Középkori falu szomszédságában bújik meg a Mátra smaragdzöld tengerszeme

Egy egykori andezitbánya medrében keletkezett az a mára csillogó, kristálytiszta vizű bányató, melyet a köznyelv csak apci tengerszemként ismer.

Fotó: Petró Róbert Migo

A Széleskő-bányató néven is ismert mátrai gyöngyszem, az apci tengerszem a Nagy-Hársas és a Somlyó hegyek ölelésében bújik meg.

A meredeken égbe nyúló, néhol 15-20 méter magas sziklafalak között 1875-től kezdődően majd’ egy évszázadig, egészen pontosan 90 évig folyt itt andezitfejtés.

Fotók: Petró Róbert Migo

A fejtés során létrejövő 10-15 méter mély mederben, a bánya bezárását követően eső- és talajvíz felgyűlésével jött létre a mára igen népszerű kirándulóhely, az apci tengerszem.

A smaragdzöld árnyalatú, kristálytiszta vizű tengerszemet harcsák, kárászok, keszegek és csukák lakják. A tavat megkerülni a tó feletti erdőben futó turistaútvonalon van lehetőség, így messzebbről, különösképp a tó fölé magasodó sziklafalakról letekintve vízbe dőlt fákra és sziklákra is figyelmesek lehetünk.

Fotó: Petró Róbert Migo

Adja magát, hogy a tóban megmártózni éppen ezért szigorúan tilos, hiszen a vízfelszín fák és sziklák mellett itt hagyott bányászati eszközöket is rejt. Bár a látvány magáért beszél, csapadékos és esős időben a turistaútvonalak csúszós kövei miatt is érdemes jóval nagyobb elővigyázatossággal haladni a kijelölt területen.

Fotó: Petró Róbert Migo

Ha pedig úgy döntötök, hogy megpihennétek ebben a varázslatos, nem mindennapi környezetben, a tótól egy karnyújtásnyira lévő tűzrakóhelyek adnak erre kiváló lehetőséget. De ne felejtsétek el felfedezni a szomszédban fekvő Árpád-kori Apc faluját sem!

Ha kedvet kaptatok és felkeresnétek egy újabb, mesésen csillogó tengerszemet: