Misztikus fekete zajok: te is megszólaltathatod a Mátra rejtett hangját

A Fekete Zaj Fesztivál megrendezésének 15. évfordulója alkalmából az eseménynek otthont adó Mátra domborzati formáit hanghullámokká alakították, amelyek segítségével most bárki megszólaltathatja a hegység hangját.

A 2024. augusztus 15. és 19. között Mátra Sástón megrendezésre kerülő, idén 15 éves Fekete Zaj neve az elmúlt másfél évtizedben egybeforrt a Mátrával. Magyarország legnagyobb hegysége nemcsak az esemény helyszínét, Sástót adja, hanem a gyönyörű természeti környezetet is, amely izgalmas kontrasztot alkot a fesztivál konvenciókkal szembemenő zenei programjaival.

A szervezőknek az az ötlete támadt hogy a svéd Kilohearts cég szoftver- szintetizátora, a Phase Plant segítségével a Mátra domborzati textúráját zenei hullámformává konvertálva megalkotják a valódi Fekete Zaj hangot.

Az együttműködés során létrejött 20 darab egyedi hangkészlet most ingyenesen elérhető, így bárki szabadon felhasználhatja, és megszólaltathatja zenéjében a Mátra kísérleti hangját az egész világon. A gyűjtemény – melynek hangjai olyan fantázianevet kaptak, mint „Recsk mély kőfejtője”, „Szélfúvás Galyatető felett” vagy „Termikus kitörés Parádfürdőn” – eredeti természeti terepfelvételeket is tartalmaz különböző mátrai helyszínekről.

A valódi fekete zajt az is megszólaltathatja, aki nem rendelkezik szintetizátorral. Elég csak felkeresni a The Sound Of Matra oldalt, ahol a Mapscillator menüpontban a számítógép billentyűivel is lejátszhatjuk a domborzat ihlette hanghullámokat, meghallgathatjuk, milyen a Fekete Zaj értelmezésében a Kékes 1014 méteres magasága vagy a Mátrai Hőerőmű hangja.

A fesztivál várja a zenekedvelők és kísérletező kedvű alkotók letöltött hangkészletekból készült hanganyagait.