Szelídítsd meg a kedves szörnyet!

Mikor januárban végignézzük, ahogy Schirilla György bemerészkedik a jeges Dunába, az átúszás nem tűnik jó ötletnek. De a beszélgetés Mezősi Balázzsal, a Duna-átúszás egyik szervezőjével kicsit megváltoztatta a véleményünk.

 

– Honnan jött a tömeges átúszás ötlete?

A MOME line 2010-óta foglalkozik a Dunával. Különböző civil-kulturális program mentén szeretnék elérni, hogy a belvárosi Duna szakasz is rekreációs területe legyen a városnak és ne pedig autópálya. Én városfejlesztőként csatlakoztam a programba és szerettem volna felgyorsítani az alulról jövő kezdeményezések „észlelési idejét” ezért egy olyan vezető rendezvényt kellett kitalálni, ami magában képes a városvezetést és az országos médiát is megmozgatni. A Duna egyébként 2011 óta adja magát, vagyis amióta megépítették a csepeli szennyvíztisztítót és a hozzá kapcsolódó csatornahálózatot az óta a folyóba engedett szennyvíz 95% tisztítva van. Nem ivóvíz tisztaságú, de megközelíti a fürdővizekre vonatkozó értékeket. Felvettük a kapcsolatot több kerületi ÁNTSZ-el, az együttműködéseket elkezdtük.

Schirilla György

– Elképzelhetőnek tartja, hogy a közeljövőben strandok létesüljenek a városban, ahol veszélytelenül fürödhetünk a Dunában, vagy ez mindig is ’extrém’ sport lesz?

Nem ez a fő cél, de elképzelhető, mint ahogy volt is egy hasonló, ha jól emlékszem a 20-as években, amikor a Parlament mellett egy elkerített medencében fürödhettek a pestiek a Duna vizében. Azért nem teljesen veszélytelen a Duna, rengeteg hordalék van, illetve folyamatos hajóközlekedés. Természetesen az átúszás alatt ezeket a tényezőket ideiglenesen megszüntetjük. A cél tehát a Duna, a folyó megközelíthetősége, az elszigeteltség feloldása. Sok nagyvárosban működik ez és nagyon szeretik a helyiek, más városokban pedig nem, mint ahogy nálunk sem… pedig lenne rá igény…

 

– Ha az ember közelebbről megnézi a vizet, úszó fadaraboktól kezdve PEP palackokig elég sok mindent talál benne. Terveznek-e valamilyen tisztító akciót az átúszás előtt?

A biztosító hajók figyelni fognak a hordalékokra, vagyis az úszók felett érkező nagyobb fadarabokat, esetleg szemetet kiszedik, vagy megakadályozzák a tovább haladásukat.

 

– Hány embert várnak az átúszásra? És milyen előképzettségre van szükség ahhoz, hogy valaki átússza a Dunát? (edzettség, speciás öltözet, stb.)

1000 embert várunk, ekkora létszámra készítettük el a biztosítási tervet idén. Saját felelősségre lehet úszni, 18 év felett. Bár még mi sem próbáltuk ki, azt gondoljuk a rendőrség elmondása szerint, hogy közepes úszástudással vállalható. kb. 5 km/órás sebességű a folyó sodrása, de elég hosszú a táv, hogy az ember kényelmesen lecsorogjon.

Az korábbi mérések szerint június végén és szeptember elején 20 fok körüli lesz a víz hőmérséklete.

 

– Találkoztak külföldi fővárosokban, városokban hasonló folyóátúszásokkal? Mekkora ennek a sportnak a hagyománya?

Teljesen új kezdeményezés, legalábbis az elmúlt 50 évben. Párizsban volt hasonló az 50-es években és ők is újra szervezik idén. Persze a Szajna nem hasonlítható össze a Dunával, de mindenképen egy jó tendencia.

 

– Mennyire fontos, hogy az emberek véleménye megváltozzon a Dunáról az átúszás előtt? (Hogy ne azt gondoljuk, hogy szépnek szép, de bele azért nem mennék). Vagy ezt a hatást magával a rendezvénnyel szeretnék elérni?

A Csepeli szennyvíztisztítót és a Duna ezt követő „megtisztulását” nagyon alul kommunikálták, ahogy azt érzékeljük a visszajelzésekből. Az emberek többsége még mindig, mint valami kedves szörnyre gondol a Dunára, melybe, ha belemegyünk, akkor lerohad a kezünk. Ez már nem így van. Inni nem ajánlatos belőle, de a beömlő szennyvíz 95%-os tisztítottsága egyedülálló Európában.

A válasz a kérdésre: Igen, többek között ez is célunk, vagyis kommunikálni a fejlesztéseket, a Duna „megtisztulását”.

 

– Hogyan garantálják az úszók biztonságát?

A BRFK Vizi rendészeti osztályával és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálattal közösen. A rendőrség 2-3 hajóval a Mentő szolgálat pedig 5-6 hajóval felügyeli és segíti az úszókat. Az 1000 ember egyébként nem egyszerre fog úszni, hanem 15-20 fős csoportokban, így az úszók szinte személyi felügyeletet kapnak.

 

– Mi várja a célba érőket és a szurkolókat a parton? Kapnak jutalmat az elsők vagy a részvétel a fontos? Lesznek kiegészítő rendezvények?

Amikor elkezdtük a szervezést jóval nagyobb rendezvényben gondolkodtunk és azt is kezdtük előkészíteni. Azonban ahogy teltek a hónapok és folyamatosan kaptuk a szponzori visszalépéseket úgy kellett a rendezvényből is lefaragni. Ennek persze több és érthető oka is van, a gazdasági válság és támogatást leginkább a nem „kezdő” rendezvények kapnak. Elsőként ezzel mi is így jártunk. Jelenleg egyébként úgy állunk, hogy nem sikerült a szükséges minimumot sem előteremteni az úszáshoz, így el kell napolnunk szeptember 1.-re. Idén tehát örülünk, ha ezt meg tudjuk csinálni, jövőre azonban mindenképen szeretnénk más rendezvényekkel is összekapcsolni, hogy minél szélesebb körben kommunikálhassunk. Elkezdtük egyébként a nemzetközi vonalat is, vagyis más városokkal közösen megrendezni az úszást 2013-ban… persze az idei cél a budapesti átúszás megrendezése… A regisztrálókat továbbra is várjuk az alábbi honlapon: www.dunaatuszas.hu