7 bakancslistás program és kirándulóhely májusra, ahol csodálatos látvány fogad

A csodálatos természet májusban is gondoskodik arról, hogy az év ezen időszakában se maradjunk lélegzetelállító élmények nélkül. Áprilisi cikkünk folytatásaként összegyűjtöttünk nektek 7 programot, melyekért érdemes útnak indulni.

Azáleás-völgy

Az akácosból kialakított zalai völgy sokakat csábít a környékre, hiszen májusban nyílnak a névadó azálea illatos virágai. A sajátos mikroklímájú völgy büszkén viseli a Zala vármegye természeti csodája címet, melynek elnyeréséhez a tavaszi virágok mellett az itt megtalálható ezernyi fenyőfaj és a 24 hektáros zöldterület magával ragadó bája is nagyban hozzájárult. A völgy babakocsival is megközelíthető kacskaringós erdei ösvényei egész évben szabadon látogathatók.

Fotó: Györkő Zsombor

Nem messze találjátok Zala másik gyöngyszemét:

Rododendronvirágzás a Jeli Arborétumban

Hazánk legszebb arborétumaként tartják számon a tavasztól őszig különböző színekben pompázó Jeli Arborétumot, ahol májustól már javában virágzik a rododendron. A természetvédelmi terület építése dr. Ambrózy-Migazzi István gróf nevéhez fűződik, ugyanis ő tűzte ki célul, hogy örökzöldeket telepítsen a hatalmas területre. A csodálatos arborétum különlegessége a gyönyörűen virágzó rododendron, amelyből 300-féle változat illatozik a hatalmas természetvédelmi területen.

Weboldal >>

Fotó: Szekeres Anikó

A varázskerti képgalériás cikkünket itt nézhetitek meg >>

Megnyitotta kapuit az ország legszebb rózsakertje

Az Esterházy-kastély parkjában található a Cziráky Margit-rózsakert, ahol összesen 8000 rózsatő virágzik, ezzel teljesen elkápráztatva az ide érkező látogatókat. A többszáz méter hosszan kígyózó lugasok mentén vajszínűből rózsaszínbe hajló, tűzpiros, mélybordó, sárga, de még narancsszínű rózsákban is gyönyörködhetünk, melyek többsége magyar rózsafajta, kiegészülve német és angol nemesített példányokkal. A kert május 1-jén nyitja meg kapuit a nagyközönség számára, az egyre varázslatosabb látványt nyújtó rózsakert keddtől vasárnapig, 10:00-18:00 között várja látogatóit. Belépőjegy árak: 1500 Ft/fő, diák és nyugdíjas: 1000 Ft/fő.

9431 Fertőd, Joseph Haydn utca 2. | Facebook-oldal

Fotó: Esterházy-kastély Fertőd Facebook

Fedezzétek fel Fertőd mesébe illő helyszíneit >>

Bánáti bazsarózsa-virágzás a Mecsekben

A Baranya vármegyei Zengő hegycsúcsának gerincén májusban egy nem mindennapi látvány fogadja a kirándulókat, ugyanis ekkor bont szirmot a világ legritkább bazsarózsája. A lélegzetelállítóan gyönyörű, rózsaszínű virágokat mindenképpen érdemes felfedezni a csodálatos Mecsekben.

Fotó: György Csabáné Csilla
Osszátok meg velünk a kirándulások során készült fotóitokat a "Magyarország legszebb helyei" Facebook-csoportunkban, amelyhez IDE kattintva tudtok csatlakozni.

Fülemülék éjszakája 2024

A világ legszebb hangú énekesmadaraként is számon tartott fülemülék hazatérnek Afrikából. Ennek okán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében ismételten megrendezésre kerül a Fülemülék éjszakája programsorozat. Április végétől május végéig az ország több helyszínén élvezhetjük az apró madarak koncertjét. Az ingyenes esti programokon regisztráció nélkül vehetnek részt a madárbarátok. A gyűrűzéssel egybekötött rendezvényeken lehetőség nyílik akár közelebbről is megnézni a különleges hangú madarakat.

Weboldal >>

A helyszíneket és időpontokat megtaláljátok cikkünkben:

Nősziromföld Soroksáron

Budapest belvárosától néhány kilométerre várja látogatóit a Soroksári Botanikus Kert. A kert legértékesebb és egyben legsérülékenyebb része a láprétrezervátum, ahol 12 hektáron őrzik ritka és védett növényfajok nagy egyedszámú populációit annak érdekében, hogy minél tovább fennmaradhassanak az utókornak. A virágos láprét április vége és június között a legszebb, ekkor borul virágba a lila nősziromföld. A kertben havonta szerveznek tematikus sétákat, esetenként kiállításokat és börzéket, melyek pontos időpontjait Facebookon találjátok.

1238 Budapest, Túri István út 2. | Weboldal

Fotó: Soroksári Botanikus Kert Facebook

Barangoljátok be Soroksár csodás helyszíneit >>

Kisvasutak napja

1995-től minden évben megrendezik a „Kisvasutak napja” programsorozatot, aminek célja ezen közlekedési mód bemutatása és népszerűsítése. Az önálló, helyi szervezésű rendezvényeken a látogatók megismerhetik az egyes kisvasutakat, térségük szokásait, hagyományait és egy felejthetetlen utazást tehetnek az ez alkalomból közlekedő többféle különvonatokkal.

  • Május 4. Királyréti Állami Erdei Vasút
  • Május 11. Almamelléki Állami Erdei Vasút
  • Május 18. Kaszói Erdei Vasút
  • Május 25. Lillafüredi Állami Erdei Vasút
  • Június 29. Csömödéri Állami Erdei Vasút

Weboldal >>

Lillafüredi Állami Erdei Vasút / Fotó: Wikipédia

Tavaszi élmények sora vár a békés Kis-Balatonnál: