Különleges tanösvény enged bepillantást az úszólápok világába Budapesttől egy karnyújtásnyira

Egy Budapestről tömegközlekedéssel és autóval is könnyen megközelíthető, igazán különleges és mondhatni nem mindennapi helyszín invitálja a kirándulni vágyókat kikapcsolódásra.

Fotó: Bálint Brigitta

Szigetszentmiklós térségében, a Ráckevei-Dunán, egy tömegközlekedéssel és autóval is könnyen megközelíthető, állat- és növényvilágban gazdag helyszín kecsegtet kikapcsolódással.

Az itt található, összesen 700 hektáron elterülő úszólápot Európa második legnagyobbjaként tartják számon, melyet egy könnyed sétával bejárható, fahidakkal tarkított vadregényes tanösvényen fedezhetünk fel.

Fotó: Bálint Brigitta

Budapestről a Közvágóhídtól induló H6-os HÉV-vel a fél óra alatt elérhető Szigetszentmiklós állomásnál kell leszállni, innen rövid sétával elérhető a régi hajóállomás, onnan pedig a tanösvény északi bejárata.

Mielőtt azonban a nagy fahídon át a tanösvényre lépnénk, érdemes időzni itt egy keveset: a büfé, a játszótér és a piknikezésre alkalmas asztalok és fölénk magasodó fák kiváló lehetőséget nyújtanak a kirándulásra való ráhangolódáshoz.

Fotó: Bálint Brigitta

A különféle fűzfákkal és nyárfákkal szegélyezett sétányon a Duna közelsége mindvégig kézzelfogható, a hídon átkelve pedig ízelítőt kaphatunk ennek a különleges, természetvédelmi területnek a varázsából.

Ide érve az ember például nem is sejtheti, hogy talpa alatt a vízre nőtt nádállomány gyökérzete, az azt behálózó lápnövények gyökerei, valamint a rajtuk megtelepedő mohákból álló, masszív 1,5-2 méter vastag növénytakaró terül el.

Fotó: Bálint Brigitta

Az itt található 700 méter hosszú tanösvény bár könnyen és gyorsan bejárható, érdemes elidőzni itt egy keveset, kiélvezni a természet tapintható közelségét és a romantikus fahidakról gyönyörködni a vízi élővilágban.

A természetvédelmi területen sétálva így nemcsak vadregényes kikapcsolódásban lehet részünk, a susogó nádasoknak, a Duna közelségének hála egy nem mindennapi, természetközeli környezetben töltődhetünk fel.

Fotó: Bálint Brigitta

A 20-30 perc alatt bejárható vízi ösvény igen gazdag állat- és növényvilág otthonául szolgál, izgalmas kikapcsolódással megajándékozva a család apraja-nagyját.

Az itt tett kirándulás alkalmával többféle madárfajt is lehetőség nyílik megfigyelni, de rendre találkozhatunk vízi élőlényekkel, békákkal és siklókkal egyaránt.

Fotó: Bálint Brigitta

Ha elértetek a tanösvény déli végpontjához, de még tartalmasabbá tennétek az ittlétet, a nyári időszakban érdemes csónakot bérelni vagy a hídon átkelve a hangulatos kávézó teraszáról élvezni tovább a hely vendégszeretetét.

Osszátok meg velünk saját készítésű fotóitokat a ,,Magyarország legszebb helyei'' Facebook-csoportunkban, amelyhez ITT tudtok csatlakozni.

Ha a kirándulás egy finom ebéddel vagy vacsorával kötnétek össze: