10. Nemzetközi Jameson CineFest

Idén ünnepelte 10. születésnapját a Jameson CineFest. A  2004 óta évenként megrendezett esemény az elmúlt évtized alatt Európa legrangosabb filmfesztiváljai közé tornázta fel magát. 2013 szeptember 12-22. között minden kétséget kizáróan Miskolc volt Európa filmes központja.

A több mint egy héten át tartó programsorozat fő attrakciójára, a díjátadó gálára, szeptember 21-én este került sor. Katrin Gebbe Tore Tánca című filmje vitte haza,  a miskolci születésű Oscar-díjas rendező, Pressburger Imre után elnevezett, fesztivál nagydíjat. Gebbe alkotása az emberi tűrőképesség határait és a vallási fanatizmust járja körbe, kényelmetlenül közel hozva a történéseket. (A film felér egy gyomorütéssel, de mindenképpen látni kell.) A díjat a látványtervező Anna Wüber vette át, a rendezőnő Hollywoodból köszönte meg a fesztivál szervezőinek az elismerést. Az este során Tore Tánca a FICC (Nemzetközi Filmklubszövetség) díját is bezsebelte.

Az Adolph Zukor díjat a zsűri, a szingapúri Ilo Ilo című mozinak ítélte, amely már korábban elhozta Cannesból az Aranykamera díjat is.  A történet a kilencvenes évek végén játszódik Ázsiában,  a gazdasági válság idején.  Egy háromfős család és filippínó házvezetőnőjük egyre szövevényesebb kapcsolatát boncolgatja. Az Ilo Ilo nyerte meg az Ökumenikus zsűri és a FIPRESCI zsűri díját is. A díjakat a rendező, Anthony Chen vette át.

Anthony Chen

Az izraeli Isten hozott és részvétünk lett a legjobb kisjátékfilm, melynek rendezője, Leon Prudovsky, videoüzenetben köszönte meg az elismerést. A történet egy, a kilencvenes évek elején a Szovjetunióból Izraelbe emigráló család útját mutatja be, némi morbid csavarral: a nagynéni ugyanis a repülőút elején meghal. A lengyel Paweł Wysoczanski, Boldogok leszünk… majd egyszer című műve lett a legjobb dokumentumfilm: egy kisfiúról szól, aki úgy dönt, hogy vadidegenek álmát teljesíti, a nagymamájának azonban nem tetszik unokája döntése. Az animációs blokk fődíját (melyet a miskolci kötődésű művész tiszteletére Dargay Attila-díjnak neveznek) a magyar Nyuszi és Őz, Vácz Péter alkotása nyerte.  Az életműdíjat a Mephinsto és a Napfény íze filmek Oscar-díjas rendezőjének, Szabó Istvánnak adták át idén.


A versenyprogramon és a díjazott filmeken kívül, rengeteg olyan mozihoz volt szerencséje a közönségnek, amelyek premierjére nemcsak itthon, hanem az egész világon várni kell még. Így láthatta elsőként a CineFest közönsége például Alexander Payne új, Nebraska című filmjét, amelyet az Egyesült Államokban is csak két hónap múlva mutatnak be. Joseph Gordon-Levitt mozijának, a Don Jon-nak is Miskolcon tartották a premierjét, csakúgy mint a francia Blue is the warmest Colour-nak. Mindkét film a szexualitás nem épp megszokott formáinak társadalmi elfogadását feszegeti.
A szívbemarkoló, felkavaró vagy épp társadalmi problémákat felvető alkotásokon túl, azért akadt könnyedebb néznivaló is: az űrnácis Iron Sky rendezői változatának bemutatása mellett, például itt debütált Edgar Wright zseniális sci-fi-paródiája, a Világvége is.  Simon Pegg és Nick Frost újra együtt igyekeznek megmenteni a világot, miután a Haláli Hullák Hajnalában megküzdöttek a zombi apokalipszissel, a Vaskabátokban pedig egy titkos és kegyetlen kisvárosi szektával. Ezúttal egy városnyi parazita földönkívülivel kell szembenézniük, akiknek feltett szándéka az egész emberiséget irányítása alá vonni.

A vetítések és a díjkiosztó gála mellett persze rengeteg egyéb remek programmal büszkélkedhetett idén is a CineFest, többek között filmes konferenciákon, workshopokon és koncerteken  vehetett részt a nagyérdemű. Az afterpartykon együtt bulizott a miskolci közönséggel a nemzetközi filmes társaság, de a helyi színház művészeivel is össze lehetett futni. Így tehát nemcsak a filmszakma iránt érdeklődők, hanem mindenki más is megtalálhatta a számítását. FUNZINE részről csak annyit mondhatunk, mi ott leszünk jövőre is. És te?