50+ kihagyhatatlan tavaszi program a Balatonnál 2020-ban

A jó idő közeledtével sorra nyitnak a teraszok a Balatonon, a tó partján megjelennek a futók, de nagyszerű színházi előadások, koncertek és tematikus húsvéti rendezvények is várnak ránk errefelé a következő 3 hónapban. Íme a balatoni progamok legjava 2020-ban! 

Nézd meg mi vár rád a Balatonon 2020 augusztusában:

 

III. márciusi gasztro mustra és kézműves vásár (március 13-15., Siófok) 

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a márciusi gasztro mustra és kézműves vásár Siófokon a hajóállomáson.
Az elmúlt évekhez hasonlóan családias kikapcsolódásra számíthatnak a kilátogató vendégek. A széles gasztronómiai kínálat mellett számos kézműves kézműves stand és gyermekfoglalkozás is színesíti a rendezvényt.

Szaunafesztivál (március 13-15., Zalakaros)

Március 13. és 15. között nagyszabású szaunafesztivál lesz Zalakaroson. SzaunaSzeánszok®, bőrfeszesítő fürdőrituálék, kényeztető masszázsok, meditatív hangfürdők, szaunashop, illóolaj- és füstölőworkshop is készül, így a kikapcsolódás garantált! A programon való részvétel feltétele az adott napra érvényes fürdőbelépőjegy megváltása.

Dj a Szőlőben – Balatoni Burger Forradalom vol.2. (március 14., Paloznak)

Balatoni BBQ Burger Forradalommal köszönti a tavaszt a Homola Pincészet. Érkeznek a 2019-es 100% borok: lehet újra koccintani a 100% Rizlinggel és a 100% Szürkével; előkerülnek a napágyak, a lemezjátszónál pedig 14 órától  22:00-ig a WINYL – Wine & Vinyl áll majd. A finomságokról a Gastro-Hack csapata gondoskodik.

 

Borbarangolás Borvacsorák (március 14., 21., 28. & április 4., 18., 25. & május 2., 16., 23., Badacsony)

A Badacsonyi Borvidék pincészetei és vendéglátóhelyei tavasszal szombat esténként különleges borvacsorát tartanak. Ha egy kis lazításra vágyunk, jó borokat és ételeket kóstolnánk egy szép pincében vagy egy hangulatos étteremben, akkor a Borbarangolás során ennél még többet is kapunk: megismerkedhetünk a borok készítőjével és családjával, helyi termékeket kóstolhatunk, a gazda vezetésével bejárhatjuk a pincét, a vacsora közben pedig kellemes dallamok várnak ránk.

Forradalmi Hajózás Balatonlellén (március 15., Balatonlelle) 

Ki ne élvezné a hajózást a Balaton nyílt vízén? Hallgatni a víz csobbanását, és csodálni a kora tavaszi Balaton szépségét. Március 15-én 15:00 órától a lellei BL YachtClub kikötőjéből induló fűtött hajójáraton, a Luszin minderre lehetőség lesz. A program ára egy pohár italt is magában foglal.

BalatoniKÖR Gasztro Piknik – Köveskál (március 21., Köveskál) 

A BalatoniKÖR Gasztro Piknik Sorozat ezúttal a Gasztrofaluba, Köveskálra látogat. A szervezet a régió gasztronómiájának minőségi megújulásáért leginkább elkötelezett vendéglátósok összefogásaként jött létre. Tagjaik között – akik mind az egész éves Balatonért dolgoznak – van helyi étterem, cukrászda, pálinkafőző, borbár, és több borászat is. Az egyesület fő mozgatórugója az összefogásban, közös gondolkodásban rejlik. Minőség – Hitelesség – Egész éves nyitvatartás – ez a Balatoni KÖR tagjainak három legfőbb üzenete.

Krausz Gábor vacsoraest (március 21., Hévíz)

Márciusban sem maradhat ki egy különleges gasztroest a hévízi Brix-ben! Ez alkalommal a „Séfek séfe” sztárszakácsa, Krausz Gábor vezetésével vehetünk részt egy 4 fogásos élményvacsorán.

VI. Knauf Tihanyi Félmaraton╱3K╱7K╱11K╱21K╱páros╱tri (március 21., Tihany) 

A csillagászati tavasz első napján végre elstartol a VI. Knauf Tihanyi Félmaraton. A szervezők többféle hosszúságú távval várják a sportolni vágyókat, sőt gyermekfutamok is megrendezésre kerülnek. Az esemény tagja az Ötpróba sorozatnak, mely során pontok gyűjthetők és válthatók értékes nyereményekre. Helyszín: Dorko Tihany Beach.

Medvehagyma hétvége – 2020 (március 21-22. és 28-29., Eplény) 

Szereted a medvehagymát? Szeretnéd összekapcsolni a kellemest a hasznossal? Akkor libegőzz a medvehagyma hétvégéken az eplényi Kaland Hegyen és szedj medvehagymát a hegytetőn! Bónuszként pedig látogass el az Ámos-hegyi kilátóba, nézd meg a csodálatos panorámát és nézz le a Magas-Bakonyra és a Balatonra ha tiszta az idő!

Víz-napi Balcsi party (március 22., Balatongyörök)

Tudtad, hogy a világon csak minden negyedik ember jut tiszta vízhez? A víz világnapja alkalmából 2020. március 22-én, vasárnap 14 órától a strand bejárat mellett kerül megrendezésre Balatongyörök idei első szabadtéri rendezvénye, a Víz-napi Balcsi party, ahol sok érdekességet megtudhatsz a vízről. A Balaton megkoszorúzása mellett izgalmas programok: vízzel kapcsolatos vetélkedők, vizes játékok és kvízjátékok várják a gyermekeket és szüleiket!

Ady/Petőfi (március 25., Veszprém) 

Március 25-én ingyenes színházi előadás vár Veszprémben, Scherer Péter rendezésében. A két költőt a darabban Katona László és Kovács Krisztián formálja meg. Az előadás után beszélgetésre lesz lehetőség a színészekkel és Szálinger Balázs József Attila-díjas kortárs költővel. A Nézőművészeti Kft és a Manna Kulturális Egyesület közös előadása egy rendhagyó irodalom óra keretein belül szeretné megszólítani a közönséget.

FuTÓK a TÓnál 3 (március 26-29., Zamárdi)

4 nap futás, 4 nap tudás, avagy zamárdi futótábor az iRUNmore SE szervezésében. Intenzív és változatos programokkal, aktív kikapcsolódással, jó társasággal, tapasztalt futókkal, bulival, közös wellnessel, érdekes előadókkal és előadásokkal várnak minden érdeklődőt a szervezők, mert céljuk, hogy mindenki olyan ismeretekkel térjen haza, melyeket az egyéni edzéseken, felkészüléseken kiválóan hasznosíthat majd.

Ember a falvédőről – L’art pour l’art Társulat @Balatonszárszó (március 27., Balatonszárszó)

A L’art pour l’art Társulat legújabb önálló színházi estje március végén a Balatonra látogat. A szárszói József Attila Művelődési Házban találkozhatunk Boborjánnal, Naftalin Ernővel és a Besenyő család sem marad majd ki a 110 perces komédiából. Jegyvásárlásért kattints IDE!

Színházi világnap kamara előadás a színpadon (március 27., Siófok)

Kautzky Armand és Hűvösvölgyi Ildikó estjén Ady Endre, Reményik Sándor, Weöres Sándor, Wass Albert és Romhányi József költeményei mellett olyan népszerű dallamok is felcsendülnek, mint a Meseautó vagy a Macskák című musical, vagy a Charlie nénje zenés játékának részletei.

Kepes András – Csillagok nyomában // Hableány @Badacsony (március 28., Badacsonytomaj)

Kepes András az első volt, aki a Magyar Televízió képernyőjén, a nyolcvanas években sztárinterjúkat készített Cannes-ban, Berlinben, Tokióban, Hollywoodban, New Yorkban, Latin-Amerikában és a Nobel-díj átadásokon. Pénz és összeköttetések híján akkoriban ez még sok furfangot követelt. Mikrofonja előtt megszólaltak világhírű színészek, a filmtörténet jelentős rendezői, filmesei valamint Nobel-díjas írók, de eljutott a Dalai láma udvarába és Amazónia őserdejébe is. Kepes kalandos útjairól, a sztárok becserkészéséről, a színfalak mögötti világról mesél badacsonytomaji műsorában.

Bortúra a csopaki borvidéken (március 28., Tagyon Birtok)

A borkóstolás és a túrázás tökéletes egyvelegét találjuk meg március 28-án a Tagyon hegyen. A természetben együtt töltött túranapot a szívélyes vendéglátás koronázza meg a Balaton legszebb borteraszán, a kék turistajelzés mellett található Tagyon Birtokon. A közel 4 hektáros területen ráadásul nem csak szőlőtőkéket találni: a birtokon dió, alma, cseresznye, meggy, barack, szilva, mandula fák is élnek, valamint rögtön a pince előtt kialakítottak egy 600nm-es konyhakertet is.

Bakony 50/30/25/10 (március 28., Balatonalmádi)

Március utolsó hétvégéjén lehetőség lesz meghódítani egy verseny keretében a Bakonyt, méghozzá többféle hosszúságú távon. A résztvevőket 50, 30, 25 vagy 10 kilométeres pálya várja, mely emelkedőkben sem szűkölködik. A nevezéshez sportorvosi engedély nem kell, de a túrákon mindenki saját felelősségére indul.

A Föld órája a Zalakarosi Fürdőben (március 28., Zalakaros) 

2020. március 28-án helyi idő szerint 20:30-kor világszerte sötétségbe borulnak a nagyvárosok és a kis települések. Az idei Föld Órájához Zalakaros is csatlakozott, így 20:30-tól 21:30-ig lekapcsolják a Zalakarosi Fürdő fényeit! Az üzemeltetők minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a helyszínre.

Spartan Race 2020 – Magyar Honvédség Akadályfutó Csapatbajnokság (április 4., Veszprém) 

Európában először rendezik meg a Magyar Honvédség együttműködésével a SPARTAN Sprint és Super Honor Race bajnokságot. Az eseményen a „Magyar Honvédség Akadályfutó Csapatbajnoksága” címen külön versenyt is indítanak az egyenruhásoknak. A verseny helyszíne a Veszprém-Jutaspusztán található Újmajor tábor. Találkozzunk a szurkolói zónában!

Be Massive Horizon x Open Air Party x Metha set x Tihany x Echo (április 4., Tihany)

2020 tavaszán egy DJ-szett erejéig már gyönyörködhetünk a balatoni táj szépségében, a Be Massive Horizon sorozat ugyanis április 4-én Tihanyba költözik. Az ország egyik legszebb fekvésű települése bővelkedik a természeti adottságokban, de jól ismert az apátságáról és az ún. Visszhang-dombról is. Az eseményre csak limitált számú jegy elérhető, ezért siess, nehogy lemaradj a buliról!

Pezseg a Balaton! Tavaszi Borparádé és Gasztroparty (április 4., Vonyarcvashegy) 

Április 4-én, szombaton már 3. alkalommal vár bennünket Vonyarcvashegy 8 pincészete, illetve a zalai éttermek és termelők részvételével zajló hangulatos koncertekkel színesített gasztroparty. Az ingyenesen látogatható rendezvényen fellép a Babos-Piller Jazz Duó és a Vagabond Trió is.

Gasztrohegy/14. • Füstölgés (április 4-5., Badacsony)

Az októbertől áprilisig zajló gasztronómiai rendezvénysorozat április 4-én és 5-én a füstös ételeket állítja középpontba. A szervezők szenet hevítenek, kipakolnak a teraszokra és hagyják, hogy a jótékony füst átjárja a halas, húsos és zöldséges fogásokat. Ahogyan azt már megszokhattuk, természetesen ezúttal is a legjobb minőségű vulkanikus borokat fogyaszthatjuk az ételsor kísérőjeként.

Grassalkovich Vonósnégyes (április 8., Keszthely)

A Filharmónia Magyarország keszthelyi felnőtt bérlete a 2019-2020-as évadban négy koncerttel örvendezteti meg a közönséget novembertől áprilisig. A Filharmónia bérlet évadzáró hangversenyén a Grassalkovich Vonósnégyest hallhatja a nagyérdemű.

Tulipánszüret Kőröshegyen Hivatalos//Official event (április 9-13., Kőröshegy)

2020-ban újra lesz Kőröshegyen tulipánszüret! Az április 9-től 13-ig tartó eseményen bárki összegyűjtheti a húsvéti asztalt díszítő virágokat, miközben egy igazi tavaszi kiránduláson vehet részt. A szervezők a szüretre készülve összesen 176 ezer tulipánt ültettek el, az ötnapos programra pedig négylábú kedvenceinket is várják.

Bohemian Betyars -Veszprém- Expresszó 04.10./vendég: Deep Glaze (április 10., Veszprém) 

Április 10-én a 2009 óta működő Bohemian Betyars lép fel a veszprémi Expresszóban. Ha te is szeretnéd megtapasztalni az életigenlő, speed-folk-freak-punkos dallamokat, és végigtáncolni az estét, ott a helyed a koncerten! Vendégzenekarként a Deep Glaze csapatával is találkozhatsz.

Húsvéti Libegőzés – 2020 (április 10-13., Eplény)

Mozdulj ki az egész családdal a húsvéti hosszú hétvégén, libegőzz fel az Ámos-hegy tetejére az Eplényi Libegővel, és keress csokitojást a gyerekekkel az Ámos-hegyi kilátónál! Ráadásként menj végig a Mezítlábas Ösvényen, nézd meg a csodálatos panorámát a kilátóból a Magas-Bakonyra és tiszta időben a Balatonra is! További programként lesz kézműves vásár, lufibohóc, ugrálóvár, mászófal, trambulin, természetesen mind díjmentesen!

Művészbejáró Balatonalmádi (április 11., Balatonalmádi)

Az április 11-i KreaTúra a Vasút-ART-járóban indul a sínek alatti galéria ötletgazdája, Fábián László kíséretében. Utána Tomay Katalin iparművész műtermében ismerkedhetünk a kerámiakészítés, vagyis a korongozás, öntés, felrakás fogásaival, miközben izgalmas díszítési technikákat is elleshetünk. Végül sétánkat macaron kóstolóval zárjuk Streit Krisztina Cukrászműhelyében, ahol ehető műalkotások születnek.

13. Balatonfüredi Tuning Találkozó (április 11., Balatonfüred) 

Április 11-én a kocsik szerelmeseit várja Balatonfüreden a 13. Tuning Találkozó. A Kisfaludy Strand parkolójában autószépségverseny és tombola kerül megszervezésre, melyet garantáltan a legjobb társaságban élvezhetünk!

Húsvéti irodalmi geocaching szombaton és vasárnap (április 11-12., Kővágóörs) 

Szombaton és vasárnap is izgalmas útvonalakon kereshetünk irodalmi részleteket, hogy végül egy kedves helyen összeolvassuk őket, egy termoszból kortyolt borostea kíséretében. Közben a túra vezetője, Balogh Tomi földtani és urbánus történeteket mesél. Találkozás és indulás mindkét nap délelőtt 10 órakor.

Húsvéti programok – április 12. (április 12., Keszthely)

Április 12-én számos ünnepi balatoni program várja az érdeklődőket a keszthelyi múzeumokban. A Népviseletes Babamúzeumban a földszinttől a padlásig festett tojásokat kereshetünk, a Játékmúzeumban számos meglepetést nyerhetünk a szerencsekeréken, míg a Nosztalgia Múzeumban a „Szódásüvegtől a kölniig” című kiállítás látható.

III. Kishegyi Kortyok és Falatok (április 18., Balatonlelle)

A Hegyszépítő Társaság Balatonlelle szervezésében a Kishegyen működő borászatok és éttermek egymással karöltve várják vendégeiket április 18-án. A program rendezői továbbá gyalog- és kerékpártúrákkal, kézműves vásárral, zenével, tánccal és sok meglepetéssel is készülnek.

