7 meseszép úti cél, ami Budapestről csupán egyórányi vonatúttal elérhető

Összegyűjtöttük nektek azokat a Budapesttől csupán egyórányi vonatútra található mesés városokat, melyek tökéletes úti célként szolgálnak egy kora nyári kiruccanáshoz.

Tata

Tata már a 15. században is kedvelt nyaralóhelynek számított a királyok körében, népszerűségét pedig a mai napig megőrizte. A Kisalföld peremén található városban látnivalóból is akad bőven: a nagy múltú vár és a nemrég felújított kastély mellett érdemes megcsodálni a várost a Fellner Jakab-kilátóból, a Tatai Fényes Tanösvény pedig a lápvilágba kalauzol el. A több nagy tóval büszkélkedő Tatán a legnagyobb népszerűségnek az Öreg-tó örvend, amit nemcsak körbesétálni vagy körbetekerni érdemes, hanem a festői táj tökéletes kísérője lehet egy jó ebédnek vagy délutáni kávénak.

Kiindulópont: Déli pályaudvar
Menetidő: 1:01 perc

Itt olvashattok bővebben Tata nevezetességeiről >>

Fotó: Getty Images

Panorámás gasztroélmény az Öreg-tó partján: Malom és Kacsa

Tata egyik legszebb részén, közvetlenül a festői Öreg-tó mellett vár titeket a Malom és Kacsa Bisztró és Rendezvényház, ahol Tóth Tivadar séfnek köszönhetően minőségi alapanyagokból készült isteni fogások közül választhattok. A hangulatos helyről a nyitható üvegfalaknak köszönhetően időjárástól függetlenül csodás látvány nyílik a tópartra, így sem a nagy melegtől, sem az esőtől nem kell tartanotok. A kora nyártól idelátogató vendégek örömére, májustól már heti hat napon, keddtől vasárnapig élvezhetitek a finom falatokat, legyen szó ebédről, vacsoráról, vagy a hétköznap elérhető Snack menü mennyei fogásairól.

2890 Tata, Tópart u. 19. | Weboldal

Esztergom

A nagy múltú városról a legtöbb embernek elsőre a monumentális Bazilika ugrik be, ami kétségkívül bámulatos látványosság, ám Esztergom számos más izgalmas helyszínt is tartogat. Mindenképp érdemes felfedezni a várat, csakúgy, mint a nemrég megújult Keresztény Múzeumot, a Strázsa-hegyen található tanösvény bejárása pedig bepillantást enged a környék természeti értékeibe.

Kiindulópont: Nyugati pályaudvar
Menetidő: 1:05 perc

Programözön Esztergomban >>

Fotó: Visit Esztergom

Vác

A bájos Duna-parti városban megannyi szemet gyönyörködtető látnivalót találhatunk, legyen szó városnézésről, kiállításokról, vagy éppen természeti kincsekről. Az emblematikus székesegyház mellett a történelem rajongói semmiképp se hagyják ki az egyedülálló Memento Mori-kiállítást, vagy a Diadalívet. A jó idő beköszöntével nincs is jobb program, mint egy fagyival sétálni a meseszép Duna-parti sétányon, vagy felfedezni a közeli vácrátóti Nemzetközi Botanikus Kertet.

Kiindulópont: Nyugati pályaudvar
Menetidő: 40 perc

Olvassátok el a Vácról szóló cikkünket >>

Fotó: Jenes András és a Holló fotói

Martonvásár

A mintegy félóra alatt elérhető Martonvásár legnépszerűbb látványossága nem meglepő módon az ország egyik legismertebb főúri rezidenciája, a pompás Brunszvik-kastély. A mesébe illő, illusztris kastélyt körbeölelő angolkert minden évszakban másképp tündököl, és kora nyáron is kellemes sétára invitál. A hangulatos zöld oázis szívében egy aprócska kis szigetet is felfedezhettek, a kastélyban pedig többek között egy Beethovenről szóló kiállítás is vár.

Kiindulópont: Déli pályaudvar
Menetidő: 33 perc

Ismerjétek meg a legendás kastély épületét >>

Fotó: Egy jó kép az utazásról – Németh Kriszti

Agárd, Velencei-tó

Ugyan egy belföldi, vízparti nyaralás tervezésekor a legtöbben csak a Balatont veszik számításba, a Velencei-tó és környéke nagy testvéréhez hasonlóan ugyanúgy számos látnivalót kínál, így ideális úti cél lehet, ha vízpartra vágytok. A tavat környező települések imádnivaló kápolnáknak, hangulatos sétaútvonalaknak és jobbnál jobb gasztrohelyeknek adnak otthont, emellett pedig a kerékpározókat egy a tavat körülölelő bicikliút is várja.

Kiindulópont: Déli pályaudvar
Menetidő: 45 perc

Fedezzétek fel a festői Velencei-tó környékét >>

Fotó: Seres László

Székesfehérvár

Az egykori magyar királyok koronázási helye nemcsak gazdag történelme miatt izgalmas úti cél, hanem számos gyönyörű épületet, természeti értéket és kikapcsolódási lehetőséget is rejt. A festői Szent István-székesegyház és a különleges Bory-vár mellett érdemes egy séta során felfedezni a város főterét és környező épületeit, csakúgy, mint a Gorsium Régészeti Parkot és a Sóstói tanösvényt.

Kiindulópont: Déli pályaudvar
Menetidő: 45 perc

Ha Székesfehérvár látnivalóiról olvasnátok bővebben >> 

Fotó: Györkő Zsombor

Apc-Zagyvaszántó

A zagyvaszántói vasútállomástól 5 kilométerre található a meseszép tengerszem, ami vadregényes környezetével és mélykék színével egy felejthetetlen élményt nyújt azoknak, akik egy napra kiszakadnának a város nyüzsgéséből. A különleges, egykori andezitbánya medrében keletkezett bányatavat a partjáról is felfedezhetitek, de ha felülről tekintenétek meg, fel is tudtok sétálni egy magaslatra.

Kiindulópont: Keleti pályaudvar
Menetidő: 1:05 perc

Ha mindent megtudnátok a tengerszemről >>

Fotó: László Orsolya

Ha még egy csodálatos helyet felfedeznétek a fővárostól nem messze: