35+ kihagyhatatlan hétvégi program Budapesten és környékén – 2023. november 9-12.

Novemberben is izgalmas hétvégi programokkal vár Budapest és környéke, akár mozizásra, színházra, kiállításra, koncertre, Márton-napi gasztroélményekre vagy szabadtéri kikapcsolódásra vágytok.

Többnapos hétvégi programok Budapesten és környékén

Budapest 13 arca – fotókiállítás // Eötvös10 (csütörtöktől)

Kiállítás nyílik a Szebeni Műhely tagjainak Budapest 150. születésnapjára készített fényképeiből az Eötvös10-ben. A Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotóközösség tagjai hivatásos fotográfusok, akik a mindennapi munkájuk mellett az alkotóközösség tagjaként olyan fényképeket hoznak létre, amelyek tükrözik a mindennapok valóságát. Ezúttal a fotográfusok egyéni látásmódjukat, autonóm alkotói személyiségüket megcsillantva fényképezték szeretett fővárosunkat.

Facebook-esemény >>

Olasz Filmfesztivál // több helyszínen (vasárnapig)

Az idei Velencei Filmfesztivál nyitófilmje, A parancsnok nyitja november 4-én a budapesti Puskin moziban a 21. Olasz Filmfesztivált. A főszereplője az Angyalok és démonokból és az Első árulóból is ismert Pierfrancesco Favinó. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén a Puskin és a Tabán moziban 12 kortárs olasz filmet vetítenek eredeti nyelven, magyar felirattal, és kilenc alkotóval találkozhat a közönség.

Facebook-esemény >>

Egy új hely felderítése mindig izgalmas program:

Román Filmhét // Uránia Nemzeti Filmszínház (vasárnapig)

November 7. és 12. között a magyar közönség hat kortárs román alkotást láthat az immár tizenhetedik Román Filmnapokon. A hagyományoknak megfelelően idén is az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont az eseménynek.

Facebook-esemény >>

Libabőr Fesztivál // több helyszínen (vasárnapig)

Idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal indul a Libabőr Fesztivál. Szerte az országban készülnek különleges ajánlatokkal a résztvevő borászatok, szálláshelyek és éttermek, hogy idén együtt ünnepelhessük az újbort és az új évjáratot a Márton-napi héten! Libaságok, borkóstolók és élőzenés estek várnak minden mennyiségben az év egyik legizgalmasabb gasztrofesztiválján!

Részletek >>

design & vintage vásár // Manyi (szombat-vasárnap)

Most, hogy újra nyitva a Margit körút kulturális műhelye, a MANYI, semmi sem szab határt, hogy design és vintage vásár kerekedjen november 11-én és 12-én. A 14 órától 20 óráig tartó vásáron saját készítésű alkotások, illetve használt ruhák és ékszerek, kiegészítők egyaránt elérhetők lesznek.

Tovább az eseményre >>

Csütörtöki programok Budapesten (2023. november 9.)

Megnyílik a Szerkesztőség

Multifunkcionális hely, kávézó, designbolt, találkozási pont, kiállítótér, munkaállomás: november 9-én megnyílik a Szerkesztőség. A Buda szívében található hely nem akar egyedi lenni, hiányt sem szeretne betölteni, inkább lehetőséget teremt a párbeszédre és a közös gondolkodásra. Az Új Művészet képzőművészeti folyóirat által életre hívott Szerkesztőségben nemcsak kulturális és művészeti eseményekre látogathatunk el, hanem részt vehetünk az alkotók, képzőművészek, designerek, elméleti szakemberek és a műkedvelők által folytatott párbeszédben is.

Facebook-esemény >> 

Jazzfest Budapest: Patricia Barber // Erkel Színház

November 6. és 9. között ismét a jazzé volt a főszerep a fővárosban. A Jazzfest Budapest utolsó napján az utánozhatatlan hangú Patricia Barber lép színpadra az Erkel Színházban.

Facebook-esemény >> 

Egy kiállítás mindig szuper hétvégi program:

Borparádé Budapest // Bálna Terasz

A Borparádé Budapest csapata borkóstolót rendez, melynek célja a magyar kistermelő borászatok megismertetése és a hazai termékek népszerűsítése. Az eseményen Magyarország hat borrégiójának kistermelői is részt vesznek, hogy bemutassák termékeiket a fővárosi közönségnek.

Facebook-esemény >>

nota bene a Központban

A nota bene egy közbevetett kifejezés, amit írásban és szóban egyaránt alkalmaznak a figyelem felhívására, hogy most valami igazán fontos dolog következik… és mi lehetne fontosabb a minőségi szórakozásnál? A nota bene csapata minimalista vonalakat meglovagolva szolgáltatja majd nektek a ropogósnál ropogósabb muzsikákat az este folyamán.

Facebook-esemény >>

Budapesti programok pénteken (2023. november 10.)

(RE)Kultiplex városi séta – A ferencvárosi underground nyomában Bezsenyi Tamással

A Kultiplex a fővárosi underground univerzum kultikus jelentőségű, már-már szakrális helyszíne volt. A késő Kádár-korszak könnyűzenei eseményei a kerületben olyan klubhelységekben valósultak meg, amelyek egyfelől forrásvidékei voltak a rendszerváltás után szórakozóhely-komplexumként jelentős hatást gyakorló Kultiplexnek. Ennek feltárására indulhatunk egy városi séta során, aminek kezdetén az egykori egyetemi pinceklubok dohos világából jutunk el a zenés tömegrendezvényeken át az út végére a nyilvános tereken megélhető normasértő létezésig. Találkozó 5 órakor a Corvinus főbejárata előtt, a Fővám téren.

Facebook-esemény >>

Tízparancsolat Filmklub: A rendszer // Bem Mozi

Minden negyedik pénteken egy-egy filmen keresztül újabb parancsolatot járhattok körbe a Huszti Zoltán művész, influenszer, katolikus pap által megalkotott tematika alapján. A vetítés után Zoli atyával beszélgethettek a filmről és az általa felvetett vallási kérdésekről. Ezen a héten Rodrigo Sorogoyen politikai thrillere kerül terítékre, melynek fő témája a korrupció.

Facebook-esemény >> 

További csodás novemberi programok Budapesten:

Nagy Emma Quintet // Szpot

Az idén ötödik születésnapját ünneplő Artisjus-díjas Nagy Emma Quintet a modern, kortárs jazz új generációs képviselője. A hangzásuk formálásában fontos tényező a kísérletező szellem, a szerzeményekben egyenlő hangsúllyal kapnak helyet kemény dob groove-ok, szabad improvizációk, dal formájú kortárs kompozíciók és egyéb különleges megoldások. Kontrasztok és disszonancia, improvizáció és sokszínűség, öröm és spleen, kortárs életérzés és groteszk, nyers fogalmazásmód, amely mögül átsejlik valamiféle álomszerű báj.

Facebook-esemény >> 

Gödör Ska Feszt

November 10-én újra nagyszabású ska buli helyszíne lesz a Gödör. Az estét fanfárokkal és riffekkel az El Buerdo Fuello nyitja. Utánuk a retró világslágereket ska stílusban előadó Super Starsky pörgeti föl a közönséget. Az est harmadik szereplője pedig a modernebb ska vonalon mozgó miskolci Sky Fanatic lesz.

Facebook-esemény >> 

Belmondo vs. Balaton // Turbina

November 10-én a Turbina nagytermében a Belmondoval közösen Méry Péter születésnapját ünnepli a Balaton együttes.

Facebook-esemény >> 

Szombati, Márton-napi programok Budapesten és környékén (2023. november 11.)

Tmodell: Budapest 150 MAXI túra

A Tmodell MAXI túrája egy komplex kerékpártörténeti játék, mely a hazai megjelenéstől egészen napjainkig mutatja be a magyarországi kerékpárkultúra kialakulásának és fejlődésének történetét.

Facebook-esemény >> 

Art déco időkapszula – Időutazás a Vasas Szakszervezet józsefvárosi székházában

November 11-én egy olyan ikonikus épület küszöbét léphetitek át, ahol mintha megálljt parancsolt volna az idő. A különleges art déco hangulatú Vasas Szakszervezet józsefvárosi székházában tanácstermeken túl, többek között a régi éttermen és az egykori birkózótermen keresztül ismerhetitek meg a tapintható múltat. Valóságos időutazásban lesz részetek, ha úgy döntötök, hogy csatlakoztok a hosszúlépés.járunk? csapatához és átadjátok magatokat két órányi felejthetetlen kalandozásnak.

Tovább a sétára >>

Fotó: hosszulepes.org

Vintage Légy-Ott! a Szimpla kertben!

Budapest legmenőbb és legnagyobb Vintage és Upcycled ruha- és kiegészítővására a Vintage Légy-Ott! minden hónapban a Szimpla kertben.

Facebook-esemény >>

Tmodell: Budapest 150 MAXI túra

A Tmodell MAXI túrája egy komplex kerékpártörténeti játék, mely a hazai megjelenéstől egészen napjainkig mutatja be a magyarországi kerékpárkultúra kialakulásának és fejlődésének történetét.

Facebook-esemény >> 

Márton-napi sütöde // Geraldine – Auguszt a Múzeumkertben

A múzeumkerti Auguszt Geraldine közös Márton-napi sütésre és kézműveskedésre invitálja az 5-10 év közötti gyerekeket november 11-én. A programon a gyerekek által készített és díszített kis sós libákat készíthetnek, majd mindenki elkészítheti kis kosarát, amit a frissen sült libák hadával tölthetnek meg. A program közben garantált lesz a jó hangulat, valamint egy-egy kis pohár meleg teával is kedveskednek majd a gyerekeknek. A részvétel regisztrációhoz kötött, amit az alábbi linken tehettek meg.

