Lélegzetelállító szigetvilág alakult ki az egykori kavicsbánya területén

Lenyűgöző látványt nyújt az egykor kavicsbányaként működő, mára inkább a norvég fjordvidék szigetvilágára emlékeztető Kavicsos-tó, amely hazánk egyik édenkertjeként vonzza a látogatókat.

Fotó: Seres László

A Budapesttől 20 kilométerre található Kavicsos-tó szigetvilága 166 hektárt ölel fel, melynek jelentős részén, 106 hektáron víz terül el.

A nagyobb része Szigetszentmiklóshoz, egy jóval kisebb része pedig Csepelhez tartozik.

Fotó: Seres László

A szigetrendszerhez három nagyobb félsziget és öt olyan sziget tartozik, amiket kizárólag vízi úton lehet megközelíteni.

Fotó: Seres László

Valószínűleg ezért is jellemző az, hogy a területen található 5000 ház közül a legtöbbet nyaralóként vagy horgászházként használják, míg körülbelül 70-80 család egész évben itt él.

Fotó: Seres László

A helyiek még nevet is adtak a tórendszer egyes részeinek; Delfin-szoros, Zátonyos-tó, Süllő-sziget, Panoráma-félsziget – csak, hogy néhányat említsünk ezek közül.

A tó ideális terep hajókázáshoz, csónakázáshoz vagy horgászathoz, ha pedig szerencsénk van, akkor eközben a környék különleges madárvilágát is megfigyelhetjük.

Fotó: Seres László

Fontos tudnivaló azonban, hogy a fürdés nem ajánlott a területen, hiszen több helyen is kiálló cölöpökkel, oszlopokkal találkozhatunk, a víz pedig hirtelen mélyül.

További kihagyhatatlan látnivalók és programok a környéken: