7 filmes kirándulóhely Budapest közelében, amit minden filmrajongónak látnia kell

Magyar és külföldi forgatócsoportok lábnyomait követve olyan hazai kirándulóhelyeket ajánlunk, amelyeket a filmvászonról már ismerhettek. Közös bennük, hogy nincsenek messze a fővárostól, és olyan kincseket tartogatnak, amelyekre biztosan nem számítotok.

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

A vácrátóti botanikus kertben több magyar játékfilmet forgattak, köztük van például az 1969-es Pál utcai fiúk. Ahogyan Budapest a filmesek elképzelése szerint volt már Párizs és Berlin, úgy a kertben lévő híd és sziget a pesti Füvészkert hasonmásaként tűnt fel a képkockákon. A Halálos tavasz és az Abigél egyes jelenetei szintén ehhez a helyszínhez köthetők; utóbbiban feltűnik egy vaskapu, amely ma is látható a kertben. Csak a csodatévő korsós nő szobrát keresnétek hiába, mert az egy budapesti bérház udvarán áll. A botanikus kertben tett kirándulás persze ettől függetlenül is emlékezetes program lesz. Részt vehettek önálló vagy vezetett, izgalmas ismeretekkel tarkított élménysétákon.

2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.

Fotó: Majdan István

Egri vár másolata, Pilisborosjenő

Az Egri csillagok (1960) című filmet valójában nem az egri várnál forgatták, hanem onnan nagyjából 130 kilométerre, a Pilis legszebb hegycsúcsának (Nagy-Kevély) lábánál, a pest megyei Pilisborosjenőn. A forgatás miatt a település határában megépítették a vár másolatát, és a kirándulók nagy örömére a filmes munkálatok lezárulását követően nem bontották le. Előszeretettel látogatják a piknikezők, és a Kevélyhegyi tanösvény miatt szívesen járnak erre a túrázók is. Errefelé húzódik az Országos Kéktúra útvonala, és nem messze található a Teve-szikla, illetve a Mackó-barlang. Visszatérve a forgatásokra, a festői környezetben fekvő álvárromnál rögzítettek jeleneteket a Magyar vándor, a Rab ember fiai és az Angyalbőrben című filmek csapatai is.

2097 Pilisborosjenő

Fotó: Hatvani Anikó

Pilisszentlélek

Aki képben van az utóbbi évek magyar sikersorozataival kapcsolatban, annak valószínűleg többet mond Pajkaszeg neve, mint Pilisszentléleké, pedig előbbi csupán egy kitalált település. Pilisszentlélek azonban létezik: Esztergom része, a Pilis övezte festői völgyben fekszik, és A mi kis falunk című, népszerű sorozat forgatási helyszíne. A vicces, jellemzően életszagú történések a falusi hétköznapokat mutatják be, és az elsőszámú találkozóhely (mi más, mint) Teca kocsmája, egy, a valóságban is létező ivó. A filmturizmuson túl Pilisszentlélek meglátogatása mellett szól az az érv is, hogy ottjártatokkor meglátogathatjátok a pálos kolostor romjait és a szlovák tájházat, továbbá egy kellemes túrázásért célba vehetitek a közeli Legény- és Leány-barlangot.

2508 Esztergom, Hunyadi János utca 54.

Fotó: Györkő Zsombor

Szelim-barlang, Tatabánya

A Gerecse-hegységben található Szelim-barlang népszerű forgatási helyszín a külföldi filmesek körében. 2005-ben a Jeremy Irons főszereplésével készült, Eragon című fantasy, 2018-ban az 1600-as években játszódó Jamestown című sorozat jeleneteit rögzítették itt. Előbbi hatalmas káoszt hagyott maga után: a 40 ezer éves barlang környékét forgatási hulladék lepte el, míg falait egy szénpor-alapanyagú festékkel vonták be, és anélkül távoztak, hogy eltávolították volna. A szennyeződéstől végül nehezen, de sikerült megszabadítani a sokak által látogatott barlangot. 1982 óta fokozottan védett, tájképi jellege mellett egyaránt jelentős régészeti és őslénytani értéke. Fedezzétek fel a környékét, válasszatok a Kő-hegyen található turistautak közül!

2800 Tatabánya

Fotó: Györkő Zsombor

Garancsi-tó, Tinnye

A gyönyörű Budai-hegyekben található Tinnye egy kultikus magyar vígjáték, az Üvegtigris forgatása okán lett filmes kirándulóhely. A trilógia híres büfékocsija, avagy a Rudolf Péter által megformált Lali birodalma, a sűrű nádas által övezett Garancsi-tónál áll, ezért a hely a filmturisták kedvelt zarándokhelyévé vált. A büfé afféle jelkép lett, és nem csupán díszletként áll ott, hiszen a mai napig üzemel. De más miatt is érdemes ellátogatni ide: a 2000-es években tanösvényt és pihenőhelyeket alakítottak ki a feltételezések szerint a középkorban, mesterségesen létrehozott halastó körül, ami gazdag élővilága és idilli békéje révén vonzó úti cél a fővárosból kiszabadulni vágyók számára.

2086 Tinnye, Garancsi-tó

Fotó: Györkő Zsombor

Alcsúti Arborétum

Az Alcsúti Arborétum Magyarország legeredetibb angolparkja. 1820-ban telepítette József nádor, az első Habsburg, aki letelepedett és birtokot szerzett hazánkban. A park területe több mint 40 hektár, és arborétuma növényritkaságok sorával büszkélkedik. A különleges növények mellett annak köszönheti hírét, hogy itt lelhető fel az ország legnagyobb egybefüggő hóvirágmezője. Mint filmhelyszín, szerephez jutott különleges hangulatú, neoromán stílusú kápolnája, amelyet a Borgiák című kanadai-ír-magyar sorozat készítőin kívül a Sir Anthony Hopkins főszereplésével készült A rítus stábja is használt. (A filmben egy ördögűzés alkalmával Hopkins magyar szavakat mond.) Idén is zajlottak már filmforgatások az arborétumban, vajon legközelebb hol tűnik fel?

8087 Alcsútdoboz, Kastély 2.

Fotó: Zsirka Richárd

Csíki-hegyek

Nem nehéz megérteni, miért volt egykor a hazai filmgyártás kedvelt szabadtéri forgatási helyszíne a Szekrényes-hegy, a Ló-hegy, a Huszonnégyökrös-hegy és a Farkas-hegy vadregényes vidéke. A kiváló természeti adottságokat kihasználva a budaörsi kopárokon forgatott 1965-ben A kőszívű ember fiai stábja, és ugyanebben az évben vették fel A tizedes mega a többiek című kultikus filmet, amelyben feltűnik az egykori MÁV pihenőház (ma már csak a boltíves homlokzat maradványa áll). A vitorlázás szempontjából a környék valaha jelentős szerepet töltött be, 1952-ig ott működött a farkashegyi vitorlázó repülőtér. A völgy túloldalán ma is látható az egykori hangárok helye. A túrázók számára ideális célpont, mivel a völgyet sárga jelzésű turistaút szeli át.

Fotó: Egy jó kép az utazásról