Randi Hétvége a Kaland Hegyen (április 18-19., Eplény)

Randizz április 18-19-én az eplényi Kaland Hegyen: libegőzz fel pároddal a tetőre, a Panorámabárban pedig vegyétek át a benneteket váró szívecskés mézeskalácsot! Lehetőségetek lesz továbbá szerelemlakatot gravírozni, és az elkészült műveket kitenni a Kaland Hegy Logóra a hegytetőn.

Helikoni Ünnepségek 2020 (április 23-25., Keszthely)

Az április 23-25. között megrendezésre kerülő, kétszáz éves múlttal rendelkező tehetségkutató fesztiválon 2020-ban is a dunántúli középiskolás korosztály legjobbjai versengenek majd húsz művészeti kategóriában a város főterén. A rendezvény valamennyi programja díjmentesen látogatható!

Agárkosbor túra (április 25., Badacsony)

Április 25-én botanikai ismerkedő túrán vehetünk részt a Badacsony Céh szervezésében, melynek során láthatjuk a Badacsony egyetlen orchidea faját, az agárkosbort, mely a kosborfélék vagy orchideafélék családjába tartozó védett növényfaj. A túrára benevezők feladata, hogy ezt az egyedülálló lilás virágú növényt megtalálják.

XXI. Balatonkör (április 25-26., Zamárdi)

Április 25-26-án lesz idén a várva várt XXI. Balatonkör, melynek keretében akár a 282 km-es nagytávot is lefuthatod, de ha csupán egy szuper családi kikapcsolódást keresel, rendelkezésétekre áll a 25 km-es futam is. A szokásokhoz híven a rajt és a cél Zamárdiban található.

BalatonBor Premier a Hableányban (április 25., Badacsonytomaj)

Immáron hagyományosan, minden év tavaszán debütál a BalatonBor legújabb évjárata: ezúttal április 25-én lehet először megkóstolni a 2019-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket Badacsonyban a Hableányban. Az előrejelzések alapján 2020-ban 30 termelő közel százezer palack BalatonBora fog forgalomba kerülni.

Csillagvári Huszárvágta (május 1., Balatonszentgyörgy)

Május 1-jén ismét ingyenes futóverseny vár ránk a Csillagvárban. Rajtszámért reggel 8 órától lehet sorba állni a várudvarban. Az 1 km-es táv résztvevői fél 10-től futhatnak, míg a 3 és a 10 km-es versenyek indulóit 9:50-re várják.

Várkapunyitó (május 1-2., Szigliget)

Május 1-jén ünnepélyesen is megnyitják a rekonstrukciós munkák miatt egy ideig zárva tartott „Balaton Várát”. A Szigligeti-vár szezonnyitó eseménye minden korosztály számára tartogat különleges programot: zenés előadások, bábjátékok, apródavatás várja a gyerekeket, de a felnőttek számára is remek kikapcsolódást ígérnek. A rendezvényre hagyományőrző csoportokat, néptánc együtteseket, régi zenei együtteseket és vásári komédiásokat is hívnak.

Majális hétvége (május 1-2., Zalakaros) 

Májusfa állítással, hagyományos kulturális programokkal, illetve majális bállal készül vendégeinek Zalakaros az ünnepi hosszú hétvégén. A rendezvény ideje alatt a Gyógyfürdő téren kirakodóvásár és borházak is várják a vendégeket.

XIV. Tapolca Tavasz fesztivál (május 1-3., Tapolca) 

A festői szépségű, mediterrán hangulatú Malom-tó partja ad otthont a Tapolca Tavasz Fesztiválnak. Igényes színpadi programok minden korosztálynak, kézműves vásár, hagyományos ételek, és a balatoni régió borai egy helyen, két és fél napon át.

Tihanyi gyermekhangok (május 11., Tihany)

Május 11-én a Bicske és környéke (Alcsútdoboz, Mány, Vértesboglár) településeinek általános iskolás énekkaraiból alakult PANNONIADA Gyermekkórus látogat el a tihanyi  Bencés apátságba egy nagyszerű tavaszi koncert erejéig.