Fotó: Geraldine: Auguszt a Múzeumkertben (Facebook)

Márton-napi Méta Matiné a Néprajzi Múzeumban

November 11-én a családoknak kedveznek Márton-nap alkalmából a Néprajzi Múzeumban. Ezen a napon lehetőségetek van arra, hogy töviről hegyire, alkalomról alkalomra, egyre jobban megismerjétek és élményekkel béleljétek ki a Néprajzi Múzeum kiállítási tereit. Márton-nap alkalmából megkereshetitek Szent Márton történetének kellékeit, és kiválaszthatjátok a fényképek közül a legenda szereplőit a ZOOM kiállításban. A program során Szent Márton történetét rajzokkal, játékkal eleveníthetitek fel, amit egy Márton-napi táncos mulatsággal zárhattok.

További infók >>

Pátyi Pincehegyi Nyitogató

November 11-én, 14 órától a Pátyi Pincehegyi Nyitogató eseményén kapcsolódhattok ki, finom borok, jó kávék és szuper ételek társaságában. Hogy ezúttal mely pincék lesznek nyitva? A Borostyán Pince és Kávézó kávéval és mellé finomságokkal készül nektek, a Hangulat Pince, a Székely Pince, a Déberling Családi Pince és a Nyitrai 1. Pince pedig helyi borkóstolókkal. Isteni ételekből sem lesz hiány, erről a Pincekulcs és az Amina Csárda és Borház gondoskodik, a sörkedvelők pedig a Pátyi Vigadóban mulathatják az időt. Egy biztos, a helyszín adta különleges hangulat mindenhol garantált!

További infók >>

Fotó: Pátyi Pincehegyi Közösség (Facebook)

Mártonok estje a Jardinetteben

Válogass kedvedre Kisdaróczi Tamás Séf fantasztikus liba finomságai közül és kóstold meg a sommelier ételekhez párosított borait. Az ország egyik legkiválóbb trombitása, Fekete István fiával, Mátyással lép fel ezen a kivételes alkalmon.

Facebook-esemény >> 

További Márton-napi programok Budapesten és országszerte:

Apertúra: Ricsimicsinájjunk Lehengerlően Csendes Előszörakusztikus Fesztivállezárás // Úri Muri

A Tér12 Kulturális Egyesület szervezésében az Apertúra Bázison november 9-10-11-én sor kerül a Jövő-Kép Irodalmi Fesztiválra, amelynek lezárásaként az Aperúra társulat zenekara ad koncertet az Úri Muriban. Körbeüléssel, közös énekléssel, akusztikus hangszerekkel, sok-sok új, valószínűleg csak ezen az estén hallható dalokkal, sajátokkal, feldolgozásokkal és vendégművészekkel.

Facebook-esemény >> 

Vasárnapi programok Budapesten és környékén (2023. november 12.)

T-Rex Túra 2023 2.0

Cél az Erzsébet-kilátó aztán Normafa. Fel toronyiránt a libegő alatt. Ezt az egy részt leszámítva kellemes lankás a terep. Az eseményre bárki szabadon jelentkezhet, megkötés nincs, teljesen ingyesen, szociális kutyát hozni ér.

Facebook-esemény >> 

Terézvárosi Lom-Mentő Bolhapiac

Különféle egyedi és vintage tárgyak, könyvek, játékok, sporteszközök, divatcikkek és egyéb használt, de jó állapotú portékák széles választékából válogathattok a Hunyadi téren.

Facebook-esemény >> 

Csipke és csokoládé – Séta 20. századi asszonysorsok nyomában a budai Várban

November 12-én 11 órától a budavári nők kerülnek főszerepbe a Budai Várséták vezetett sétáján. Szó esik majd az elithez tartozó, sőt mi több olyan várnegyedbeli nőről is, aki se uralkodó, se főhercegnő, de még arisztokrata sem volt. Olyan kérdésekre kaphatunk majd választ a 2 órát felölelő programon mint, hogy ki fogyaszthatta el reggelijét a Mátyás-templomban vagy épp ki nem riadt vissza attól, hogy titkos rádióállomáson fejtsen kódokat? A séta egy titkos süteményreceptet is magába foglal, a kérdésre azonban, hogy miért, természetesen a séta adja meg a választ.

Tovább a sétára >>

Fotó: Németh Kriszti – Egy jó kép az utazásról

WAMP Design vásár a Néprajzi Múzeumban

A WAMP Design vásáron magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kisszériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság.

Facebook-esemény >> 

Budán jár az ősz // Budai Arborétum

Sziklakertek, örökzöldek, különleges növények között csatangolva meglátogathatjátok az arborétum legidősebb, 120 éves fáit. Őket, akiknek saját története van.

Facebook-esemény >> 

November 12-én egy úttörő produkció premierje vár az Operaházban: 

MEGMIHÁLYLOTTAK, avagy fű voltam mostan sár vagyok – OSZIP vendégjáték // Apertúra Bázis

Sok vétek a színpad törvényeivel szemben Csehov Sirály című drámaiatlan drámájának gondolati magvát felcsipegetve.

Facebook-esemény >> 

Fotó: Apertúra – A Perpetuum Manufaktúra (Facebook)

Hair // Bem Mozi

Az önfeledt szabadság, a tánc, a dal, az LSD és a Vízöntő kora és persze vietnámi háborúé is. Milos Forman kultikussá vált musicalje a Bemben kerül mozivászonra.

Facebook-esemény >>