13 lenyűgözően szép kirándulóhely Budapest környékén

Töltődjetek a hétvégi napsütéssel a szabad levegőn! Ehhez ajánlunk tizenhárom csodás kirándulóhelyet Budapesten és környékén.

Lélegzetelállító körpanoráma: Kisoroszi Szigetcsúcs

Ugyan a kisoroszi Szigetcsúcson a nyári fürdőzésnek nincsen párja, az őszi, tavaszi panorámáért is érdemes elhagynunk a fővárost és meg sem állnunk Kisorosziig. A Szigetcsúcsra lejutni legegyszerűbben autóval lehet, amit vagy leparkolhatunk a faluban ingyenesen, vagy a kemping parkolójában napi 2000 forintért, ahonnan még szintén sétálni kell egy keveset a vízig. A partszakasz nagy területet ölel fel, így biztosan találtok majd egy csendes zugot a fák ölelésében, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra, sőt szép, napos időben akár a visegrádi fellegvárig is ellátni.

Fotó: Egy jó kép az utazásról

Tevegelés magyar módra: Pilisborosjenő

A Budapesttől északra fekvő, autóval kevesebb mint fél óra alatt megközelíthető község a Pilis délkeleti lábánál fekszik. A környékbeli hegyekben könnyű, változatos gyalogtúrázásra van lehetőség, melynek csúcspontjai az egri vár másolata (a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjénél) és a Teve-szikla névre keresztelt függőleges sziklaformáció. Az erodálódott dolomittornyok nem mindennapi látványt nyújtanak, a naplemente idején úgy érezhetjük magunkat, mintha egy vadnyugati filmbe csöppentünk volna.

Fotó: Mészáros Ádám

Mesebeli lebegő falu: Bokodi-tó

A Vértes-hegység lábánál fekvő, Oroszlányhoz közeli Bokodi-tó területe a különleges „úszó falujával” a szerelmespárok kedvenc fotóhelyszínévé vált az utóbbi években. Az itt található, cölöpökre épült horgászházak hosszú fapallókból álló stégeken keresztül közelíthetők meg, így a környék elrendezésében, kis túlzással a Francia Polinéziában megbúvó üdülőparadicsomra, Bora Borára emlékeztet. Fontos tudni azonban, hogy az épületek magántulajdonban vannak, így ha erre visz az utatok, ne zavarjátok meg az itt horgászók nyugalmát!

Fotó: Sir Drone A Lot

Ezt a tavat is érdemes felkutatni egy hangulatos kirándulás alkalmával:

Kirándulóhely borimádóknak: Etyek

A fővárostól mindössze 30 kilométerre található Budapest szőlőskertje, a bájos nagyközség, Etyek, ahol egészen új szintre emelik az innovatív borkészítés fogalmát. Az Etyek-budai borvidék a 13. század óta ismert bortermelő terület, amelyet egykor az ősi Pannon-tenger borított. Ennek köszönhető, hogy a talaj mészkőben gazdag. A főváros zajától távol, idilli környezetben találjuk magunkat; a kilátás csodás, a levegő friss, és a macskakővel kikövezett utat szegélyező, hangulatos pincék láttán szinte hihetetlennek tűnik, hogy Budapest csupán kőhajításnyira található innen. A borkóstoláson túl kihagyhatatlan program Kelet-Közép-Európa első filmes látogatóközpontja, a Korda Filmpark. A filmstúdió 15 000 nm-es kültéri díszlete izgalmas barangolásra hívja a filmrajongókat New York utcáira, a középkori Firenzébe, Velencébe vagy akár Rómába.

Fotó: Facebook/Etyeki Piknik

Dzsungelláz: Vácrátóti Botanikus Kert

1961. május 1-jén nyitotta meg kapuit Vácrátóton a helyi botanikus kert, amelynek hazánk leggazdagabb élőnövény-gyűjteményét köszönhetjük. A nyitást követő években rengeteg változás történt a területen, az ezredforduló óta pedig egy nemrégiben kialakított tanösvény mentén, itt-ott kihelyezett informatív ismertetőtáblák segítségével mélyülhetünk el jobban a természetben. Az állandó kiállítások mellett tematikus, vezetett séták keretein belül bemutatják a kultúra, az ökológia és a botanika ötvözött élményét a látogatóknak.

Fotó: Majdán István

A magyar Stonehenge: Pákozd

Tudtad, hogy a fővárostól nem messze, Pákozdon található a magyar Stonehenge? Itt találhatók ugyanis az úgynevezett ingókövek. Ezek a hatalmas gránittömbök, melyek absztrakt alakzatot formálva egyensúlyoznak egymáson; innen kapta a nevét is. Az ingókövek kialakulását számos legenda övezi. Egyes nézetek szerint a pákozdi ingókövek nem természetes képződmények, hanem egy korai civilizáció állította őket, csakúgy, mint Angliában a Stonehenge-et. Egyébként a 300 millió éves, erősen lepusztult Velencei-hegység hazánk egyetlen gránit alapkőzetű hegysége, így az ország földtani értelemben legöregebb tájegysége, amely a földtörténeti ókorban alakult ki. A geológusok szerint ennek a maradványa a képződmény.

Fotó: Terbócs Attila

Kirándulás a romantika fellegvárába: Bory-vár

Bory Jenő építészmérnök és szobrászművész 40 nyáron keresztül, a saját kezével alkotta meg a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben álló Bory-várat, mely napjainkban magánmúzeumként működik. Az épületet joggal nevezhetjük házméretű műalkotásnak, ugyanis a művész nem tervrajzok, hanem a fantáziája alapján dolgozott. A falakon belül jelenleg az egykori tulajdonos által összeállított gazdag festménygyűjtemény, több száz szobor és számtalan régiség tekinthető meg, összesen 30 kisebb-nagyobb helyiség között szétosztva.

Fotó: Tóth Roland

Erdő mélyén: Dera-szurdok

A Pilisszentkereszttől délre található, meredek sziklákkal határolt Dera-szurdok 1 km hosszú. Az itt lévő Dera-folyón apró fahidacskák ívelnek át, melyeken áthaladva igazi mesebeli érzésünk támadhat. Mivel a túra útvonala nem túl hosszú, egy óra alatt bőven felfedezhetjük a szurdokot, de szerencsére a közelben több egyéb túraútvonal is húzódik. Budapestről a Pomázról induló távolsági buszokkal tudunk legpraktikusabban eljutni az erdőig.

Fotó: Petró Róbert Migo

Festői panoráma: Zebegény

A Duna-parti települést az edzettebb túrázóknak ajánljuk, ugyanis az itteni legnépszerűbb túraútvonal picit húzósabb, 11,9 km hosszú. Mindenesetre megéri a fáradtságot, hiszen az út érinti a Remete-barlangot és csodálatos kilátás nyílik a Dunára is. Zebegényhez legkönnyebben a Nyugati pályaudvarról vonattal lehet eljutni, röpke egy óra alatt.

Fotó: Egy jó kép az utazásról

Még több kirándulóhely Budapest könyékén:

Sisi nyomában: Gödöllő

Sisi kedvenc magyar városa ma is gyönyörű. A varázslatos gödöllői Grassalkovich-kastélyt még Mária Terézia uralkodásakor építették, jelenleg múzeumként üzemel. Bár a hozzá tartozó kastélykertet nem igazán nevezhetjük túraterepnek, megéri kijönni ide és egy nagyot sétálni. Gödöllőt az Örs vezér tértől induló gödöllői hévvel lehet a legegyszerűbben megközelíteni.

Fotó: iStock

Spartacus útján: Visegrádi-hegység

Az eredetileg kizárólag vadászoknak kialakított kanyargós Spartacus-ösvényt 2015-ben vehették birtokba a turisták. Az ösvény csodálatos panoráma mellett fut Visegrád felé és a páratlan szépségű Apátkúti-patak völgyéig visz. A viszonylag könnyű túra mellett teljesen átadhatjuk magunkat a természet szépségének, mert itt bőven lesz miben gyönyörködni.

Fotó: Szmandray Marcell

Magaslati levegő: Csóványos

A Börzsönyben található Pest megye legmagasabb pontja, a 938 méter magas Csóványos. 2014-ben újították fel itt a kilátót, ahonnan csodálatos panoráma tárul a szemünk elé; tiszta időben akár a Tátráig is elláthatunk. Érdemes Kismaroson felülni a Királyréti Erdei Vasútra és Királyréttől indítani a csúcstámadást. A Börzsöny helyenként kihívást jelentő emelkedőit gyakorlottabb túrázóknak javasoljuk.

Városi csend: Ördög-orom

Még a városhatáron belül is találunk gyönyörű (és izzasztó) túraútvonalakat. A XII. kerületben található Ördög-orom legnagyobb nevezetessége az Ördög-szószék nevű szikla, melynek belsejében még a második világháború alatt kialakítottak egy járatrendszert, melyet azóta már lezártak. A városból legegyszerűbben az 59-es villamossal juthatunk ki: a Farkasréti temetőnél kell leszállni, majd a zöld háromszög jelzés mentén kell haladni. Néhány méter és magunk mögött hagyhatjuk a zajos Budapestet.

Ha ennyi Budapest-környéki kirándulóhely nem lenne elég, mutatunk még párat: