Bankár egy hétre?

Szocializmus közösségi tulajdon nélkül, kapitalizmus magántulajdon nélkül – Liska Tibor, a párton kívüli gazdasági elemző az 1960-as években fejlesztette ki módszerét. Annak ellenére, hogy a modellt sosem sikerült a maga valóságában bemutatni (talán mert inkább utópisztikus mint realisztikus), a hagyomány mégis tovább él.



Minden évben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Liska Tibor Szakkollégiumában megpróbálják kicsiben modellezni az elvet. Akarsz bankár lenni egy hétre, a valódi életben tapasztalt kockázatok nélkül? A Liskaland megadja neked a tapasztalatot! Laczkovszki Ádám főszervezővel beszélgettünk.

Mi is az a Liskaland?

Egy nagyszerű gazdasági gyakorlóterep: 100 vállalkozó kedvű résztvevő és nyolc nap kell hozzá. Saját gazdaságot létesítünk, Liska Tibor elvei alapján.

Hogyan működik a gazdaság a Liska modell alapján?

Liska Tibor sem a kapitalizmussal, sem a szocializmussal nem volt elégedett. Olyan rendszert álmodott meg, amely díjazza a vállalkozó szellemet. A rendszert Econostatnak nevezte el. A modell az államnak akkora szerepet szán, mint amekkora hatalma a játékvezetőnek van egy focimeccsen – miközben biztosítja, hogy a szabályokkal mindenki tisztában legyen.

Hogyan lehet ezt a szisztémát átültetni a szakkollégiumi környezetre? Milyen szabályok érvényesülnek a játékban?

Egy ilyen tábor alatt saját államot építünk, egy olyan gazdaságot, amely el van szigetelve a külvilágtól. A tábor első napján a résztvevők megalapozzák az állam „szociális örökségét”, megállapítják az állam pénznemét, amely a fogyasztás alapja lesz. Mások meghatározzák a fő beruházásokat. Van egy listánk, hogy milyen szolgáltatások azok, amelyeket be kell tervezni a zökkenőmentes működéshez. Ezekre az első napon licitálni lehet – aki a legtöbbet ajánlja, azé az adott szolgáltatás joga (és persze megvan a lehetőség, hogy a jogot eladják másnak). Szállások, szórakoztatás, vendéglátás – mindent a résztvevők működtetnek. Ettől függetlenül versenytársak léphetne be egy-egy területre a saját ötleteikkel, feltéve, ha a tábor vezetői ezeket engedélyezik. Akár fagyizót vagy kaszinót is nyithatnak, a lehetőség adott. Csak meg kell győzniük másokat, hogy amit kitaláltak jó, és érdemes befektetni a működésbe. Elég nagy a szabadság – ha valaki eldöntötte, hogy nem akar részese lenni a versenynek, akkor nem versenyez másokkal. Megvan a kényelmes, biztonságos élet lehetősége is a játékban, de a végén az nyer, aki a legtöbb profitot termeli.

Mi volt a célotok a rendezvénnyel?

Első sorban Liska Tibor emlékét szeretnénk ápolni. A tábor lehetőséget ad arra, hogy gyakorlatban alkalmazhassuk a modellt – a résztvevők tevékenységét folyamatosan figyelemmel kísérjük, nézzük az áru/pénzforgalmat. Ezek az információk igen értékesek számunkra. És ettől függetlenül ez az egész nagyon mulatságos, nagyszerű lehetőség a résztvevőknek arra, hogy „élesben” is kipróbálják rátermettségüket, anélkül, hogy a valódi élet rizikófaktorai bedöntenék a terveiket.

A Liskaland kezdeményezésről itt tudhatsz meg többet.