3 városi legenda a legnagyobb budapesti szerelmekről

A vészesen közelgő Valentin-nap alkalmából összegyűjtöttük azokat a különböző helyi históriákat, amiket egy dolog köt össze: a mindent elsöprő szerelem.

Szerelmes csontvázak

A Várnegyed egyik legrejtélyesebb kísértethistóriája az Úri utca 14. szám alatti házhoz kötődik, ahol a 20. században itt élő lakók szellemjárásról számoltak be. Gróf Üchtritz-Amadé Emil és családja állítása szerint minden évben, augusztus 20-án délután egy órakor egy, a kezüknél összebilincselt, fiatal szerelmes pár szaladt le emeleti lépcsőjükön, majd távozott a mennyezeten keresztül.

Míg sokan nem hittek a család beszámolójának és a szomszédok sokáig viccet űztek belőlük, egy váratlan fordulat mindent megváltoztatott, amikor 1943-ban feltártak egy, a házhoz tartozó, kiszáradt, török kutat.

Fotó: Getty Images

A hosszas feltárás után a kút mélyén két, csontvázat találtak, akiknek kezei pont úgy voltak összekötve, ahogy a kísérteteké is. A félelmetes felfedezés után a család sokáig rettegésben élt, majd egy barát ötletére misét mondattak a pár lelki üdvéért a Mátyás-templomban, mivel meg is szűntek a hideglelős látogatások.

A helyi történetek szerint a grófnőt álmában is meglátogatták a fiatalok, akikről azt is megtudta, hogy titkos szeretők voltak, akiket törvénytelen viszonyukért vetettek a mélybe.

Királyi mézeshetek

Budapest nemcsak napjainkban a mézeshetek népszerű úti célja, hanem már a 20. században is sokan utaztak ide nászútra, ezek közül pedig egy határozottan kiemelkedik. A jelenlegi holland király nagyanyja, I. Julianna és férje, Bernát herceg friss házasokként 1937-ben európai körútra indultak, amely keretén belül Magyarországra is ellátogattak.

Döntésüket az is befolyásolta, hogy Julianna egy évvel ezelőtt már felfedezte a várost egy hivatalos látogatás során, ami annyira megtetszett neki, hogy mindenképpen meg akarta mutatni szerelmének is.

A pár esküvője / Fotó: Getty Images

A fiatal pár a Gellért Szálló egyik lakosztályában szállt meg álnéven, és egy feltűnést nem keltő szürke autóval járta be a várost, a Sziklakápolnától egészen a Margitszigetig, majd minden este a gyógyfürdőben megmártózva pihenték ki a városnézés fáradalmait.

A pár ittléte nem maradt sokáig titokban, hiszen a büszke személyzet hamar elfecsegte, hogy milyen impozáns vendégek szállnak meg munkahelyükön, így pár nap után izgatott járókelők lepték el a szálloda bejáratát, akik remélték, hogy ha csak egy pillantásra is, de megláthatják a híres párt.

A személyzet által nagyon természetesnek, udvariasnak és kedvesnek nevezett házaspár látogatása hamar ország szerte nagy hírverést keltett, a nem mindennapi nászút a korabeli filmhíradó képkockáin is megjelent, a reklám pedig évekig jó hatással volt a szálloda népszerűségére belföldi és külföldi vendégek között egyaránt.

A házaspár látogatása feltehetően kedves emlék maradt a családon belül, hiszen később lányuk, Beatrix királynő is ellátogatott Budapestre 1986-ban és végigjárta azokat a helyeket, amikről szülei meséltek neki.

A befalazott menyasszony

Különleges legenda fűződik egy Thököly úti ház erkélyéhez is, ahonnan már messziről kitűnik egy női szoboralak, aki az utcát kémleli. A szóbeszéd szerint egy fiatal jegyespár élt az erkélyhez tartozó lakásban, akik már esküvőjüket tervezgették, ám közbeszólt a világháború.

A fiatal fiú bevonulása után szerelme minden egyes délután az erkélyen ácsorogva kémlelte az utcát, remélve, hogy vőlegénye feltűnik a sarkon és visszatér hozzá.

Fotó: Egy jó kép az utazásról

A lányt hónapokkal később értesítették szerelme haláláról, ám ő nem adja fel a reményt és meggyőződése volt, hogy még életben van. Megérzései igaznak bizonyultak, hiszen a fiúról csak egy tévedés miatt hitték, hogy elesett a fronton és épségben visszatért Thököly úti lakásukba.

A lány, mikor az erkélyen ácsorogva meglátta, hogy szerelme befordul a sarkon olyannyira megörült, hogy leállt a szíve és meghalt, így már sosem ölelhette magához kedvesét, ám kitartó hitének és szerelmének jeléül vőlegénye szobrot állíttatott az emlékére.

Fotó: Egy jó kép az utazásról

Míg a szívfacsaró történet hamar szájról szájra terjedt a környéken, hamar fény derült a kevésbé lírai igazságra. A befalazott erkélyen álló női szobor valójában csak egy díszelem, ami nem is egy lakáshoz tartozik: a díszerkélybe állított mellszobor ötlete pedig a ház tervező Ybl Lajos fejéből pattant ki. Az építész nem sokkal korábban fiát, Ervint látogatta meg Franciaországban, ahol egy kései gót palotán két kőalakot pillantott meg, akik úgy helyezkedtek el, mintha azt figyelnék, hogy ki lép be a kapun.

Ybl Lajosnak annyira megtetszett az elrendezés, hogy mikor felkérték az impozáns pesti épület elkészítésére, a francia minta alapján megálmodta az utcát kémlelő női mellszobrot is.