népszínházi jelleget.


1896 – FOTO: FORTEPAN / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.108


Erkel Színház

Magyarország legnagyobb színházépülete 1910-ben nyílt meg. 1951 óta a Magyar Állami Operaház része. 2007-ben több mint öt évre bezárták, de 2013-ban elkezdték a felújítását. Az Erkel színház célja, hogy a közönség magas színvonalú előadások által ismerkedjen meg az opera- és balettkultúrával.


1971 – FOTO: FORTEPAN / Adományozó: Kotnyek Antal


Budapesti Operettszínház

Az épületet 1894-ben Fellner és Helmer híres bécsi építészek tervezték.Az első világháború kezdetéig orfeum működött az épületben. 1923-ban a városvezetés úgy döntött, hogy az operett előadások saját épületben kaphatnak helyet. Többek között olyan híres művészek is szerepeltek itt, mint Honthy Hanna, Németh Marika, Petress Zsuzsa, Zentai Anna, Feleki Kamill és Latabár Kálmán.  Évi 400 ezer nézőjével, ma Magyarország egyik leglátogatottabb teátruma.


1962 – FOTO: FORTEPAN / Adományozó: Kotnyek Antal


Miskolci Nemzeti Színház

1823-ban nyitották meg azt a színházat, amelynek megépítését maga Gróf Széchényi István is örömmel fogadta, és amely az 1843-as miskolci tűzvészben elpusztult. A mai színház alapkövét 1847-ben tették le. 1990-ben, a legnagyobb rekonstrukciót követően, több mint 16 ezer m2-re növekedett az addig 8000 malapterületű színház. Az épületet ugyan többször felújították, átalakították, mégis mindvégig megőrizték külső klasszicista és belső neobarokk jegyeit.


1963 – FOTO: FORTEPAN / Adományozó: Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ / VÁTI felvétele


Csokonai Nemzeti Színház

Soós Imre, Mensáros László, Márkus László, Latinovits Zoltán és Hofi Géza is itt kezdte meg pályafutását. Debrecen első és legnagyobb kőszínháza idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, ugyanis a színház 1915-ben vette fel a Csokonai nevet.  A jubileum alkalmából a színház rendezvénysorozatot szervez, valamint a jegyek, bérletek mellett ajándékutalványok is vásárolhatóak a színház pénztárában.


1937 – FOTO: FORTEPAN / Adományozó: Gyöngyi


Békéscsabai Jókai Színház

Eredetileg közadakozásból, a csabai polgárok összefogásból épült. 1994-ben szinte a teljes színházat felújították, a színházterem jelenleg 420 fő befogadására képes. Az igazgató, Fekete Péter munkájának köszönhetően, a színház előadásait elismeri a szakma és a közönség is. Az igazgató a Magyar Teátrumi Társaság tagjaként, a tagszínházak összefogásával létre hozta a Magyar Teátrum című, havonta megjelenő színházi magazint.


1930 – FOTO: FORTEPAN / Adományozó: Szávoszt-Vass Dániel


Szegedi Nemzeti Színház

A 19. század végén épült színház jelenleg három tagozattal (opera, tánc és dráma) rendelkezik és két játszóhelyből áll: a 680 nézőt befogadó Nagyszínházból és a 281 nézőt befogadó Kisszínházból.  Domján Edit, Inke László, Kaló Flórián, Kovács János itt kezdte pályafutását, a város egyik legszebb eklektikus-neobarokk épületében.


1947 – FOTO: FORTEPAN / Adományozó: Kozma János


Csiky Gergely  Színház

Kaposvár egyik jelképének számító, a magyar színházi életben különleges szerepet betöltő színház 1911-ben nyílt. A színházban legelőször Johann Strauss A Cigánybáró című operettjét mutatták be. A gyönyörű szecessziós épületet Magyar Ede és Stahl József tervezte.


1970 – FOTO: FORTEPAN / Adományozó: Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ / VÁTI felvétele