Ha Halloween, akkor horror. Ha horror, akkor előfordulhat némi vér. Kiforduló belek. És pár röpködő végtag is. A filmvászonnál azonban még visszataszítóbb jeleneteknek lehetünk tanúi, ha végigpásztázunk egy kicsit a világ különböző tájainak gasztronómiai szokásain. Erjesztett halaktól a hüllős borokig – íme néhány fogás Hannibal Lecter ajánlásával! Figyelem, csak erős (gyomor)idegzetűeknek!
FUNZINE Halloween Party
Október 30. 21:00
Fogas Ház
1073 Budapest, Akácfa u. 51.
Facebook-esemény ITT!
Tevemáj
A tevemájat előszeretettel használja az egyiptomi, szudáni és szaúd-arábiai konyha is. Az ínyencségnek számító igencsak rágós, ámde állítólag ízletes hús helyi különlegesség a térségben, igazi „energiaétel”. Akár nyersen is fogyasztják, citromlével, mogyorószósszal, hagymával vagy chillipaprikával megspékelve – étvágygerjesztő, igaz?
Olajban sült pók
Kambodzsában bizony nem sikítanak, ha pókot látnak – sőt, szívesen fogyasztják is az ízeltlábúakat. Különösen kedvelt étek a sült tarantula. Olcsón, sós-fokhagymás fűszerezéssel árulják a bizarr ropogtatni valót.
Kopi Luwak
Sokaknak a Bakancslista c. filmből lehet ismerős a világ legdrágább kávéja, melyet a főszereplő üzletember meglehetősen szofisztikált módon fogyaszt. Kedvenc feketéjének titkáról azonban lehull a lepel: a kávé jellegzetességét adó ízhez ugyanis egy cibetmacska-féle ürülékéből válogatják a babszemeket. Egy kiló Kopi Luwak ára 2-300 ezer forintra rúg – az egyedi ízélmény garantált!
Izlandi Hákarl
Az elsőre hangzatos név szörnyű valóságot takar: az erjesztett cápahúst ugyanis csak az izlandiak gyomra képes befogadni – de talán még az övék sem! A zárt dobozban árult, turisták számára elsőre ártalmatlannak vélt halcsemege gyakorlatilag középkori kínzásnak megfelelő hatással bír, amint kinyílik az undorító elegyet eltakaró konzervfedél. A tradicionális elkészítési mód szerint, a lefejezett, kibelezett cápát egy kavicsos homokba ásott gödörbe helyezik, hogy az amúgy mérgezőanyagokat tartalmazó hús 6-12 hétig tartó időintervallum alatt ehetővé nemesedjen – kivéve, hogy nemesedés helyett valójában rohad és semmivel sem lesz „ehetőbb”. Ammóniaszag, öklendezés – köszönjük Izland!
Teknőshús
Nicaragua népe nincs híján a különleges gasztronómiai megoldásoknak! A közép-amerikai országban és Mikronéziában is közkedvelt teknőshús potom összegekért – fél kiló körülbelül 300 forintos áron – vásárolható meg a helyi piacokon.
Kígyóbor
Thaiföld, Korea, Laosz és Vietnam egyik kedvenc itala a rizsborban érlelt pikkelyes hüllőlé. A kígyóbor legfőbb alapanyaga általában az egészben beáztatott kobra, egy adag speciális fűszerkeverék, plusz egy-egy skorpió, csak a pikantéria kedvéért! Az alkohol természetesen semlegesíti a kígyó mérgét – tökéletes ital az esti kutyahús vacsora mellé!
Svéd surströmming
Vajon mi rosszabb egy erjesztett balti hering esetében: az íz vagy a szag? Nos, ezt a svéd különlegességet világszerte az egyik legbüdösebb ételnek tartják. Még tréfának is nehezen nevezhető a gyomorforgató halkonzerv, melyet a skandinávok nyári étekként tartanak számon…mivel náluk ez az évszak is mindössze 18 fokos átlaghőmérséklettel kecsegtet, talán megbocsátjuk nekik e szörnyűséget.
Japán fugu
Miért ennénk olyan ételt, ami mérgező? Japánban tudják a választ, a híres – s egyben halálos – fugu fogyasztásától ugyanis még az évi 20-40 halálos eset sem rettenti el a helyieket. A fugu akár utolsó vacsora is lehet – a gömbhalban található mérgek miatt elkészítése hatalmas körültekintés igényel. Egyes részei, például a mája, nem is szolgálhatóak fel a japán éttermekben – persze melyik vállalkozószellemű kóstoló ismerné fel, hogy a gömbhalnak épp melyik része került tányérjára?!
Békadzsúsz
Ha egy perui piacon megpillantanám az „extracto de rana” feliratot, sok minden eszembe jutna. Legvadabb elképzeléseim még a nyársra húzott tengerimalacig is elröpítenének, de Zabira, a házi kis kedvencre gondolva meg is torpannának ott. Persze, ha valamicskét konyítunk a spanyol nyelvhez a „rana” szó, azaz béka már önmagában árulkodó – baljós – jel lehet. A nyúzott kétéltűből készült mixtúrát ráadásul afrodiziákumnak is tekintik Peruban – így a békadzsúsz valószínűleg a vágyfokozás egyik legundorítóbb módja…
Sült vér
A gusztustalanabbnál gusztustalanabb ételek sorából nem maradhat ki egy igazi hungarikum sem: a sült vér. A disznóvágás presztízsével fémjelzett ételt még Magyarországon is leginkább csak azok ismerik, akik számára a naptárba vésett fontos családi események egyike a malacölő rítus. Külföldiek számára már önmagában barbár cselekedetnek hangzik a nálunk oly megszokott szertartás, a „leszúrás” és „pörkölés” kifejezések hallatán pedig valószínűleg a Gladiátor c. film egyik csatajelenetét képzelik hajnalban baltával és pálinkával nekiiramodó pocakos apáink helyébe. No, ha lehet erre még egy lapáttal rátesz a sült hagymás vér fogyasztása, szigorúan frissen, általában reggelire. Külhoni barátaink számára hintsük el a disznófül és farkinca fogyasztását is – pörkölés után rögtön, amíg még ropogós…