30+ mesés tavaszi és pünkösdi program a Balaton partján – 2024 május

Májusban elkezd felpezsdülni a Balaton északi és déli partja. Több tucat programot gyűjtöttünk össze nektek, hogy semmiről ne maradjatok le 2024-ben.

Májusi programok a Balaton északi partján

Három Majom Majális // Balatonalmádi (2024. május 1.)

Utcazene és burgerek, ezzel várnak titeket május elsején a Három Majom Bisztrónál.

Facebook-esemény >> 

Homola Majális DJ a szőlőben // Paloznak (2024. május 1-4.)

Töltsetek négy önfeledt napot a szabadban, a Balaton felett. Napsütés, piknik, behűtött borok, frissítő fröccsök, food truck, finom falatok és jó zene vár rátok Paloznakon. Május 4-én mindezt megkoronázva, Cyborg Templar pörgeti majd nektek a lemezeket a dj pult mögött.

Facebook-esemény >> 

Fotó: Homola Pincészet

Palacsintamajális és Grillparádé // Csopak (2024. május 1-5.)

Remek programokkal, családias környezetben, mennyei ízekkel és hűsítő frissítőkkel várnak titeket a Strand Parkolóban. A gyerekeknek lesz játszósarok, kézműves foglalkozások, mini vidámpark. Szerdán, szombaton és vasárnap interaktív gyerekzenekarok fognak fellépni, de kézműves- és piactérrel is várják a látogatókat.

Facebook-esemény >>

Bortriatlon Badacsonyban (2024. május 3-5.)

A résztvevő pincéknél személyesen a gazda tölti poharadba a bort, és természetesen mesél is róla. De nem csak a borokról, hanem a történetükről, a családról, szakmai titkokról, büszkeségeikről is. Egy-egy hétvégén kilenc pincénél összesen tizennyolc féle szürkebarátot, kéknyelűt, rizlinget kóstolhatsz végig a program során.

Facebook-esemény >> 

Egy hangulatos hely felderítése is szuper tavaszi program lehet: 

Holdfénytúra a Badacsonyon (2024. május 3., 25.)

A szakvezetéses túra során megismerkedhetsz a hegy minden titkával, közben macskabaglyok félelmetes hangja töri meg a csillagfényes est csendjét. A Kisfaludy-kilátóból páratlan látvány fogad: a Hold ezüsthidat feszít ki a Balaton víztükrére, másik oldalon pedig a Káli-medence gyöngyfüzér-szerűen fénylő falvai kápráztatnak el.

Facebook-esemény >> 

Bortúra a Csobáncon (2024. május 4.)

A túra során három pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a kóstolt fajtákat, mellé borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat kínál. Az út során szakvezetőnk mutatja be a borvidék történelmét, a Csobánc kialakulását, különlegességeit, legendáit és az itt élő embereket.

Facebook-esemény >> 

Fotó: Tourinform Balaton (Facebook)

Mamma Mia Dance Show // Veszprém Arena (2024. május 4.)

A legnagyobb ABBA slágerek, flitteres ruhák, show elemek és a legizgalmasabb jelenetek elevenülnek meg a színpadon sztárfellépőkkel, valamint Túri Lajos Péter táncművész és koreográfus rendezésében.

Facebook-esemény >> 

Borbarangolás borvacsora (2024. május 4., 11., 25.)

Borvacsora, ahol a kiváló minőségű ételek mellett megkóstolhatjátok a badacsonyi borászok pincéiben őrzött legzamatosabb borokat is.

Facebook-események >>

Keressétek fel ezt a tanösvényt Mindszentkálla felett

Túra a Tóti-hegyen (2024. május 5.)

Az út alkalmával nemcsak a kilátásban gyönyörködhetsz, hanem megismerheted a hegy különleges kialakulását, természeti értékeit és azt is megtudhatod, miben tér el a többi itteni vulkántól.

Facebook-esemény >> 

Gizella Napok // Veszprém (2024. május 6-12.)

A Királynék Városának legnagyobb összművészeti fesztiválja minden év májusában ingyenes zenei, képzőművészeti, színházi, irodalmi és családi programok színes kavalkádjával tölti meg a várnegyed és a belváros utcáit. Az egyhetes fesztiválra a veszprémieken kívül sokan az ország különböző pontjairól érkeznek, hiszen olyan nagy nevek csábítják a látogatókat, mint a Margaret Island, Charlie, a Kiscsillag, a Follow The Flow és a Magna Cum Laude. A május 6. és 12. között tartó rendezvényen családi programokból sem lesz hiány, többek között gyerekzenekarok biztosítják a felhőtlen szórakozást a legkisebbek számára is.

Facebook-esemény >> 

Fotó: Gizella Napok

Varázslatos Japán // Veszprém (2024. május 9.)

Fedezzétek fel a japán ízek és italok gazdag világát a Saiko no Sushi-ban! A vezetett italkóstoló karmestere Vörös Attila. A gasztronómiai utazás fogásainak megálmodója Varga Dániel séf.

Facebook-esemény >> 

Kéknyelű Borpiknik // Badacsony (2024. május 11.)

A Kéknyelű Piknik zenével, gasztroélménnyel, mesterkurzussal és szakmai beszélgetésekkel várja a bor és a Balaton szerelmeseit a Badacsony mellett található Istvándy Ligetbe, Káptalantótiban. 2024. május 11-én, szombaton hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált Kéknyelű Piknik sétáló kóstoló, ahol mindent megtudhattok a kéknyelű szőlőfajtáról, Badacsonyról és a Badacsonyi borvidékről. A különböző pincészetek borkóstolói mellett a mediterrán-arab konyha ízeit is megkóstolhatjátok, illetve egy különleges kéknyelű-csokoládébonbon is vár titeket.

További infók >> 

Fotó: Istvády Borbirtok

Királynék, kisasszonyok és kancellárok nyomában // Veszprém (2024. május 11.)

Május 11-én 10:30-tól ingyenes vezetett séta keretében barangolhatjátok be Veszprémet. Ezen a májusi napon megelevenedik a királynék városa és az ország legrégebbi püspöksége székhelyének ezeréves múltja. A 2,5 órát felölelő séta a veszprémvölgyi Jezsuita templomtól indul, majd a Kolostorok és Kertek útvonalán egészen az Óváros térig kalauzolja az érdeklődőket. A sétára előzetesen regisztrálni az info@veszpreminfo.hu e-mail címen tudtok.

Facebook-esemény >> 

Fotó: Visit Veszprém (Facebook)

Balatonfüred Concourse d’Elegance (2023. május 11-12.)

Ismét eltelt egy év és a klasszikus autók kedvelői izgatottan várják a gyönyörű tó partján a Balatonfüred Concours d’Elegance rendezvényt, amelynek mottója: szép és különleges autók ünnepe, szép és különleges helyszínen.

Facebook-esemény >> 

GyereKert // Veszprém (2024. május 11., 12., 19., 26.)

Veszprém legnagyobb ingyenes családi fesztiválja 2024-ben is szabadtéri koncertekkel, játszóházakkal, színházi programokkal és sok-sok meglepetéssel vár titeket a Színházkert ligetében május 11-12-én, 19-én és 26-án.

Facebook-esemény >> 

Kiránduljatok egyet a Szent György-hegyen: 

Bortúra a Badacsonyban (2024. május 11., 25.)

A túra során három pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a kóstolt fajtákat, mellé borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat kínál. Az út során szakvezető mutatja be a borvidék történelmét, Badacsony kialakulását, különlegességeit, legendáit és az itt élő embereket.

Facebook-események >> 

Egrytől Szegedyig: vezetett séta a reformkori Badacsonyban (2024. május 12.)

Megelevenedik a reformkori Badacsony ezen a múltidéző sétán május 12-én 10 órától. A Tourinform Badacsony kényelmes és könnyű vezetett sétája a mólótól a Rózsakőig kalauzolja majd a résztvevőket, akik időzhetnek egy keveset az Egry József Emlékmúzeum és a Szegedy Róza-ház előtt is. A 3 órát felölelő sétán természetesen Badacsony nevezetes alakjain, kultúrtörténetén túl érdekességekre és titkokra is fény derül.

Facebook-esemény >> 

Fotó: Tourinform Badacsony (Facebook)

Kepes András előadása Veszprémben / Két macska voltam (2024. május 16.)

Kepes András ezúttal dolgozószobája műhelytitkait osztja meg. Arról mesél, hogy sok évtizednyi televíziózás után miért döntött a szépirodalom mellett, illetve hogyan születtek könyvei, köztük legújabb regénye: a Két macska voltam.

Facebook-esemény >> 

Hungarikum- és kézműves vásár Balatongyörökön (2024. május 18.)

A balatongyöröki „Becehegyért és Paphegyért” Természet-Környezetvédő és Kulturális Egyesület 2024. május 18-án szombaton 10 órától 17 óráig Hungarikum- és kézműves vásárt szervez, amelyen elsősorban az agrár- és élelmiszergazdaság, valamint a turizmus, vendéglátás értékeit ismerhetitek meg.

Facebook-esemény >> 

Folk Utcazene Fesztivál // Balatonalmádi (2024. május 18-20.)

A Folk Utcazene Fesztivál három napon át megtölti Balatonalmádi utcáit néptánccal és népzenével. A gyerekeket hagyományőrző programokkal is várják.

Facebook-esemény >> 

Vibe terasz // Sipos Borház, Badacsonyörs (2024. május 19.)

A Vibe csapata most először lép fel a Balatonon, a Sipos Borház teraszán. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Facebook-esemény >> 

Új helyek a Balatonnál: 

Pannon egyetem, ahogy még nem láttad // Veszprém (2024. május 23.)

Szerviz alagút, kazánház, légópince, laborok, optikai válogató. A kétórás időutazáson térben és időben párhuzamosan haladhattok az egyetem épületei között az alapítástól az ’56-os forradalom eseményein keresztül napjainkig. Mindeközben szó esik diákcsínyekről, elvtársakról, kartársakról, az egyetem életének fordulópontjairól és a legújabb kutatásokról.

Facebook-esemény >> 

Veszprémi Honvédelmi Nap (2024. május 25.)

Katonai hagyományőrzőkkel, veterán katonai járművekkel, második világháborús ágyú és aknavető bemutatóval, díszlövésekkel, fegyversimogatóval, Mi-24D harcihelikopterrel, valamint a Magyar Honvédség bemutatóival várnak titeket.

Facebook-esemény >> 

Fürdőtörténeti séták Hévízen (egész hónapban)

Májusban érdemes lesz Hévíz felé venni az irányt csütörtökönként, a testi-lelki felfrissülésért éppúgy, mint az izgalmas fürdőtörténeti sétákért. Az egykor mocsaras vidék felvirágzása 1795-ben kezdődött, I. gróf Festetics Györgynek hála ekkor épült először fürdőház a tavon. A sétán bepillanthattok az első fürdő kulisszatitkaiba, de a gyógyvíz jótékony hatásainak romantikus történeteiből, legendáiból és valós eseményeiből sem lesz hiány.

Facebook-esemény >> 

Fotó: Hévízi túrák (Facebook)

Májusi balatoni programok a déli parton

Jakupcsek Gabriella – A napos B oldal előadása Siófokon + közönségtalálkozó (2024. május 3.)

Jakupcsek Gabriella megmutatja: igenis lehet teljes és tartalmas életet élni ötven-, hatvan-, hetvenévesen is, sőt.

Facebook-esemény >> 

Pünkösdi Szezonnyitó Siófokon (2024. május 17-20.)

Színes, családi programokkal, neves koncertfellépőkkel a Plázs megújult színpadán, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral, valamint számtalan szabadidős lehetőséggel készül Siófok az ünnepi hétvégén.

Facebook-esemény >> 

Fotó: Siófok Guide

Fonyód – a Balaton mindenkié (2024. május 18.)

A „Balaton mindenkié” sorozat legfrissebb része, a fonyódi körséta, több népszerű helyszínt is érint, mint a frissen felújított Walkó-kilátó, a Szaplonczay sétány, a Sipos-hegyi kilátó, és a település leghosszabb mólója, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Badacsonyra és a környező tanúhegyekre. A séta során a fonyódi villák a múltba repítenek, itt hírességek, politikusok és művészek, köztük Huszka Jenő zeneszerző és Szinyei Merse Pál festőművész is megfordultak. A túra végén lehetőség nyílik egy hajóútra Badacsonyba.

Facebook-esemény >> 

X. Tour de Balaton // Siófok (május 25.)

2024. május 25-én immár tizedik alkalommal várja résztvevőit Magyarország legnagyobb kerékpáros eseménye, a Tour de Balaton. Egyedi finisher éremmel, frissítőpontokkal, jelölt útvonallal, egészségügyi és műszaki segítséggel. Csapatban szeretsz tekerni, vagy egyéni tempóban haladnál? Itt mindkettőre van lehetőség.

Facebook-esemény >> 

Be Massive Horizon Party x Gömbkilátó // Balatonboglár (2024. május 25.)

A vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán, 165 méteres magasságban áll Balatonboglár város talán legismertebb jelképe, látványossága a Gömbkilátó. Itt rendezik meg az év legnagyobb Horizon buliját.

Facebook-esemény >> 

Fotó: Be Massive Horizon

Élményfestés // Siófok (2024. május 26.)

Siófokon az Art Kuckóban festhettek akrillal, feszített vászonra. A programon való részvétel semmilyen előképzettséget nem igényel.

Facebook-esemény >> 

ZamJam // Zamárdi (2024. május 31. – július 2.)

A ZamJam május 31-től június 2-ig, három napon át, Zamárdi több helyszínén hív kikapcsolódásra zenével, képzőművészettel, gasztronómiával, gyerekprogramokkal és irodalommal immár harmadik alkalommal. Az ingyenes rendezvény repertoárban garantáltan mindenki talál kedvére való programot, a nagyszínpadon a Hot Jazz Band és Charlie is fellép, az Irodalmi Teraszon többek között Koltai Róberttel lesz egy érdekes beszélgetés, ezek mellett pedig több koncert és sportversenyek várják az érdeklődőket. Vasárnap délelőtt a kézműves és termelői termékeket árusító Patkó Piacot is bejárhatjátok.

Részletes program >>