Balatonfüred Concours d’Elegance 2020 (május 8., Balatonfüred)

2020 májusában a legszebb oldtimerek ismét összegyűlnek a Tagore-sétányon. A nagyszabású balatonfüredi rendezvényen valódi autócsodákban gyönyörködhet a kilátogató közönség.

V. Korosajt Fesztivál (május 9., Nemesbük)

5. születésnapját ünnepli 2020-ban a Korosajt Fesztivál. Ennek alkalmából a nemesbüki műhelyben kihagyhatatlan gyermek- és felnőttprogramok, meglepetésvendégek, rengeteg sajt és egy új részleg felavatása ígér felejthetetlen élményeket.

GasztroPiknik a Kompon (május 15., Szántód)

A 2019-20-as GasztroPiknik sorozat méltó zárásaként a Balatoni KÖR a Szántód – Tihany kompra költözik. A rendezvényen kerül bemutatásra a Balatoni KÖR új térképe is. Az esemény regisztráció és belépőjegy váltása mellett látogatható.

XIV. NN Ultrabalaton 4-13 fős csapatverseny (május 15-17., Balatonfüred)

2020-ban 14. alkalommal rajtol el Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseménye, az NN Ultrabalaton. A Balatont megkerülő egykörös verseny egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenye is, amelyet egyéniben, váltóban, futva vagy bringával teljesíthetnek a résztvevők.

„Kettős hódítás” – Csobánc-Hegyesd vártúra (május 16., Gyulakeszi) 

Két szomszédos vár: Csobánc és Hegyesd históriájának érdekes eseményeiről szerezhetsz tudomást május 16-án a Badacsony Céh szervezésében. A kiránduláson bepillanthatsz a török korba, a párviadalok világába, valamint a Gyulaffy család életébe is.

Borbarangolás Sabaron (május 16., Káptalantóti)

A Badacsonyi Borbarangolás egy februártól júniusig tartó rendezvénysorozat, melynek egyik állomása a Sabar Borház pincéje lesz május 16-án. A legendásan csodás sabari naplementén kívül a tulajdonosok többek között házi tapasokkal, süteményekkel és természetesen a legfinomabb boraikkal várnak.

Festetics bál (május 16., Keszthely)

A hagyományteremtő Festetics-bálra ebben az évben május 16-án kerül sor Keszthelyen. A vendégeket 18 órától omnibusz és hintó várja a kastély déli kapujánál, 19:45-től exkluzív gálavacsorára kerül sor az Ensana Thermal Hévíz közreműködésével, az est további részében pedig egy meglepetésvendég szórakoztatja őket.

Bortriatlon I. – Szürkebarát Hétvége (május 16-17., Badacsony)

Május 16-17-én vár ránk a Szürkebarát Hétvége, vagyis a Bortriatlon első állomása. (Ezt követi június közepén a Kéknyelű Kutatás, majd október elején a Rizling Vakáció.) Aki szereti a borokat és szeret játszani is, valamint nyerni, annak ott a helye! A részt vevő pincéknél játékos formában ismerkedhetsz a Szürkebaráttal, annak készítőivel, sőt bepillantást nyerhetsz szakmai titkokba is.

1. Tihanyi Piknik (május 16-17. és 23-24., Tihany)

Első alkalommal kerül megrendezésre ebben az évben a Tihanyi Piknik. A kutyabarát rendezvény számtalan sportolási lehetőséggel (pl. teqball, röplabda, pingpong), a kicsiknek játszóházzal, illetve chill zone-nal, zenével, szendvicsekkel és isteni fröccsökkel várja az érdeklődőket.

Liliomkert Piac (minden vasárnap, Káptalantóti)

A Balaton-felvidék legnépszerűbb termelői piaca egész évben nyitva áll a kézműves ételek, a helyi gazdaságokból származó termények és a régiségek iránt rajongó látogatók előtt. Ízelítő a hangulatból: